Reacția Universității de Stat la acuzațiile Consiliului Rectorilor: „Am trimis mesaje studenților”

usm

În urma unor constatări făcute de Consiliul Rectorilor la ședința din 8 august, 2017, Universitatea de Stat din Moldova a fost învinuită că ar fi admis mai multe încălcări ale regulamentului în perioada admiterii. În comunicatul oficial emis de Consiliu, se stipulează că promisiunile făcute de USM candidaților ar fi „false, ilegale și iresponsabile, folosite drept momeală pentru atragerea studenților la studii”. Echipa #diez a contactat reprezentanții Universității de Stat, care au venit cu o reacție la acest subiect.

Printre acuzațiile aduse Universității de Stat se enumeră faptul că reprezentanții instituției ar fi anunțat candidații la studii prin mesaje despre faptul că au fost acceptați la buget, cu câteva zile înaintea finalizării turului I de admitere. Potrivit Consiliului Rectorilor, mesaje ar fi fost trimise și în ultima zi de depunere a actelor, pe 31 iulie, studenților pretendenți la un loc de studii cerându-li-se să prezinte documentele în format original, chiar în acea zi, până la ora 17.00. O altă acuzație vizează oferirea locurilor de studii în baza surselor bugetare USM pentru un număr de circa 670 de persoane, aceștia urmând să fie înmatriculați pe bază de contract fără achitarea taxei. Dintre aceștia, 370 au fost înmatriculați prin ordinul USM nr. 233-ST din 5 august și ar urma să studieze în primul an din contul universității respective.

Otiliei Dandara, prorectorul pentru activitatea didactică, a declarat pentru #diez că problema pornește de la numărul mic de candidați pe care l-au avut universitățile în acest an: „Criza demografică influențează existența învățământului superior. Am primit anul acesta 1.018 locuri la taxă și 750 de locuri bugetare. Spre regret, o bună parte din locurile bugetare, mai exact 240, au rămas neacoperite”.

Criteriile de alegere a unei instituții de învățământ și a unei specialități nu pornesc de la obținerea unui loc la buget sau la taxă, explică prorectorul, recunoscând că Universitatea a trimis mesaje către circa 670 de tineri care și-au manifestat dorința de a învăța la USM: „De trimiterea mesajelor au fost responsabili câțiva studenți voluntari, dar noi am verificat și coordonat tot ce s-a expediat. În textul acestor mesaje, noi le-am comunicat tinerilor că au toate șansele să fie admiși la universitate. Din cei 670, doar 370 au venit până la urmă, ceea ce demonstrează că tinerii au avut șansa să aleagă”, a mai spus Otilia Dandara. Aceasta a adăugat că doar în cazul a opt mesaje s-a specificat data de 31 iulie ca fiind data limită de depunere, iar de cele mai multe ori, cei care primeau mesajele respective reveneau la telefon pentru detalii. Prorectorul presupune, prin urmare, că în comunicarea ce urma la telefon, studenții voluntari ar fi sugerat candidaților să urgenteze depunerea actelor originale. „Probabil au fost niște acțiuni mai agresive, recunoaștem, dar USM nu a procedat ca alte universități, să ia din prima zi originalul și să refuze să-l întoarcă sau să meargă prin licee și să colecteze actele copiilor”, precizează Otilia Dandara.

Prin hotărârea Ministerului Educației, depunerea cererilor de participare la concursul de admitere s-a desfășurat în perioada 24 iulie – 31 iulie, rezultatele preliminare urmând să fie afișate pe 1 august. Ulterior, candidații urmau să depună actele în original în perioada 1 – 4 august, ca pe 5 august să se regăsească în listele finale. Echipa #diez a intrat în posesia unui astfel de mesaj, primit de unul dintre candidați pe data de 28 iulie, cu trei zile înaintea finalizării primului tur de admitere. Numărul de contact indicat în mesaj conduce către Anticamera prorectorului pentru activitate didactică.

 

20750585_10213324243957641_393661735_n

Sursele bugetare USM

Potrivit Otiliei Dandara, conform actelor normative declarate, există două categorii de studenți, cei care sunt înmatriculați în baza finanțării de la bugetul de stat și cei care sunt admiși la contract și achită taxă de studii. „Noi respectăm strict la admitere locurile bugetare. Din numărul studenților ce sunt înscriși contra taxă, în baza priorităților universității de a susține copiii cu rezultate bune și foarte bune, pe de o parte, și de a susține specialitățile care sunt pe cale de dispariție, pe de altă parte, oferim anumitor studenți posibilitatea să studieze timp de un an de zile fără a achita taxa contractului. Pot să se supere colegii noștri, dar noi am declarat această prioritate. Acești copii rămân la noi să învețe contra taxă, dar timp de un an de zile vor învăța din contul mijloacelor speciale ale USM.” Otilia Dandara a declarat că din cei anunțați, au venit circa 370 de tineri. „Noi îi înmatriculăm. Universitatea oferă așa numitul „buget USM”, care reprezintă de fapt înmatriculare prin contract fără achitarea taxei și susținerea studenților din mijloacele financiare ale USM timp de un an.”

Atașăm ordinul de înmatriculare publicat pe 1 august de USM cu referire la persoanele admise din „bugetul USM”:

„Banii de la stat și banii universității stau în două buzunare diferite”

„Așa cum universitatea are dreptul să-și gestioneze banii câștigați prin mijloace adiționale, conform autonomiei financiare, pentru a face o reparație în universitate, pentru construirea unui bloc sau amenajarea sălilor de studiu, la fel, instituția are dreptul să folosească o parte din aceste resurse pentru instruirea studenților. Noi oferim studenților o șansă, îi încurajăm să rămână aici, iar ulterior să participe în concursul pentru bugetul de stat”, a mai spus prorectorul.

Articolul 79 din Codul Educației se referă la autonomia universităților. În plan financiar, autonomia universitară se realizează prin: 

a) administrarea resurselor financiare prin conturi bancare, inclusiv a transferurilor de la bugetul de stat;
b) utilizarea resurselor disponibile pentru desfăşurarea activităţii statutare, conform propriilor decizii;
c) acumularea veniturilor proprii din taxe, servicii acordate, lucrări executate şi din alte activităţi specifice, conform nomenclatorului serviciilor prestate aprobat de Guvern;
d) administrarea bunurilor proprietate a instituţiei şi asigurarea condiţiilor optime de dezvoltare a bazei materiale a instituţiei;
e) utilizarea bunurilor proprietate a instituţiei şi a drepturilor aferente pentru realizarea scopurilor statutare ale instituţiei de învăţămînt superior.

„Care-i încălcarea? Banii de la stat stau la trezorerie, banii pe care noi îi câștigăm prin alte mijloace stau pe contul nostru, conform prevederilor regulamentare. Ce învinuiri pot fi că noi cheltuim banii statului, oferind posibilitatea unor copii să facă studii? Banii stau în buzunare diferite. Statul știe foarte bine care sunt ai lui și care, regulamentar, sunt ai universității”, subliniază Otilia Dandara.

„Mai este încă o subtilitate foarte importantă. Acești copii, susținuți din bugetul USM, completează lista celor bugetari pe urmă, în momentul când unii dintre aceștia renunță și pleacă. Următorul care și-a dorit foarte mult să vină poate fi copilul din această categorie. Noi, oferindu-i buget USM, îl motivăm să rămână în țară, și nu neapărat în această instituție”, spune prorectorul. „Deja 10 persoane s-au exmatriculat de la buget și patru de la bugetul USM.”

„Studenții nu trebuie să aibă nicio îngrijorare. Statutul lor rămâne neschimbat”

„Chiar dacă colegii noștri vor sesiza autoritățile, vor veni cu controale, vor impune și alte condiții universității, noi vom susține acești copii, chiar și în detrimentul cadrelor didactice. Ne vom satisface obligațiile pentru această categorie de copii”, a declarat prorectorul.

Recent, Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a afirmat pentru #diez că acțiunile întreprinse de conducerea USM în perioada admiterii demonstrează o concurență neloială în raport cu alte universități și vor avea efecte negative pentru întregul sistem de învățământ. În acest sens, Consiliul Rectorilor cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să anuleze ordinele de înmatriculare sau să declare nule rezultatele admiterii în măsura în care au avut loc grave încălcări ale legislației și ale regulamentului de admitere.

Taguri: #Admitere 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente