(infografic) Cum va schimba Acordul de Asociere viața consumatorilor moldoveni?

Satisfactia-consumatorului
Foto: PC: Budgetstories.md

Budgetstories.md lansează un nou infografic, care explică beneficiile Acordului de Asociere cu UE asupra consumatorilor din Republica Moldova.

Cheltuielile de consum reprezintă 92,9%  din produsul intern brut (PIB) al țării. Din acest motiv, bunăstarea consumatorilor moldoveni este crucială pentru economia țării. Această bunăstare ar trebui să se transpună printr-un acces la produse și servicii de calitate, acces la informații corecte despre produse, dar și prin respectarea drepturilor acestora.

De altfel, consumatorul autohton se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi nivelul scăzut de informare a acestuia, servicii și produse periculoase existente pe piață, numărul mare de cumpărături și contracte care prejudiciază interesele consumatorului și, nu în ultimul rând, existența unui proces complicat de revendicare a despăgubirilor.
Satisfactia-consumatorului (1)

 

Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, viața consumatorului moldovean se va schimba, pentru că va beneficia de aceleași drepturi și oportunități ca și ceilalți 500 milioane de cetățeni UE.

Așadar, sistemul de protecție a consumatorului din Moldova devine parte a sistemului european – orice consumator din țară va putea depune reclamații în Moldova pentru produsele cumpărate în UE și viceversa, orice consumator european va putea depune reclamații în UE pentru produsele cumpărate în Moldova.

De asemenea, produsele periculoase vor putea fi retrase de pe piață mai rapid, datorită implementării sistemului de alertă RAPEX, care presupune reacții rapide în tot spațiul comunitar la apariția produselor periculoase pe piață.

Odată cu adoptarea normelor europene de protecție a consumatorilor, serviciile financiare și electronice vor fi supravegheate mai bine, iar nivelul de protecție al consumatorilor la utilizarea serviciilor de comerț electronic va crește substanțial.
Satisfactia-consumatorului (2)

 

În plus, consumatorul moldovean va fi mai informat: vor fi mult mai accesibile termenul și modalitatea de returnare a produselor/ serviciilor cumpărate, informațiile despre organizațiile care le apără drepturile, modalitățile de depunere a plângerilor și petițiilor, dar și informația completă despre produs (componență, origine, producător etc.).

Alte oportunități de care consumatorii moldoveni ar putea să se bucure în viitor sunt centrele de apel 24/24, un site specializat despre drepturile consumatorului, acces la oportunități pentru depunerea petițiilor online și aplicații mobile care oferă informații și soluții pentru problemele acestora.
Satisfactia-consumatorului (3)

 

Acest infografic a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din infografic aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente