Dodon este decis să scoată „piatra lui Ghimpu” din PMAN. O va face „pietriș” și va repara niște drumuri

chisinau-04

Igor Dodon are de gând să scoată piatra comemorativă dedicată ocupației sovietice din Piața Marii Adunări Naționale. Acesta a spus că o va face „pietriș” (din rusă: щебёнка) pentru a repara niște drumuri din Chișinău.

Într-un interviu online pentru Komsomolskaia Pravda v Moldove, realizat la telefon cu vizitatorii publicației ruse, președintele ales Igor Dodon a fost întrebat ce va face cu „piatra lui Ghimpu” din PMAN. Acesta a răspuns că monumentul a fost instalat cu încălcarea legislației și că nu va trece mult până când îl va scoate din piață, scrie Moldnova.md.

Nu a existat o decizie a Consiliului Municipal Chișinău pentru instalarea monumentului. De aceea, vom lua piatra de acolo și o vom face pietriș care va fi folosit pentru a repara unele drumuri din Chișinău”, a comentat Dodon. „Eu sunt pentru tot ce este legal. Piatra a fost instalată de Ghimpu ilegal în Piața Marii Adunări Naționale. Așa că tot ce este legal trebuie să rămână, iar tot ce este ilegal trebuie să eliminăm”, a mai spus fostul lider al Partidului Socialiștilor.

Dodon a mai pomenit piatra comemorativă în declarațiile sale, îndemnând în 2011 consilierii municipali să o înlăture. Acum o face însă din postura de șef ales al statului. „Mai degrabă mă scot pe mine cu picioarele înainte decât să scoată piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale”, a reacționat primarul Dorin Chirtoacă la solicitarea lui Dodon din 2011.

La sfârșitul anului 2011, monumentul fost vandalizat în plină de zi de către persoane necunoscute. Placa de pe monument a fost vopsită cu negru, iar piatra a fost profanată. În 2012, socialiștii au atacat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Curţii de Apel Chişinău, care a lăsat în vigoare decizia primarului Capitalei de instalare a pietrei comemorative în PMAN.

Monumentul a fost instalat în PMAN pe 28 iunie 2010, prin decretul preşedintelui interimar de atunci Mihai Ghimpu, care a declarat 28 iunie zi de comemorare a ocupaţiei sovietice. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat acest decret neconstituţional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente