Familia moldovencei Iulia Zayed a fost repatriată din Siria

aptopix-mideast-syria.jpeg2-1280×960
Foto: Siria este cuprinsă de haos. Oficialii încearcă să remedieze situația. PC: salon.com

O familie de moldoveni a fost repatriată din Siria, urmare a asistenţei acordate de Ambasada Republicii Moldova la Ankara.

Jurnal.md anunță că familia moldovencei Iulia Zayed, printre care trei copii minori, a revenit în siguranţă pe teritoriul Republicii Moldova, la data de 17 septembrie curent.

Potrivit Iuliei Zayed şi a părinţilor care o însoţeau, ei au trecut frontiera turco-siriană cu ajutorul unor călăuze din rândul populației kurde din zonă. În regim de urgenţă, colaboratorii misiunii diplomatice a RM la Ankara au acordat toată asistenţa necesară pentru repatrierea familiei în ţară.

Totodată, Rusia acuză experții ONU de „părtinire” în cazul sirian. Potrivit Agerpres, Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat că „Nu putem considera concluziile la care au ajuns inspectorii ONU decât concluzii politizate, părtinitoare și unilaterale”. El a adăugat că Siria a transmis rușilor elemente pentru a sprijini teza unei provocări lansate de rebeli.

Cu toate acestea, dovada că a folosit gaz sarin împotriva populaţiei civile există.

Organizația Human Rights Watch a analizat raportul inspectorilor ONU şi a ajuns la concluzia că rachetele cu gaz neurotoxic au fost lansate la sfârșitul lunii august de la o bază militară controlată de armata președintelui sirian Bashar al-Assad, scrie The Telegraph.

Inspectorilor ONU le-a fost interzis să-i numească pe cei culpabili de atacul cu arme chimice la o periferie a Damascului în data de 21 august, dar ei au făcut dezvăluiri privind traiectoriile parcurse de către două dintre rachete.

Folosind datele furnizate de ONU, HRW a fost în măsură să localizeze baza militară de unde au fost lansate rachetele. Traiectoriile de zbor converg în presupusul punct de lansare, binecunoscuta Brigadă a 104-a a Gărzii Republicate’, situată nu departe de palatul prezidențial din nordul Damascului, aparținând forțelor proguvernamentale siriene, a apreciat HRW.

Această nouă analiză vine în sprijinul acuzației făcute de secretarul de stat american John Kerry că rachetele folosite în atacul cu gaz sarin din 21 august au fost lansate dintr-o zonă a Damascului, controlată de trupele lui Bashar al-Assad.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente