(infografic) Situația demografică în Moldova: efectul bombei cu ceas

8940894430_f5a0233a97_o
Foto: S-a transformat oare Republica Moldova într-un loc fără speranțe? PC: Flickr

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP în parteneriat cu fundaţia „Friedrich-Ebert” lansează astăzi un nou infografic, ce oferă o imagine asupra situației demografice din Republica Moldova.

Moldova parcurge o tranziție demografică cu duble constrângeri. În primul rând, are loc diminuarea numărului populației cu ritmuri alarmante, pe fondul sporului natural negativ din spațiul rural și a proceselor integraționiste. În al doilea rând, are loc degradarea structurii pe vârste a populației, prin creșterea ponderii populației vârstnice și diminuarea ponderii populației tinere în numărul total al populației. Fenomenul respectiv este și mai acut în spațiul rural și urmează să se accentueze pe viitor, iar implicațiile fiscale sunt iminente, informează budgetstories.md.

Astfel, în urma creșterii plăților din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) pentru un număr tot mai mare de pensionari, în paralel cu erodarea bazei impozabile, presiunile asupra fondului public de pensii sunt deloc triviale.

Repercusiunile tendințelor demografice sunt deja vizibile, odată ce doar 2 contribuabili finanțează pensia plătită unui pensionar (raportul minimi necesar este de 4 la 1), iar BASS, pe parcursul ultimilor ani, înregistrează în mod constant un deficit care este acoperit din Bugetul de stat.

 

Acest infografic a fost realizat de către Opera Studio .

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente