Letonia intră în zona Euro de la întâi ianuarie

euro_bills
Foto: PC: forausblog.ch

Letonia adoptă de la 1 ianuarie moneda europeană, devenind astfel a 18-a ţară membră a zonei euro.

Sărbătorind sosirea Noului An în noaptea de marţi spre miercuri, două milioane de letoni îşi vor lua adio de la moneda lor naţională, lats, introdusă în 1993 pentru a înlocui rubla din epoca sovietică.

La puţin timp după miezul nopţii, premierul leton Valdis Dombrovskis şi omologul său estonian Andrus Ansip vor participa la o ceremonie la banca publică Citadela din Riga pentru a scoate dintr-un bancomat primele bancnote în euro.

Letonia este a doua dintre ţările baltice care adoptă moneda comună europeană după Estonia în 2011. Lituania le va urma în 2015, completînd trio-ul acestor foste republici sovietice în zona euro, unde cinci ţări membre – Spania, Cipru, Grecia, Irlanda şi Portugalia – sînt asistate financiar.

Trecerea la euro nu suscită mare entuziasm printre letoni, care se tem de o explozie a preţurilor. Potrivit unui sondaj efectuat în decembrie de institutul SKS, 25% dintre letoni aprobă trecerea la euro, 50% sînt împotrivă, iar restul sînt indecişi sau fără opinie. Un sondaj precedent, realizat în octombrie, informa însă despre 20% opinii favorabile şi 58% opinii negative.

Guvernul leton a efectuat în ultimele luni o importantă campanie de informare despre trecerea la euro cu scopul de a convinge populaţia de binefacerile acestei decizii.

Din luna octombrie, toate preţurile sînt afişate în lats şi în euro. Cele două monede vor coabita în Letonia în primele două săptămîni ale lunii ianuarie, urmînd ca apoi euro să înlocuiască complet moneda letonă.

Luni a fost ultima zi pentru transferuri interbancare în lats, în prezent letonii fiind rugaţi să utilizeze de preferinţă serviciile bancare online şi plăţile prin carduri pentru a limita întîrzierile din primele zile ale noului regim.

Letonia este a patra ţară ex-comunistă din Europa Centrală şi Orientală care adoptă moneda comună după Slovenia în 2007, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.

Sursa: Moldpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente