BERD a extins cu 7 milioane de euro finanțarea proiectelor de eficiență energetică în Moldova

Moldova eco-energetică
Foto: Dacă ai și tu care ar putea revoluționa domeniul eco-energetic, atunci nu ezita să aplici! PC: aee.md

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat pentru Mobiasbancă – Groupe Société Générale un nou împrumut de 7 milioane de euro pentru creditarea companiilor private care întreprind măsuri de economisire a energiei și investesc în proiecte de energie regenerabilă.

Anterior BERD a oferit băncii Mobiasbancă un împrumut de 3 milioane de euro pentru a susține aceste proiecte și acesta a fost utilizat cu succes. Noul credit oferit în cadrul Liniei de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova II (MoSEFF II), care oferă finanțare pentru o mai mare eficiență energetică a sectorului privat, pentru a ajuta companiile să investească în echipamente eficiente energetic, de exemplu, pentru înlocuirea echipamentelor de producție și de încălzire uzate, reabilitarea și înlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor și renovarea sistemelor de distribuție a energiei termice și electrice. Finanțarea este completată de granturi ale UE pentru a facilita până la 20% din suma creditului și pentru a angaja experți care oferă consultanță tehnică pentru astfel de investiții.

Republica Moldova este dependentă în proporție de 90 % de importurile de energie și cheltuiește pe importurile de energie mai mult de 30 % din buget. Un astfel de nivel înalt de dependență energetică, combinat cu infrastructura energetică învechită și utilizarea ineficientă a resurselor de către utilizatorii finali, face Republica Moldova una dintre țările cele mai mari consumatoare de energie din regiune. În medie, companiile din Moldova folosesc de trei ori mai multă energie pentru a produce decât omologii lor din Uniunea Europeană.

BERD este cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova. Banca a semnat pentru ea mai bine de 100 de proiecte de investiții în energie, transporturi, agrobusiness, industrie generală și sectorul bancar în valoare de peste 900 de milioane de euro. Investițiile în energia durabilă sunt una dintre prioritățile BERD în Moldova. Până în prezent investițiile Băncii în domeniul eficienței energetice și a energiei regenerabile în țară au ajuns la 100 de milioane de euro.

Sursa: Noi.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente