Creditele în lei se ieftinesc

credit
Foto: Pe fondul ieftinirii creditelor, cererea pentru împrumuturile în lei a crescut, în perioada analizată, cu peste 14 la sută. Astfel, volumul împrumuturilor în lei a ajuns la 1,544 mld. de lei. mobiasbanca.md

Băncile ieftinesc în continuare creditele în lei. Potrivit Băncii Naționale, rata medie în lei a acestora a ajuns la minimul istoric de 11,79 % în luna septembrie a anului curent.

Cea mai mare parte în totalul de credite acordate în moneda naţională le revine persoanelor juridice (76,88%). Comparativ cu septembrie anul trecut, firmele au împrumutat cu 14,5 la sută mai mult, la o rată medie de 11,34%.

Pe fondul ieftinirii creditelor, cererea pentru împrumuturile în lei a crescut, în perioada analizată, cu peste 14 la sută. Astfel, volumul împrumuturilor în lei a ajuns la 1,544 mld. lei.

Dacă cererea pentru împrumuturile în lei sunt în creștere, atunci creditele în valută nu sunt foarte populare. Volumul creditelor în valută s-a redus cu peste 14,6 la sută și a constituit echivalentul a 664,9 mil. lei. Situația se datorează apetitului scăzut al persoanelor juridice pentru aceste credite. Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută a constituit, în septembrie, 7,78%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente