O comisie a Ministerului Educației va investiga sesiunea de admitere în toate universitățile din țară

admiterea-la-facultate
Foto: radiochisinau.md

În urma unor constatări făcute de Consiliul Rectorilor la ședința din 8 august, 2017, Universitatea de Stat din Moldova a fost învinuită că ar fi admis mai multe încălcări ale regulamentului în perioada admiterii. Prin urmare, Consiliul Rectorilor cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să anuleze ordinele de înmatriculare sau să declare nule rezultatele admiterii în măsura în care au avut loc grave încălcări ale legislației și ale regulamentului de admitere. Ministerul a dispus crearea unei comisii de control în acest sens, pentru verificarea proceselor de admitere în toate universitățile din țară.

Într-un comunicat oficial, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că a emis un ordin prin care solicită conducerii USM respectarea actelor legislative și normative privind admiterea 2017, precum și reexaminarea deciziilor cu referință la alocarea locurilor din bugetul USM, cu informarea ulterioară a Ministerului despre acțiunile întreprinse.

De asemenea, prin același ordin a fost dispusă constituirea unei Comisii de control privind organizarea sesiunii de admitere pentru anul de studii 2017/2018 în toate instituțiile superioare de învățământ din țară. Comisia își va începe activitatea odată cu finalizarea etapei a II-a a procesului de admitere și va informa Ministerul asupra rezultatelor acestui control.

Printre acuzațiile aduse Universității de Stat se enumeră faptul că reprezentanții instituției ar fi anunțat candidații la studii prin mesaje despre faptul că au fost acceptați la buget, cu câteva zile înaintea finalizării turului I de admitere. Potrivit Consiliului Rectorilor, mesaje ar fi fost trimise și în ultima zi de depunere a actelor, pe 31 iulie, studenților pretendenți la un loc de studii cerându-li-se să prezinte documentele în format original, chiar în acea zi, până la ora 17.00. O altă acuzație vizează oferirea locurilor de studii în baza surselor bugetare USM pentru un număr de circa 670 de persoane, aceștia urmând să fie înmatriculați pe bază de contract fără achitarea taxei. Dintre aceștia, 370 au fost înmatriculați prin ordinul USM nr. 233-ST din 5 august și ar urma să studieze în primul an din contul universității respective.

Anterior, echipa #diez a contactat reprezentanții Universității de Stat, care au venit cu o reacție la acest subiect.

Criteriile de alegere a unei instituții de învățământ și a unei specialități nu pornesc de la obținerea unui loc la buget sau la taxă, ne-a explicat prorectorul pe activitatea didactică, Otilia Dandara, recunoscând că Universitatea a trimis mesaje către circa 670 de tineri care și-au manifestat dorința de a învăța la USM: „De trimiterea mesajelor au fost responsabili câțiva studenți voluntari, dar noi am verificat și coordonat tot ce s-a expediat. În textul acestor mesaje, noi le-am comunicat tinerilor că au toate șansele să fie admiși la universitate. Din cei 670, doar 370 au venit până la urmă, ceea ce demonstrează că tinerii au avut șansa să aleagă”, a mai spus Otilia Dandara.

În ceea ce privește sursele bugetare USM, prorectorul a spus că: „Așa cum universitatea are dreptul să-și gestioneze banii câștigați prin mijloace adiționale, conform autonomiei financiare, pentru a face o reparație în universitate, pentru construirea unui bloc sau amenajarea sălilor de studiu, la fel, instituția are dreptul să folosească o parte din aceste resurse pentru instruirea studenților. Noi oferim studenților o șansă, îi încurajăm să rămână aici, iar ulterior să participe în concursul pentru bugetul de stat”, a mai spus prorectorul.

În același timp, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a afirmat pentru #diez că acțiunile întreprinse de conducerea USM în perioada admiterii demonstrează o concurență neloială în raport cu alte universități și vor avea efecte negative pentru întregul sistem de învățământ. În acest sens, Consiliul Rectorilor a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să anuleze ordinele de înmatriculare sau să declare nule rezultatele admiterii în măsura în care au avut loc grave încălcări ale legislației și ale regulamentului de admitere.

Taguri: #Admitere 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente