Cum să creezi o parolă sigură și indestructibilă

Most-used-passwords
Foto: Folosiți parole puternice în anul 2015 PC: gizmocrazed.com

Să ai o parolă sigură este unul dintre cei mai importanți pași, care te vor ajuta să-ți păstrezi informațiile într-un mod sigur și eficient.

Unul dintre cele mai strașnice lucruri care s-ar putea întâmpla cu tine, ar fi atacul asupra datelor tale personale pe orice rețea de socializare, e-mail sau alt site, unde tu încerci să-ți creezi o imagine bună și legături consistente. Securizează cât mai curând posibil datele tale cu o parolă bună, urmând pașii pe care ți-i propunem mai jos:

#1. Utilizează o parolă care are cel puțin 12 caractere, tipurile acestora fiind diferite.

PC: safepasswordmanagement.com/
PC: safepasswordmanagement.com

Ai observat, probabil, că o cerință a unor site-uri este de a crea o parolă de o lungime definită de minimum 8 caractere, care să conțină litere majuscule, minuscule, un caracter special și cifre. Lungimea minimă a parolei niciodată nu va fi decisă în comun nici de titanii industriei tehnologiilor informaționale. Iată de ce, îți sugerăm ca parola ta să conțină între 12 și 14 caractere.

#2. Combină corect caracterele tale, utilizând propoziții create de tine.

 

PC: printablecolouringpages.co.uk
PC: printablecolouringpages.co.uk

Spre exemplu, alegi propoziția „Mama mea s-a născut în Edineț pe 15 octombrie 1965”. O scurtare potrivită ar fi mmsniep15o65. Acum, începi parola cu majusculă și schimbi, spre exemplu, litera „o” cu semnul exclamării „!”, acesta fiind caracterul tău special. În rezultat, primești Mmsniep15!65. Lista de caractere speciale o găsești aici, însă fii sigur că pagina web pe care te înregistrezi le acceptă pe toate.

#3. Nu utiliza sportul tău preferat, numele actorului, filmului sau trupei tale preferate.

PC: fastcompany.com
PC: fastcompany.com

Cuvinte ca „football” și „hockey” au ajuns în clasamentul celor mai rele parole, învață lecția dată. Nu utiliza nici numele iubitului tău, celui mai bun prieten sau a cuiva din familia ta.

#4. Nu alege cuvinte extrem de simple și evidente.

 

PC: clipartpanda.com
PC: clipartpanda.com

Cuvântul „casa” pentru parola ta este o alegere oribilă. Nici substituirile evidente cu caractere speciale nu sunt întocmai potrivite, cum ar fi „c@s@”.

#5. Evită utilizarea anului tău de naștere.

 

PC: thefunnyplace.org
PC: thefunnyplace.net

Cel puțin, nu îl utiliza complet, alege doar o cifră sau două. Vezi cum a avut loc prescurtarea anului în pasul #1.

#6. Adaugă un prefix la parolă, constituit din 3 – 4 caractere.

 

PC: thecurriculumcorner.com
PC: thecurriculumcorner.com

Evită să utilizezi prefixul serviciului electronic la care tu scrii parola. Spre exemplu, nu utiliza „yahoo” dacă faci parola pentru mailul tău pe yahoo.com. Nu utiliza nici numele iubitului tău sau numele tău de familie. La urma urmei, utilizează prefixele utilizate în procesul de derivare al cuvintelor, cum ar fi „ante”, „inter”, „post”.

#7. Adaugă și un sufix constituit din 3 – 4 caractere.

PC: Pinterest.com
PC: pinterest.com

Însă, dacă ai utilizat un tip de prefixe, evită să utilizezi același tip de sufixe. Poți adăuga primele 4 litere ale numelui tău de utilizator, ale personajului tău preferat dintr-o carte istorică sau orice altceva ce știi sigur că nu va fi public. Spre exemplu, dacă personajul tău preferat este Ștefan cel Mare, atunci alegi „stef” drept sufixul parolei tale.

Astfel, dacă luăm parola din pasul #1 și o combinăm cu restul pașilor, obținem „anteMmsniep15!65stef”, parolă care pare a fi indestructibilă.

Prin urmare, anatomia rezumativă a unei parole sigure ar fi:

# utilizează minimum 12 caractere;
# evită cuvintele din dicționare, nume și locuri;
# amestecă tipul de caractere în parolă;
# utilizează prefixe și sufixe potrivite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente