În câteva zile începe vara, iar ca să fim siguri că nu ratați / uitați de vreunul din festivalurile acestei veri, am decis să le punem la un loc pe toate care au fost anunțate până în acest moment. Ne-au ieșit 9 festivaluri, deși cu siguranță sunt mult mai multe, și sperăm că nu ne-a scăpat nimic important. Voi la care plănuiți să ajungeți?
#1. 3 – 5 iunie: DescOPERA – Festival de Muzică Clasică în aer liber la Orheiul Vechi
Pentru prima oară publicul este invitat să descopere muzica clasică în cea mai pitorească zonă de vacanță din Moldova! Astfel, oaspeții festivalului vor avea minunata ocazie să asculte și să descopere frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, parte a muzeului în aer liber „Orheiul Vechi”. Festivalul DescOPERĂ îl aduce în fața publicului moldovean pe reputatul dirijor Friedrich Pfeiffer, unul dintre cei mai apreciați dirijori din Austria, care este un invitat permanent al orchestrelor din Praga, Salzburg, Japonia și Viena, iar din 2011 este și dirijor-invitat al Operei Naționale din Chișinău.
Spectatorii se vor întoarce în timp și vor savura o atmosferă distinsă și nobilă alături de oameni pasionați de artă și cultură. Festivalul va avea trei seri de spectacole:
# 3 iunie, ora 19.30, teatrul de vară Butuceni deschiderea oficială a festivalului concert „Strauss, in vizită la Butuceni”
# 4 iunie, ora 19.30, lunca „Rigoletto” Opera “Rigoletto” de Giuseppe Verdi
teatrul de vară Butuceni Opera „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi închiderea festivalului
Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici
Bilete pentru eveniment poți achiziționa aici.
#2. 4 – 5 iunie: Festivalul „Cireșele de Trușeni”
Renumita Comună Trușeni și Cireșarii Trușeneni se pregătesc de festivalul cireșelor, care promite a fi unul dintre cele mai râvnite Festivaluri din vara aceasta. „Ne dorim să oferim tuturor participanților petrecerea unui weekend în aer liber, cît mai plăcut, în care să îmbinăm savoarea inconfundabilă a cireșelor cu spectacolul de bun gust, cu comerțul tradițional de produse agroalimentare, meșteșugăresti sau industriale”, spun organizatorii evenimentului. Invitații speciali ai festivalului vor fi: Formația Simrat și Valentin Uzun, Cătălin Josan, Gândul Mâței, Alex Calancea Band, Guz, Capushon și mulți alții. Festivalul va începe la orele 10:00 în ambele zile și se încheie la 21:00.
Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici.
Bilet pentru festival poți achiziționa aici.
#3. 4 – 5 iunie: Bunkasai – The Spirit of Japan 2016
La data de 4-5 iunie 2016 va avea loc ediția a III-a a Festivalului Culturii Japoneze „BUNKASAI” – Spiritul Japoniei în Republica Moldova. Luând în considerare că trăim într-o lume în care ,,teroarea istoriei” a revenit, ne propunem să aducem o parte din profunzimea culturii japoneze pentru a promova pacea, respectul, puritatea. Vă așteptăm la Festivalul Bunkasai pentru a privi lumea cu alți ochi, pentru a învăța și a petrece timpul util și plăcut împreună!
Pagina de Facebook a evenimentului.
Intrarea este liberă
#4. 5 iunie: Festivalul iProsop din satul Selemet, r-nul. Cimișlia
Pe data de 5 iunie 2016, în satul Selemet, r-nul. Cimișlia va avea loc cea de-a II–a ediție a Festivalul iProsop – un eveniment dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii. Festivalul va reuni a peste 50 de meșteri populari din toată regiunea pentru a promova tradițiile și obiceiurile etnice de la sud, legate de portul național, gastronomie, folclor și stilul de viață rural, dar în special – Prosopul – simbol al patrimoniului cultural național. Prima ediție a festivalului din 2015 s-a bucurat de un adevărat succes. Și în acest an, publicul larg va descoperi diversitatea podoabelor artizanale și multi-etnice caracteristice zonei de sud. Mai multe detalii citește aici.
#5. Festivalul «La Vatra Plăcintelor» satul Cigîrleni (Ialoveni)
Pe 5 iunie 2016 sunteți invitați în satul Cigîrleni din raionul Ialoveni la noua ediție a Festivalului tradițional «La vatra plăcintelor». Cele mai iscusite gospodine vă vor impresiona cu plăcinte făcute după rețete strămoșești și cu tot felul de bunătăți: pîrjoale, învârtite, „poale-n brâu”, pampuşte, coconaşi, pâine şi colaci de casă, „tochitura”, mămăliguţa cu brânză și sărmăluțe aburinde, la care se va adăuga şi câte un ulcior de vin. Muzică populară, voie bună, horă, vin moldovenesc și o atmosferă de adevărată ospitalitate deoarece festivalul este non-comercial și produsele nu vor fi puse în vînzare. În satul Cigîrleni se află și grădina experimentală, unde vă veți putea delecta cu legume, cireșe și căpșune. Intrarea este gratuită. Evenimentul începe la ora 11.00
#6. 18 iunie: Lavender Fest în satul Cobusca Nouă, Anenii Noi
Lavender Fest revine! Te așteptăm cu o nouă porție de sănătate și frumusețe din natură! Îmbracă-te în alb, lasă grijile acasă și vino să respirăm natură. Te așteaptă gastronomie vegetariană, sesiuni de yoga, târg de artizanat tematic, sesiuni de masaj și sesiuni foto în câmp de levănțică, activități pentru copii, concurs de artă inspirată din levănțică, concert live”. Invitații speciali ai festivalului – formația Golan (Romania).
Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici
Biletele pentru eveniment aici.
#7. 18 – 19 iunie: Festivalul Indiei la Moldexpo
Festivalul Indiei în Republica Moldova se va desfășura pentru a doua oară, în orașul Chișinău pe 18 și 19 iunie 2016 pe teritoriul MoldExpo, de asemenea în Anenii Noi pe 21 iunie și în Orhei pe 22 iunie. Spectatorii vor putea urmări cele mai frumoase și captivante show-uri costumate, spectacole de păpuși, programe acrobatice, dansuri indiene, artă marțială, piese dramatice și multe altele. Festivalul se va desfășura de la orele 18-00 până la 22-00. Pe scenă vor urca peste 50 de artiști profesioniști din diferite țări ale lumii: India, Australia, Germania, Rusia, Ucraina, Turkmenistan, Polonia, SUA, Africa de Sud.
În afara de programul de bază al festivalului pentru vizitatorii din Moldova va fi deschis un orășel de divertisment: mehendi – arta picturii indiene cu henna, arta machiajului indian gopi-dots, cursuri de yoga cu instructori profesioniști, restaurant și cursuri de culinărie vedică, vestimentația indiana — sari, fotosesiuni profesionale, dulciuri orientale, literatura vedică, magazin cu mărfuri și bunătăți indiene, tombola cu premii de la parteneri și altele.
Mai multe detalii găsești aici.
Bilete pentru festival găsești aici.
#8. 19 iunie: Festivalul Covorului Basarabean la Clișova Nouă
Cunoscuta meşteriţă Ecaterina Popescu, organizează duminică, 19 iunie, în satul natal Clişova Nouă, Orhei, Festivalul Covorului Basarabean. Prin acest eveniment, meșterița şi-a propus să contribuie la salvarea de la dispariţie a meşteşugului. Cea de-a III-a ediție a Festivalului Covorului este organizat sub genericul „Poeme țesute cu dor”.
Festivalul Covorului 2016 va avea loc în ambianța rustică a unei curți țărănești, umbrită de tei aromați cu flori și iarbă verde de câmp. Fiecare vizitator va avea șansa să se implice activ în practicarea diverselor meșteșuguri alături de meșterii complexului „Arta Rustică”. Intrarea la eveniment este gratuită. Mai multe detalii găsești aici.
#9. 20-26 iunie 2016: Art-Labyrinth Summer Festival 2016
Festivalul de vară Art-Labyrinth este un eveniment anual care are loc în aer liber, în cele mai pitorești locuri din Moldova. Festivalul durează sase zile și adună circa 1500-2000 de vizitatori. Programul este divers – concerte ale muzicienilor locali și internaționali, spectacole de teatru și proiecții de filme, reprezentatii și land art, expoziții de artizanat și numeroase ateliere de lucru, precum și diverse ateliere. Proiectul este non-comercial, fiind organizat datorită entuziasmul unui grup de oameni care cred ca arta si muzica pot aduce schimbări pozitive și inspirație în viața fiecărui om. Un detaliu important – aspectul exterior, percepția vizuală a obiectelor și a infrastructurii. Toate construcțiile sunt realizate din materiale naturale, găsite adesea la fața locului care se încadrează armonios în peisajul natural, prin urmare, punem în aplicare conceptul durabilități ecologice.
Pagina de Facebook a evenimentului.
Bilete pentru eveniment găsești aici.
#10. 1 – 3 iulie: Festivalul Berii la Complexul Etno-Cultural VATRA
Vatra organizează Festivalu Berii, ediția II-a pe 1-2-3 iulie 2016 la Complexul Etno-Cultural Vatra. În programul celui mai grandios festival se înscriu zeci de concursuri cu bere, sute de artiști pe scena mare, zeci de companii de bere, mii de arome culinare și zeci de feluri de bere, multe activități în teren, Grafitti, Tiroliana, mini Golf, Tir cu Arcul, și multe altele toate concentrate în același context – Festivalul Berii, ediția a II-a. Pe scenă vor evolua așa trupe ca Zdob și Zdub, Alternosfera, Tharmis și mulți alții.
Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici.
Bilete pentru eveniment găsești aici.
#11. 9 iulie: Al 6-lea Festival al Cântecului francez din Horodişte
Rețineți următoarea dată, se întâmplă doar o dată pe an, şi va avea loc pe 9 iulie 2016! Știți despre ce e vorba ? Bravo, al 6-lea Festival al Cântecului francez din Horodişte este deja în pregătire! Rezervați-vă ziua de 9 iulie pentru a sărbători cu noi în ritmul hiturilor franceze. De 6 ani, festivalul a permis să descoperim talente uimitoare şi minunate din România, Belgia, Franța, Moldova … Artiștii noștri debutanți sau experimentați, au dat mereu dovadă de creativitate şi energie pentru a ne surprinde în cadrul acestui festival! Anul acesta nu va fi o excepție! Dacă sunteți cântăreț profesionist sau amator, pasionat de cântecul francez, sunteți binevenit pentru a ne încânta auzul. Pentru a vă înregistra, contactați-ne la: [email protected] sau + 373 (0) 60 55 43 38.
De asemenea, în cadrul festivalului, veți avea ocazia să vă delectați papilele gustative cu bucate tradiționale franceze: brînzeturi, clătite, quiche, vin, bere … veniturile din vânzarea cărora vor fi revărsate pentru finanțarea proiectelor asociației. Suntem nerăbdători să vă întâmpinăm la Festivalul Cântecului Francez! Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici.
#12. 9 iulie: IA MANIA în satul Holercani, Dubăsari
Satul Holercani se pregătește pentru o nouă sărbătoare. Festivalul artelor născute din tradiții revine pe malul bătrânului Nistru. Îmbracă-te în IE și vino să te umpli de mândrie! Nu ai o IE, vino să-ți cumperi una. Te așteptăm cu târg de bucate tradiționale și artizanat autentic, cu oameni frumoși și istoriile lor de lucru cu tradițiile la „Podul De Flori”, Concursul de artă murală „Cai Verzi pe Pereți”, precum și „Mândria” – competiția colecțiilor vestimentare inspirate din tradiții.
Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici.
Bilete pentru eveniment găsești aici.
#13. 16 iulie: Cucuteni Festival 2016
Culorile naturii, spiritul antichității, arta ceramicii, libertatea de exprimare – Cucuteni Festival 2016. Tema celei de-a doua ediții a Festivalului este “Spre Origini…” Cucuteni provine de la denumirile localităților în care au fost descoperite primele evidențe ale existenței acestei civilizații: Cucutani (un sat din apropierea orașului Iași, România). Această civilizație a existat în perioada mileniilor VI-III, înaintea erei noastre, și a ocupat o zonă extinsă situată între munții Carpați și cursul mijlociu al râului Nipru. Aceasta include teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și României, iar Republica Moldova se află chiar în centrul acestui areal. Civilizația Cucuteni este cunoscută în special pentru confecțiile din Ceramică, întrucât anume în această perioadă această a cunoscut cel mai înalt nivel de dezvoltare. Pagina de Facebook a evenimentului o găsești aici.