Politicon a realizat topul 50 politicienilor pentru luna februarie, Iurie Leancă pentru a doua lună din 2014 rămâne pe prima poziție.

La realizarea topului lunii februarie 2014 au participat 32 de experți.Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu onotă de la 1 la 10 (1 – nota minimă și 10 – nota maximă). Politicianulcare nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte, respectiv. Criteriile obligatorii de apreciere sunt următoarele:

– influența reală asupra deciziilor politice majore din ţară;
– popularitatea publică;
– vizibilitatea în sursele media;
– perspectivele politice.

#10 Maia Sandu, Ministrul Educației 

Maia Sandu, PC: actualitati.md

Maia Sandu, PC: actualitati.md

Ministrul Educației este un ministru cu reputația de reformator, iar experții continuă să o aprecieze înalt pe Sandu datorită elanului și tenacității cu care încearcă să reformeze domeniul de care este responsabilă.

#9 Vladimir Plahotniuc

Vlad Plahotniuc, PC: moldiva.md

Vlad Plahotniuc, PC: moldiva.md

Experții continuă să-l aprecieze înalt pe prim-vicepreședintele PDM, considerându-l liderul informal al democraților.

#8 Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă, PC: tribuna.md

Dorin Chirtoacă, PC: tribuna.md

Prim-vicepreședintele PL și edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, rămâne a fi unul dintre cei mai influenți politicieni moldoveni.

#7 Valeriu Streleț, liderul fracțiunii parlamentare PLDM

Valeriu Streleț, PC: tribuna.md

Valeriu Streleț, PC: tribuna.md

Liderul celei mai numeroase și influente fracțiuni parlamentare din arcul guvernamental ocupă tradiţional un loc înalt.

#6 Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova

Marian Lupu, președintele PDM

Marian Lupu, președintele PDM

Această creștere a liderului democrat (11 poziții) se datorează poziției lui active privind mai multe subiecte politice în luna februarie, dar și activității parlamentare bine conturate în calitate de președinte al fracțiunii PDM în legislativ.

#5 Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova

Nicolae Timofti, PC: rferl.org

Nicolae Timofti, PC: rferl.org

Șeful statului, tradițional, continuă să rămână o figură de referință în politica moldovenească, exercitându-şi funcţia cu demnitate, fără ambiții personale etalate ostentativ.

#4 Natalia Gherman,  Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene

Natalia Gherman, PC: Natali Ursu/ rfelr.org

Natalia Gherman, PC: Natali Ursu/ rfelr.org

Ministrul Afacerilor Externe continuă să rămână unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova. Această influență se datorează succesului politicii externe și al integrării europene promovate de guvernarea de la Chișinău. În plus, Natalia Gherman, neoficial, este cea mai influentă femeie politician din politica moldovenească.

#3 Igor Corman

Igor Corman, PC: elldor.info

Igor Corman, PC: elldor.info

În condițiile reluării activității parlamentului, spicherul legislativului și vicepreședintele PDM, Igor Corman, a devenit mai vizibil în spațiul informațional și decizional.

#2 Vlad Filat

Vlad Filat, PC: infomoldova.net

Vlad Filat, PC: infomoldova.net

Locul al doilea ocupat de Filat în ierarhia TOP 50 se datorează faptului că în luna februarie au ajuns la apogeu evenimentele de pe Euromaidanul de la Kiev. Liderul liberal-democrat, în decembrie 2013, a fost politicianul din Republica Moldova care a avut harul unui vizionar și nu a ezitat să susţină  protestatarii pro-europeni din capitala Ucrainei

#1 Iurie Leancă, Premier Ministrul Republicii Moldova

Iurie Leancă, PC: rnews.ro

Iurie Leancă, PC: rnews.ro

Viața politică în luna februarie, indiscutabil, a fost profund marcată de decizia Parlamentului European de a ridica Republicii Moldova regimul de vize. Această decizie este unul dintre succesele de bază ale actualei guvernări, aflată la capitalizarea electorală ale rezultatelor politicilor sale, iar membrii cabinetului de miniștri care au avut tangență cu această decizie pot să-și treacă în cont „bile albe”.

Sursa: Politicon