Cum au pierdut vinificatorii 20 mln. de lei?

vin_1_1600x845
Foto: Vinuri moldovenești PC: moldova.org

Vinificatorii din Republica Moldova vor pierde până la sfârşitul anului 2013 vânzări de circa 20 mln. de dolari de pe urma blocajului rusesc la vinurilor moldoveneşti.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, în cadrul unei conferinţe de presă a declarat că vinificatorii vor pierde până la finele anului curent până la 20 de milioane de dolari.

Se întâmplă pentru că aproape 50% din vânzările anuale ale vinificatorilor moldoveni pe piaţa rusească erau efectuate anume în această perioadă. Anterior, ministrul moldovean declara că vinificatorii moldoveni suportă lunar pierderi de aproape 3,3 milioane de dolari în urma embargoului impus de Rusia, iar până la finele anului cifra ar putea să depăşească suma de 10 milioane de dolari.

Potrivit lui Bumacov, în primele unsprezece luni din acest an, vinăriile din ţară au produs circa 160 mil. de litri de vin. Dintre care, până acum, au fost exportate 120 mil. de litri de vin, în valoare de 190 de mil. de dolari. Totodată, exporturile de vin au crescut comparativ cu anul trecut cu 23%, scrie eco.md.

În seara zilei de 10 septembrie, Rospotrebnadzor a anunțat despre interzicerea importului de vinuri moldovenești. Ulterior, la sfârșitul lunii septembrie curent, la inițiativa Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloș, Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European să deschidă complet piața Uniunii Europene pentru vinurile moldovenești. Ca urmare, la 10 decembrie curent, plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a adoptat, cu o majoritate largă de 503 voturi, raportul care prevede liberalizarea importurilor UE de vinuri moldovenești.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente