Gleb Vizitiv îşi face studiile la Liceul Orizont din capitală, instituţia cu cei mai mulţi olimpici din Republica Moldova. Datorită perseverenţei şi curajului, Gleb a izbutit să obţină numeroase medalii şi diplome în cadrul Olimpiadelor Internaţionale. Băiatul ne-a relatat despre experienţa sa, momentele de glorie, dar şi pasiunile mai puţin cunoscute de restul.

Gleb, la ce olimpiade şi concursuri ai participat până acum?

Din clasa a 7-a particip la olimpiade de sector, municipiu şi republicane, însă cel mai mare succes l-am avut când am participat pentru prima oară la olimpiada internațională JBMO (Junior Balkan Mathematical Olympiad), unde am obţinut medalia de bronz (prima mea medalie de o pondere internaţională). Aflasem că am fost selectat în echipă la începutul primăverii, iar următoarele 3 luni am lucrat zi de zi. Atunci îmi părea că scopul principal este obținerea unei medalii, însă acum înțeleg că experiența acumulată contează cu adevărat.

De la Internaționala de Științe pentru Juniori din Teheran, Iran şi Internaționala Tinerilor Naturalişti din Eski Sehir, Turcia, am adus două medalii de argint, care mi-au demonstrat mie însumi că pot face asta, important e să doresc.

Probabil cel mai mare succes este medalia de bronz adusă recent de la Olimpiada Internaţională de Fizică din Astana, Kazakhstan. Să fiu sincer, mă consider o fire echilibrată şi foarte greu pot fi speriat cu ceva, dar aceste provocări m-au făcut să înțeleg că, de fapt, trebuie să mai lucrez mult. În momentul în care concurezi cu 88 de ţări din întreaga lume, realizezi cât de mic eşti şi unica posibilitate de a te evidenția sunt cunoștințele tale.

10348550_502693733210214_9191398312535362749_n

Cum anume a reuşit să te influenţeze această experienţă?

Pot zice că olimpiadele prin care am trecut erau asemeni unei armate, cu ajutorul căreia te maturizezi treptat. Mi s-a modificat şi personalitatea datorită unei concurenţe constructive şi situaţiilor dificile, am devenit mult mai deschis cu cei din jur. De asemenea, mi-am dezvoltat unele calităţi pe care nu le aveam până atunci, precum: calmul, perseverenţa şi dorinţa de a merge mereu mai departe.

Care au fost cele mai memorabile, dar şi dificile momente pe parcursul acestor ani?

Desigur, cele mai emoționante clipe erau atunci, când trebuia să păşesc pe scenă, pentru a primi trofeul. Mi-a luat ceva timp să realizez cât de impresionantă este comunitatea științifică pe care am cunoscut-o. Noi, cei aproximativ 500 de participanți, suntem potențialii tineri care ar putea face societatea mai bună. Anume această idee mă motivează să continui. „Oamenii care sunt suficient de nebuni pentru a crede că pot schimba lumea, sunt acei care o schimbă”, este citatul după care mă ghidez.

10600624_4647578043224_5986985091019976403_n

Cum reacționează prietenii şi familia la toate succesele tale?

Prietenii sunt acei care mă susțin cel mai mult. Dacă nu i-aş fi avut pe câțiva din ei, probabil nu aş fi fost premiant al acestei Gale. Susținerea pe care mi-o oferă este de neprețuit. Când cădeam, ei erau cei care îmi dădeau o mână de ajutor. Prietenii şi familia se mândresc cu succesele mele și acestea, de fapt, sunt meritele lor.

Ce activități/hobby ai în afară de studii?

Pe lângă fizică, am câteva hobby-uri care-mi fac viața mai colorată. Cânt la pian de 10 ani deja. Am absolvit o şcoală muzicală profesională şi acum doar exersez acasă. Îmi plac enorm versiunile instrumentale ale pieselor contemporane (Requiem for a dream, Comptine d’un autre été, Ludovico Einaudi – Divenire, etc). Muzica mă ajută să meditez, să mă debarasez de toate grijile.

Un alt hobby este voluntariatul. Fac parte din Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor şi sunt des încadrat în activități de voluntariat. De exemplu, chiar în această duminică, împreună cu echipa mea, ne întâlnim lângă statuia lui Ștefan cel Mare, ca mai apoi sa cutreierăm centrul, împărțind tartine şi ceai cald oamenilor străzii. La fel, mergem pe la Casa Copiilor cu Dizabilităţi Nr.5 şi secţia de Oncologie pentru copii, cu scopul de a petrece timp cu cei care au nevoie de noi. Nu ştiu cât de tare copiilor le place faptul că uneori discut cu ei matematica, fizica sau pur și simplu construim ceva neobișnuit, însă sper că, în acest mod, le dezvolt logica și abilitatea de a gândi corect. O idee care mă motivează să fac voluntariat este: Noi nu suntem un grup mare de oameni şi impactul asupra societății nu este enorm, însă schimbarea începe de la ceva mic.

1609702_10204241055088668_8617816750751877739_n

Ce planuri ai pe viitor şi unde ai dori să-ţi continui studiile?

Deja de mult timp am un vis. Vreau să devin inginer în domeniul electricității și nanotehnologiilor, dar posibil şi în biotehnologie. Cum deja am spus, doresc să lucrez în folosul societății şi ştiu că lumea acum are nevoie de specialiști care vor fi capabili să salveze multe vieţi. Planific să-mi continui studiile peste hotare. Nu ştiu cât este de realizabil, însă am visuri mari de a învață în niște universități de top. Poate răzbate doar cel care-şi stabilește anumite scopuri şi aspiră permanent la ceva mai mult.

Ce așteptări ai de la Gala Elevilor Olimpici organizată de Ministerul Educației pe data de 22 decembrie?

În opinia mea, această Gală este un eveniment excepțional în care suntem premiați pentru nopțile nedormite şi efortul depus. Le sunt foarte recunoscător celor de la Ministerul Educației pentru faptul că ne susțin şi ajută cu tot ce le stă în putință.

10348187_275864679272045_8016931858618951324_n

1781778_548359785310275_1274688131546695221_o

Felicia Plamadeala