Israelul și Bulgaria și-au pus biblioteci pe plajă

992874_499276916808684_1238362748_n
Foto: Lectura este promovată deja și pe plajele din Europa. PC: Facebook, Little Library

Bibliotecile pe plajă au devenit o nouă tendință în statele europene. După ce Israelul a amplasat un autobuz plin cu cărți pe o plajă din Tel Aviv, Bulgaria a instalat rafturi cu cărți pe nisip.

Vizitatorii plajei Metzizim din Tel Aviv, Israel, pot să ia acum cărți pentru a citi pe nisip direct de pe rafturi. Orașul a deschis prima bibliotecă pe plajă, care conține 523 de cărti în cinci limbi. Printre acestea se numără cea engleză, arabă, evreiască, franceză dar și rusă.

Și pentru cei care nu cunosc nici una din acestea sau preferă cititul online a fost găsită o soluție. Mai mult de 80 de puncte libere de WI-FI au fost instalalte pe plaje, faleze și în parcurile unde pot fi intâlniți mai mulți turiști.

Biblioteca de pe plaja din Tel Aviv. PC: jpost.com
Biblioteca de pe plaja din Tel Aviv. PC: jpost.com

Scopul principal al acestei acțiuni a fost promovarea lecturii. Oamenii nu trebuie să perceapă cărțile drept un lucru foarte îndepărtat de ei, anunță JPost. Biblioteca a fost deschisă pe data de 7 iulie a anului curent.

Asemenea biblioteci au mai fost instalate și în stațiile de așteptare transportului public. Proiectul pilot s-a dovedit a fi de succes.

Biblioteca din ștație, Israel. PC: greenprophet.com
Biblioteca din ștație, Israel. PC: greenprophet.com

Cea mai mare bibliotecă pe plajă se află în Bulgaria. Rafturile pline de povești, romane, enciclopedii au atras atenția vizitatorilor plajei în această săptămână. Biblioteca de pe plaja din Albena este prima din Uniunea Europeană și a treia din întreaga lume.

Nu este o frică faptul că cineva va lua una din cele 2500 de cărți și nu o va întoarce. Mai mulți turiști deja și-au lăsat cărțile proprii în biblioteca de pe plajă pentru a susține această idee, dar și pentru a fi citite de alți turiști.

Datorită diversității cărților, aceasta a devenit populară și atât în rândurile tinerilor, cât și în rândurile bătrânilor.

400a2989e.9941845,2
Herman Kompernass

Herman Kompernass  a fost cel care a făcut design-ul bibliotecii. El a proiectat 140 de rafturi pentru circa 4000 de cărți. De asemenea, a căutat și un material durabil pentru a face față vântului și nisipului caracteristic unei plaje.

Căutarea nu a durat foarte mult timp. Potrivit wtvy.com, materialul din care a fost contruită biblioteca este rezistent la soare și furtunni. De asemenea a fost prevăzută și o protecție de vinil pentru cărți.

Stabilitatea rafturilor este asigurată de baza – fundament care stă ascunsă în nisip, departe de ochii lumii, pentru păstrarea esteticului și percepției unei adevărate bublioteci pe plajă.

Biblioteca de pe plaja din Albena, Bulgaria. PC: Facebook, Little Free Library
Biblioteca de pe plaja din Albena, Bulgaria. PC: Facebook, Little Free Library
Taguri: #Bulgaria
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente