Maia Sandu îndeamnă persoanele care vor ieși la proteste să fie vigilente și să nu se lase provocate

Maia Sandu
Foto: Privesc.eu

Duminică, 20 noiembrie, în mai multe orașe din Europa vor avea loc proteste ale diasporei Republicii Moldova împotriva alegerilor prezidențiale, pe care le consideră nelegitime. În acest context, liderul /pas/, Maia Sandu, îndeamnă persoanele să fie vigilente și să nu se lase provocate.

„Dragi cetăţeni!

Imediat după ce au fost anunţate rezultatele preliminare ale alegerilor, am spus că avem mari suspiciuni privind legalitatea acestora. Numărul mare de cetăţeni din diasporă care nu au putut vota, transportarea organizată a votanţilor din zonele controlate de separatişti, votarea repetată și alte încălcări demonstrează că scrutinul nu a fost unul corect.

Mulți dintre dumneavoastră ne cer să protestăm împotriva fraudelor admise de instituțiile statului. Noi am ales să folosim, pentru moment, toate căile legale de contestare a rezultatelor anunțate. Din păcate, ieri CEC a ignorat probele prezentate de noi și de cetățenii din diasporă care nu au reușit să voteze. O să contestăm în justiție refuzul CEC de a examina sesizarea noastră. Iar decizia validării sau nevalidării rezultatelor alegerilor rămîne la discreţia Curţii Constituţionale. După pronunţarea acesteia, ne rezervăm dreptul să decidem ce forme de protest adoptăm mai departe.

Știm că mîine, în mai multe orașe din lume, vor avea loc flashmob-uri ale concetățenilor noștri care nu au putut să voteze din cauză că nu au fost asigurate suficiente buletine de vot. De asemenea, duminică, la ora 12.00, în PMAN „Tinerii Moldovei” organizează un protest paşnic împotriva fraudării alegerilor. Îi rugăm pe toți cei care vor merge la proteste să fie vigilenţi şi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări. Haideți să nu uităm că protestul este împotriva autorităților și a instituțiilor controlate de acestea care nu ne-au asigurat dreptul constituțional de a vota și care nu vor să recunoască și să sancționeze frauda. Protestul nu este împotriva celor care au votat altfel decît noi. Dezbinarea societății este convenabilă doar regimului corupt Dodon-Plahotniu” scrie Maia Sandu.

Reamintim că moldovenii din diasporă s-au solidarizat sub sloganul #VOTFURAT și vor ieși la proteste duminică, 20 noiembrie, ora 12:00, în mai multe orașe ale lumii.

Indignați de faptul că mai mulți cetățeni au parcurs mii de kilometri pentru a ajunge la secțiile de votare, fără a putea vota, creatorii grupului Adoptă un Vot îndeamnă cetățenii să organizeze câte un flashmob pentru alegeri repetate. Moldovenii sunt îndemnați să protesteze pașnic și să explice localnicilor și presei „că nu am fost lăsați să votăm pe 13 noiembrie”, se arată în mesajul Anastasiei Condruc.

Fiecare protest are și un eveniment pe facebook unde puteți afla mai multe detalii, astfel duminică, 20 noiembrie vor avea loc proteste în orașele Bologna, Barcelona, Madrid, Copenhaga, Bolzano, Mestre, BresciaRomaPadovaMilanoBruselle, Paris, Copenhaga, Horsens Londra, Dublin, Amsterdam, Geneva, București, Suceava, Cluj-Napoca, Bruselle, Bonn, Frankfurt și desigur în Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente