Recenzia cărții “Mantaua” de Nikolai Gogol

mantaua
Foto: Ilustrație pentru nuvela lui Nikolai Gogol “Mantaua (Шинель)” PC: liveinternet.ru

Astăzi vă prezentăm opera unui mare scriitor rus – Nikolai Gogol și anume despre una dintre cele mai renumite lucrări ale lui – nuvela “Mantaua”.

După ce am citit această nuvelă, am rămas impresionat de personajul principal Akaki Akakievici. Un bătrân care trăia o viață monotonă. Pe acele timpuri cu greu puteai câștiga destui bani pentru a-ți putea permite diferite lucruri. Akaki lucra la o agenție tipografică și era chiar obsedat de lucrul său. Funcția sa era de a copia documente și scrisori… în general texte cu mâna lui. El avea un scris foarte îngrijit și citeț.

Akakii mereu, deja în cursul câtorva ani, purta un singur palton, care acum era plin de găuri acoperite cu alte bucăți de material cusute peste ele. La lucru toți colegii lui îl luau în batjocură mereu, mai ales din cauza paltonului său, iar el îi ignora.

Într-o iarnă de care nu s-a mai văzut până atunci, cu furtuni și înghețuri nemiloase, Akakii Akakievici și-a dat seama că paltonul său trebuie să fie din nou cusut și s-a adresat vecinului său croitor pentru a-l mai ajuta cu încă o bucată de piele cusută pe haina sa zdrențuită. Când croitorul a tras cu ochiul la palton, i-a zis de-o dată că nu se mai poate face nimic cu el și că are nevoie de o nouă manta și că aceasta va costa destul de mult. Akakii vroia totuși să-l convingă cumva să-i coase paltonul lui vechi, însă acesta îl refuză…

După câteva luni de renunțare la mânare și lucru intensiv, Akakii reușește să acumuleze destui bani pentru mantaua sa… Într-un final mantaua lui dragă era gata, exact la timp pentru cele mai rele timpuri ale anului.

El o purta cu mândrie, chiar și cei de la lucru când l-au văzut în noua manta și-au schimbat total modul de comportare, ceea ce demonstrează încă o dată că în multe cazuri haina face pe om în societate. Colegii lui i-au propus că trebuie să ude mantaua, însă pentru că Akaki nu dorea să se cheltuiască, refuza totul. Însă s-a găsit un omagiat în acea zi, care i-a chemat pe toți să sărbătorească și ziua lui, dar și mantaua lui Akaki.

Akaki nu a stat mult timp și a plecat, iar în drumul spre casă mantaua lui dragă a fost furată direct de pe umerii acestuia.

Ceva timp, Akaki încerca să și-o recupereze, umbla pe la toți care i-ar fi putut acorda vreun ajutor. Într-o zi s-a adresat la o persoană importantă, care ar fi putut să-l ajute, însă nu a fost să fie.
Citind această lucrare veți afla un personaj cu totul deosebit, pe care, probabil, îl veți îndrăgi. Vă recomand să citiți această lucrare scurtă, dar foarte interesantă.

Feodor Dostoievski: „Toți, mai mult sau mai puțin, pornim în lume de sub mantaua lui Gogol”.

Recenzie de Radu Uncu pentru book.info.md.

Taguri: #Recenzii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente