Noi ambasadori ai R.Moldova în Austria și Israel

collage
Foto: Anatol Vangheli și Andrei Popov - noii ambasadori numiți de Guvern

În şedinţa Cabinetului de miniştri din 7 august 2013 au fost aprobate două proiecte de decret prezidenţial privind numirea a doi ambasadori.

Astfel, Guvernul l-a numit pe diplomatul Andrei Popov în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Austria, eliberându-l din funcţia de viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Popov urmează să-l înlocuiască pe Valeriu Chiveri, actualul ambasador în Austria, care a fost numit, viceministru al Afacerilor Externe.

Andrei Popov, născut în 1973, este fiul fostului ministru de externe al Republicii Moldova Mihai Popov. În 1994 a absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea București, iar în 1996 facultatea de relații internaționale la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. În 2003 a susținut masteratul în securitate internațională la Centrul pentru politică de securitate din Geneva. În perioada 1997 – 2001 a fost secretar I la ambasada Republicii Moldova din SUA, iar în 2001 – 2004 a activat în calitate de șef de direcție la Ministerul Afacerilor Externe, de unde a fost demis și reținut de organele de anchetă, fiind învinuit de autoritățile comuniste de trafic de ființe umane. În perioada 2004 – 2009 a activat în calitate de director executiv al Asociației de Politică Externă. În 2009 aderă la Partidul Democrat din Moldova, fiind ales deputat în legislativul moldovean. Din ianuarie 2010 este viceministrul afacerilor externe al Republicii Moldova.

Andrei Popov vorbește limbile română, rusă și engleză. Este căsătorit și are doi copii

De asemenea, Anatol Vangheli a fost desemnat în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel.

Vangheli lucrează în MAEIE din 1996, ultimul loc de muncă fiind în cadrul Ambasadei în calitate de însărcinat cu afaceri. Totodată, acesta a fost şi în misiuni OSCE, în Georgia.

Premierul Iurie Leancă a ţinut să menţioneze că Anatol Vangheli vorbeşte fluent mai multe limbi străine. “Această candidatură are experienţă suficientă în acest domeniu şi cunoaşte foarte bine această ţară”, a subliniat şeful Executivului.

Anatol Vangheli este licențiat în drept, doctorant în științe politice, masterant în cultura și economia țărilor Europei Centrale și de Est. Acesta vorbește fluent franceza, engleza și rusa.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, urmează să aprobe candidatura celor doi noi numiți și să semneze un decret de numire a acestora în funcții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente