Recenzia cărții “Gormenghast” de Mervyn Laurence Peake

gormenghast_detail_1_by_stijn74-d4j3aaj
Foto: Gormenghast Fan Art, PC: deviantart.com

Deja de vreo 10 ani trăiesc cu sentimentele trezite de M. Peake, autorul isteț și talentat. Personajele cărților sale par atât de reali, încât îmi vine sa le ating, sa le îmbrățișez și sa alung durere din sufletele lor rănite.

Asa procedează scriitorul, făurind o lume stranie, neobișnuită și misterioasa, dar în același timp prea cunoscuta omului modern, care este demult obișnuit cu minciuna, trădare și invidie.

În cărțile “Gormenghast” vedem un principat întunecat, condus de o familie respectata de popor, dar nici pe de parte îndrăgită. Societatea aceasta este bazata pe niște reguli stricte acceptate necondiționat de toți membri. Dar regulile respective nu conțin niciun principiu vital, sunt doar fleacuri, idei neîntemeiate, dar cărora sunt supuși absolut toți oameni – de la cei săraci pana la aristocrație.

La început lectura merge greu, deoarece este nevoie de o înțelegere a stilului autorul. Dar după primele capitole devine clar: Peake e genial! Cu multa măiestrie descrie el atmosfera insuportabila a castelului unde se petrec evenimentele cărților, caracterele eroilor cu toate neajunsurile sale, natura trista și uneori cruda (ploi nesfârșite, de exemplu). Toate descrierile și dialogurile sunt însoțite de mult umor, chiar sarcasm iscusit. Lectura devine din ce în ce mai activa și nu poate fi oprita pana la ultima pagina.

De fiecare data ma uimește arta autorului de a demasca viciile omului prin evidențierea gândurilor și aspirațiilor personajelor. Dacă credeți ca aici exista măcar un erou exemplar (bun, blând și grijuliu), atunci ar trebui sa va dezamăgesc. În cărțile date găsim diferite fețe și suflete, legate printr-o armonie lacoma și odioasa. Dar cu toate acestea, ma doare inima pentru fiecare dintre ele, fiindcă aceste suflete niciodată nu vor trai din plin, zi de zi rămânând umplute cu durere.

În Gormenghast nu exista iubire și dragoste…

Recunosc, cărțile nu sunt sci-fi sau fantasy în sensul general al genului dat, dar sunt o capodopera adevărata, îmbinând elementele mai multor curente literare. Este o poveste pentru adulți (în stilul Tolkien, Kafka, fratii Grimm) și este remarcabila din orice punct de vedere.

Acest ciclu a devenit deja clasic în Anglia. Eu pot sa-l citesc de mai multe ori și sa primesc plăcere. Încercați, și veți face parte din cei norocoși care au cunoscut lumea magica a lui Gormenghast! 

Recenzie scrisă de Aliona Petrovici, membră a Comunității de SF și Fantasy din Moldova.

Taguri: #Recenzii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente