(foto) Ce cred bloggerii din Moldova despre Aeroportul Internațional Chișinău

aeroport6
Foto: Bloggeri din Moldova la Aeroportul Chișinău PC: Adrian Platon

Un grup de bloggeri a vizitat recent Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia l-au cunoscut pe directorul companiei „Avia Invest”, Petru Jardan, care le-a povestit cu lux de amănunte ce investiții au fost făcute până acum și ce urmează să fie făcut mai departe.

#1. Pe Aeroportul Internațional Chișinău chiar se lucrează.

Până acum au fost investite 47 de milioane de euro, bani ce aparțin companiei.

#2. Parcarea auto

Are 800 de locuri și este  supravegheată video, curățată zilnic și menținută în stare excelentă. Acum este în testare și poate fi utilizată fără taxă. Taxa va fi de 10 lei/h, iar pentru 24 h va fi de 100 de lei. Vechea parcare percepea 8 lei/h. Acum condițiile sunt de o mie de ori mai bune, însă la prețul vechi se vor adăuga doar doi lei.

 

Parcarea de la aeroport

#3. Extinderea zonelor plecări/sosiri

Spațiul a fost lărgit cu aproape 3.860 de metri pătrați. Zona de aşteptare va fi deschisă până la sfârşitul lunii septembrie 2015, iar zona de sosiri va putea fi accesibilă pasagerilor din 2016. Odată cu extinderea suprafeței, se va mări aproape de două ori și capacitatea de deservire, cu până la 750 pasageri/oră şi le va asigura pasagerilor comoditatea maximă de aflare în AIC. Deși actualmente sunt cinci gate-uri (una recent amenajată), este prevăzut ca acestea să fie dublate, ajungând până la nouă gate-uri, ceea ce va face ca în orele de vârf să nu mai fie reţineri şi disconfort creat pasagerilor.

#4. Extinderea pistei de decolare/aterizare – în urma lucrărilor va fi majorat indicele capacității portante a pistei de decolare/aterizare, pe întreaga ei lungime de 3.590 metri. Mai mult, pista va fi lărgită de la 45 până la 60 de metri. Totodată, se construiesc căi de rulare noi și se reabilitează cele existente. De asemenea, au fost inițiate lucrările de reabilitare a pistei vechi care nu a mai fost folosită timp de 20 de ani. Ca urmare a reconstrucției, pista veche va servi drept cale de rulare la pista de decolare/aterizare. Costurile de reconstrucție a pistei sunt de 15 milioane de euro, iar reconstrucția peronului de aproximativ 10 milioane de euro.

 

PC: Corneliu Gandrabur

#5. Declarațiile Premierului Republicii Moldova despre Aeroportul Internațional Chișinău

„Se spune că actualul Prim-ministru, Valeriu Streleț, când vorbește de aeroport se ocupă doar de PR și self-promotion. Majoritatea acțiunilor pe care și le asumă au fost începute de alții. Una din acestea este tema cu aeroportul. Doar că, premierul care a început-o, Chiril Gaburici, a întrebat public despre aeroport, pentru că nu avea claritatea faptelor. Pedalând tema cu aeroportul concesionat rușilor, Premierul ar vrea să bage Moldova într-o gaură financiară și mai mare”, menționează unul din bloggerii care a participat la offline.

#6Drenajul. Aeroportul nu a avut până acum un sistem de drenaj pentru evacuarea apei de ploaie. Toată apa se aduna pe peron, pe pistă și în alte zone. Se formau bălți imense. Dispecerii puteau să meargă la pescuit în acele zone inundate. Acum investitorul construiește de la zero sistemul de drenaj, iar ploile torențiale nu vor mai fi o amenințare pentru aeroport.

 

PC: Adrian Platon

 #7. Noul coridor check-in. Ghișeele Poliției de frontieră vor fi reamplasate și chiar vor fi dublate (crește numărul locurilor de muncă). În zona de securitate vor fi instalate încă două linii, iar controlul va fi mai rapid. Nu va fi nevoie de așteptat în cozi imense. Se dublează aproape tot, chiar și ghișeele pentru check-in.

#8. Un nou sistem de alimentare cu energie electrică.

Sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat, fiind înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor de distribuţie şi construit un nou punct principal de distribuţie. Mai mult, este aproape gata noul sistem de drenaj, evacuare şi purificare a apei şi se finalizează lucrările de construcţie a colectoarelor pentru apele pluviale.

 

PC: Cristina Gurez

#9. Un nou restaurant cu terasă.

Restaurantul cu terasă de la Aeroportul Internațional Chișinău revine și deja va fi și mai modern, și mai încăpător. Astfel, amatorii de decolări, aterizări și avioane sau cei care, pur și simplu, stau prin aeroport, vor putea să se delecteze cu vederea de acolo.

#10. Șeful Departamentului Securitate de la Aeroport este numit de SIS, la fel şi la Air Moldova, Autoritatea Aeronautică Civilă etc; cifra de afaceri a AIC este de 23 de milioane de euro anual; curând va mai veni o companie low-cost din Rusia; circa 50% din numărul total de pasageri vin din Rusia, în această direcţie efectuându-se zilnic 11-13 zboruri.

 

PC: Adrian Platon

Printre bloggerii care au participat la offline se numără: Eugen Luchianiuc, Nicolae Apostu, Vadim Suveica, Cristina Gurez, Adrian Platon, Iuliana Mămăligă, Corneliu Gandrabur, Lia Ciutac, Elena Braga, Grigore Duca și Mihaela Roșcov.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente