Vintage, proiectul care vrea să readucă arta în casele oamenilor

DSCN9026
Foto: Vintage, proiectul care vrea să readucă arta în casele oamenilor

Vintage este o galerie online unde tinerii artiști talentați din Republica Moldova pot să își vândă și să dea în arendă arta lor companiilor și oficiilor.

Scopul major al coordonatorilor de proiect nu este sporirea profitului, ei vor să readucă „art autentica și gustul artistic înapoi în casele oamenilor.”, spun fondatorii proiectului. De două ori pe săptămână ei organizează cursuri artistice și gratuite copiilor pentru a le induce ideea de artă. Astăzi, ultima duminică înaintea Crăciunului, se desfășoară „primul lor proiect social. O să facem un curs artistic copiilor de la orfelinate.” Cursul a început duminică, 22 ianuarie, la ora 15:00, la Muzeul Național de Artă. Astăzi au fost instruiți copii de la Gimnaziul Internat nr. 2 din Chișinău.

 

DSCN9029 DSCN9028 DSCN9026 DSCN9036

Copii și tinerii de la orfelinat au fost învățați să descifreze istoriile din picturi. Prima analizată, a fost opera lui Igor Vieru, „Fericirea lui Ion”. Ei au observat elementele comune, au scris istoria redată prin imagine și cei mai activi au primit în dar câte o ciocolată în dar. Cu sinceritatea şi luciditatea ce-l caracterizează, Igor Vieru a redat viaţa reală a oamenilor simpli, poezia intimă a peisajului natal. Fiind în acelaşi timp realist, simbolist şi romantic, pictorul rămâne în permanenţă adept al unui lirism bazat pe impulsurile lăuntrice. Omul şi pomul – este laitmotivul multor opere elaborate de artist la sfârşitul deceniului şapte [al secolului XX, n.r.] . apelând la valenţele metaforei şi ale simbolului, autorul exprimă rosturile majore ale existenţei umane. Se remarcă în acest mai ales tripticul Fericirea lui Ion (1967), operă de referinţă nu numai în creaţia pictorului, dar şi în evoluţia picturii moldoveneşti.

 

 

DSCN9034 DSCN9032 DSCN9031 DSCN9030

 
Vintage, proiectul care vrea să readucă arta în casele oamenilor
” „Fericirea lui Ion” are foarte mult folclor moldovenesc. În această operă este prezentat bărbatul de la țară care muncește silnic și  femeia, cea care strânge roada.”, a comentat Traian Chivriga,unul din organizatorii cursului de astăzi.
 
 
DSCN9036 DSCN9035 DSCN9033 DSCN9032  
Traian Chivriga. Vintage, proiectul care vrea să readucă arta în casele oamenilor.
 
 
DSCN9039 DSCN9038 DSCN9037 DSCN9036  
Vintage, proiectul care vrea să readucă arta în casele oamenilor

Ivanca Țepes, co-fondator Vintage și consultant artistic le-a făcut o excursie în opera lui Igor Vieru, micilor descoperitori ai artei. Ea a invitat tinerii să le zică câte o poveste. Copii au aflat de ce se folosesc diferite tipuri de hârtie și ce tehnici sunt utilizate în picturi.

 

DSCN9041 DSCN9042 DSCN9043 DSCN9040

Ivanca Țepeș despre arta lui Igor Vieru.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente