Igor Dodon susține că aderarea Moldovei la UE se va face fără Transnistria și fără Găgăuzia

dodon111
Foto: Igor Dodon

Încă nu a fost învestit în funcția de președinte, dar deja a reușit să se certe cu ambii vecini – România și Ucraina. În schimb, elogiază Rusia. Este vorba de președintele ales al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, scrie DW.com.

În așteptarea învestirii în funcție, Igor Dodon nuanțează mesaje confuze: pe de o parte spune că nu va denunța Acordul de Asociere cu UE (așa cum amenința în campania electorală), iar pentru presa rusă spune că „aderarea la UE ar putea ucide Moldova”.

Într-un interviu acordat pentru Interfax, el a preluat un mesaj mai vechi al liderilor ruși (Vladimir Putin și Dmitrii Medvedev) despre necesitatea revizuirii Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și UE prin „negocieri în format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE”.

În luna octombrie 2014, la summit-ul CSI de la Minsk, actualul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut un schimb dur de replici cu președintele rus Vladimir Putin tocmai datorită faptului că autoritățile moldovene nu au găsit de cuviință să se consulte cu Federația Rusă înainte de semnarea Acordului de liber schimb cu UE. Moscova s-a declarat atunci iritată de gestul Chișinăului și a introdus embargou la importul produselor din Moldova, argumentând prin faptul că vrea să se asigure astfel că mărfurile din UE nu vor ajunge, prin Moldova, pe piața rusă.

În interviul acordat „Interfax”, Dodon susține că după învestirea în funcție va întreprinde o vizită la Moscova, pentru a încerca să soluționeze două probleme: „anularea interdicției la importul de produse moldovenești și atitudinea Rusiei față de migranții moldoveni”.

Iar în acest context, el nu exclude necesitatea unor negocieri în format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE: „În ceea ce privește comerțul cu Europa, vreau să discutăm nu despre comerț liber, ci despre un sistem de comerț asimetric”, a spus el, precizând că aceasta ar însemna ca exportul de mărfuri moldovenești pe piața europeană să se deruleze fără taxe vamale, iar importul – sa fie supus unor asemenea taxe.

Igor Dodon a reafirmat că Republica Moldova nu va anula Acordul de Asociere cu UE: „Nu ne putem permite să suspendăm cooperarea cu UE, să anulăm Acordul de Asociere cu UE. Nu avem nevoie de Maidanul ucrainean în Moldova”, a spus Dodon. Pe de altă parte, el a menționat că Moldova nu poate supraviețui fără cooperarea cu Estul: „La prima etapă, cred că vom propune semnarea unui memorandum privind cooperarea cu Uniunea Economică Eurasiatică (…), iar în doi-trei ani vom vedea ce se va întâmpla cu UE”.

Socialistul pro-rus Igor Dodon a mai spus că, „atunci când va veni momentul” va fi organizat un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE: „Dacă dorim ca Republica Moldova să se mențină ca stat, nu trebuie să ne grăbim să aderăm nicăieri, pentru că aderarea la UE este posibilă doar fără Transnistria și fără Găgăuzia (Autonomia Găgăuză din cadrul Republicii Moldova – n.n.). Aderarea la UE ar putea ucide țara noastră, statalitatea noastră”, a menționat președintele ales al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente