Cei mai renumiți schizofrenicii geniali care au schimbat lumea

page12
Foto: PC: factroom.ru/colaj #diez

Schizofrenia este o boală congenitală incurabilă, cauzele fiind necunoscute științei. Totodată, se știe că, deseori, schizofrenia este legată de genialitate.

1. Philip K. Dick

O formă ușoară de schizofrenie a avut scriitorul Philip K. Dick, ce scria în genurile literare științo-fantastic și cyberpunk. În baza unuia dintre romanele sale „Visează androizii oi electrice?” a fost produs filmul „Vânătorul de recompense”, iar „Amintiri garantate” a stat la baza filmului „Total Recall”. Unii oameni cred că însăși boala l-a ajutat pe autor să creeze, într-o mare măsură, subiecte paranoice.

2. Vincent van Gogh

Se consideră că cele mai multe dintre tablourile pictorului olandez, reprezentant al curentului post-impresionist, au fost create atunci când crizele sale de schizofrenie au devenit mai dese. „Nebunul” crea mai multe picturi în decursul unei zile și putea să nu doarmă zile și nopți întregi.

3. Friedrich Nietzsche

Cercetătorii au ajuns la un numitor comun, că vestitul filosof apatrid a avut parte de un diagnostic înfricoșător – „schizofrenie mozaicală”. Simptomul determinant este megalomania sa. Mult probabil este faptul că, anume schizofrenia a servit drept impuls pentru ideea de supraom.

4. Nikolai Gogol

Cercetătorii vieții și operei lui Gogol consideră, că el a suferit de schizofrenie, însoțită de atacuri de psihoză și claustrofobie. Nikolai Vasilievici deseori avea halucinații sonore și vizuale. Anume în baza acestora scriitorul a creat personajele pentru unele dintre lucrările sale.

Apatia și depresia alternau rapid cu perioadele de activitate excesivă și inspirație. Despre sine, autorul declarase că organele din corpul său sunt schimbate cu locul sau că sunt „cu susul în jos”.

5. Isaac Newton

Unii cercetători consideră că Isaac Newton a suferit nu doar de schizofrenie, dar și de tulburare bipolară. Newton a fost un geniu în matematică și fizică, dar și un om introvertit, cu care era complicat să găsești limbă comună. Se spunea că starea lui de spirit se schimba la fiecare oră.

6. Alexander Scriabin

Scriabin, celebrul compozitor și pianist de origine rusă, a fost plin de îndoieli și extrem de religios. Îngrijora rudele și prietenii cu schimbările bruște ale stării sale de spirit, precum și cu viziunile asupra a ceea ce se întâmplă. În afara muzicii sale unice, lui i se datorează prima utilizare și continuă popularizare a sistemului muzical atonal cu armonii mult mai disonante.

7. John Nash

John Forbes Nash – celebrul matematician american a activat în domeniul teoriei jocurilor și geometriei diferențiale. Este câștigătorul Premiului Nobel pentru economie în 1994. Oamenii îl cunosc datorită filmului produs în baza biografiei lui – „O minte sclipitoare”. John Nash a reușit să se împace cu boala sa și a învățat să nu dea atenție simptomelor ei, medicii considerând, inițial, că poate fi o îmbunătățire a situației lui. A decedat în luna mai 2015, într-un accident rutier.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente