Riga și Umea, capitale europene ale culturii în 2014

riga_latvia_photo
Foto: Riga, capitala Letoniei, este una din capitalele culturii în 2014 PC: globeimages.net

Riga (Letonia) și Umea (Suedia), capitalele europene ale culturii din 2014, își vor începe programele culturale la 17 și respectiv 31 ianuarie, informează luni un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit Agerpres, Riga își va începe manifestările culturale din 2014 cu evenimente speciale în muzee, cafenele și alte spații, printre care și expoziții dedicate chihlimbarului și impactului primului război mondial asupra culturii. În 1989, oamenii din Letonia, Estonia și Lituania au format un lanț uman pentru a-și exprima speranța în obținerea independenței față de fosta Uniune Sovietică. La 18 ianuarie, oamenii din Riga se vor mobiliza însă pentru cultură și își vor da cărți din mână în mână, în cadrul unui eveniment cu dublu scop. Primul dintre ele este lansarea noii biblioteci a orașului, numită ‘Gaismas Pils’ (Castelul luminii), și familiarizarea publicului cu aceasta, iar celălalt, mult mai practic, este transportarea propriu-zisă a cărților din mână în mână de la vechiul sediu, prin intermediul unui lanț uman care ar urma să ‘lucreze’ cel puțin șase ore.

Comisarul european Androulla Vassiliou și comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, vor participa la diverse evenimente printre care și lansarea ‘Taste and Feel 2014!’, un eveniment care va oferi publicului o idee despre programul cultural al anului.

În cursul serii, pe malul râului Daugava vor fi prezentate sculpturi de foc create de echipe din 12 țări, precum și un spectacol de lumină și artificii. Primarul orașului, Nils Usakovs, va fi gazda unui concert la Riga Arena, în cadrul căruia vor putea fi văzuți artiști clasici dar și pop, coruri și orchestre.

Lansarea programului cultural de la Umea va avea loc între 31 ianuarie și 2 februarie, punctul culminant urmând să fie ceremonia de deschidere, un show intitulat ‘Burning Snow’ (Zăpada care arde — n.r.).

Principalele evenimente vor avea loc pe râul Umeälven, printre care un festival al luminii, muzicii și mișcării. ‘Orașul iernii’ va fi transformat prin instalarea unor pilaștri de gheață luminați și a unor focuri, ceea ce va asigura lumină, căldură și locuri de întâlnire.

După Umea și Riga în 2014, capitale europene ale culturii vor fi Plzen (Cehia) și Mons (Belgia) în 2015, San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia) în 2016, Paphos (Cipru) și Aarhus (Danemarca) în 2017, respectiv La Valletta (Malta) și Leeuwarden (Olanda) în 2018

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente