Țările non-euro nu sunt deloc entuziasmate să adopte moneda unică

eurozone
Foto: Harta Zonei Euro PC civitas.org

Printre statele din Europa ce nu au adoptat moneda unică euro, nu se află doar cele care nu sunt membre ale Uniunii. Fiecare din ele are un motiv, dar clar este că nu se grăbesc să utilizeze în curând euro.

Norvegia și Islanda, deși se află pe continentul european, nu au aderat la Uniunea Europeană. Pentru țările date, moneda euro este mult prea departe de o necesitate, având o economie puternică care nu își dorește un control aparte.

Regatul Marii Britanii încă nu renunță la tradiționalismul său, cutumele și obiceiurile fiind importante pentru britanici. Un alt motiv al neacceptării monedei unice Euro este faptul că lira sterlină este o monedă mai stabilă decât cea europeană.

Suedia și Danemarca au renunțat prin intermediul referendumurilor la adoptarea euro. Și dacă poporul așa își dorește, atunci e lege!

Rezultatele unui sondaj efectuat în Letonia, în august trecut, indică o opoziţie de 59% față de trecerea la euro. În Lituania, 51% dintre respondenți nu sunt de acord cu adoptarea monedei unice europene, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie curent.

Dintre celelalte state din regiune, Polonia si Bulgaria au amânat deja pe termen nelimitat aderarea la euro, iar Ungaria nu va adopta moneda unică înainte de 2018.

Cehia vroia să organizeze un referendum referitor la această temă, dar nu mai devreme de 2020. Acum, președintele Ceh, Milos Zeman s-a pronunțat pentru urgentarea acestui proces.

În România până în 2015 nu se așteaptă trecerea în zona euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente