În seara zilei de 26 februarie a avut loc cea mai mare scurgere de date personale din Republica Moldova. În Internet a fost plasată baza de date a clienților StarNet. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin datele personale a peste 53 000 clienți, dintre care, câteva mii de persoane juridice. Totodată, fișierele postate conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului dat.

În baza de date poate fi găsită informația despre toți angajații StarNet, contractele semnate de provider cu clienții săi, informații despre companiile cu care colaborează. De asemenea, în această bază de date pot fi găsite datele personale ale clienților StarNet din Chișinău, Drochia și Orhei. Astfel, au devenit publice numele, prenumele, adresa de domiciliu, numerele de telefon, datele personale: seria și numărul buletinului cât și IDNP-ul clienților.

Update: (video) Au fost reținute două persoane suspectate că ar fi implicate în scurgerea de date

Specialistul IT Chirica Gheroghe ne-a confirmat că ceea ce s-a întâmplat este foarte grav. „Aici sunt toate datele din pașaport și adresa persoanelor fizice, astfel, se poate ușor de folosit tehnici de Social Engineering pentru a schimba parola la careva servicii cum ar fi PayPal, email personal, rețele de socializare. Este plasat pe net și codul sursă ale proiectelor și aplicațiilor folosite și dezvoltate de ei. Astfel, poți să analizezi și să găsești bug-uri în cod, pe care apoi poți să le folosești fie pentru a intra în sistemul de administrare, fie pentru a implementa careva exploituri. Poți să folosești adresele de email pentru a le trimite mesaje false cu cerere de schimbare urgentă a parolei, dar, de fapt, faci fishing și afli parola reală”.

Printre cele 453 de site-uri hostate de StarNet se numără Jurnal.md, BCR.md, Soluția.md, PD.md, Aquarelle.md, Micronvest.md, Tirexpetrol.md, Soros.md, Moldovacurata.md, KissFm.md, IPN.md, VoceaBasarabiei.net.

Reprezentanții companiei au anunțat că vor reveni în scurt timp cu un comunicat. „Dragi clienți, StarNet va veni în scurt timp cu o declarație de presa în privința celor întâmplate în această noapte. Intre timp, vă dăm toate asigurările că au fost intreprinse toate măsurile pentru securizarea informațiilor”, au scris aceștia pe pagina de Facebook a companiei.

Vezi aici Declarația StarNet privind atacul cibernetic asupra sistemului informațional

Redacția #diez vă recomandă, în cazul în care sunteți client StarNet, să vă schimbați parolele de la aplicațiile online pe care le folosiți, email, rețele de socializare, e-banking și să includeți autentificarea dublă în cazul în care este disponibilă. În același timp, nu răspundeți la mesajele dubioase care vă pot parveni în scurt timp.

Potrivit lui Alexandru Machedon, toți clienții StarNet vor fi fidelizați și vor primi mai multe bonusuri drept despăgubiri pentru cele petrecute. Cu informații noi despre aceasta, compania va reveni săptămâna viitoare.

 

starnet

Angajații companiei StarNet, funcțiile și datele lor de contact

starnet2

Datele personale ale clienților StarNet (Nume, prenume, datele din buletin, nr. de telefon, adresa, data nașterii)

starnet3

Site-urile hostate de provider cu id, parolă și e-mail

Fișierele cu toată informația au fost plasate pe Yandex Disk (cloud rusesc)

Fișierele cu toată informația au fost plasate pe Yandex Disk (cloud rusesc)

Plângerile clienților plasate pe pagina Starnet

Plângerile clienților plasate pe pagina StarNet

Potrivit site-ului StarNet, providerul de Internet are o echipă de peste 550 de angajați ce deservesc un portofoliu de peste 67 000 de clienți la nivel național și peste 2 000 de companii, fiind unul din liderii pieței telecom din Moldova.