Primul lot de calculatoare coreene ajunge marți la Chișinău. Ce instituții vor beneficia de acestea

calc

Marți, 30 august, are loc distribuirea primului lot de 150 de calculatoare donate de Provincia Jeju, Republica Coreea. Computerele sunt oferite cu titlu gratuit, în baza unui memorandum de înțelegere între Ministerul Educației al Republicii Moldova și Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea. Lotul total însumează 450 de calculatoare. 

Calculatoarele vor fi repartizate la 12 instituții de învățământ general din raioanele Cahul, Hâncești, Ungheni, Sângerei, Fălești, Drochia, Soroca, Florești și Strășeni. Din cele 12 instituții de învățământ, 8 sunt școli de circumscripție. Celelalte 2 loturi a câte 150 de calculatoare vor ajunge în țara noastră în următorii 2 ani.

Calculatoarele sunt repartizate școlilor ce întrunesc cumulativ următoarele criterii:
1. instituția are clase gimnaziale sau liceale;
2. instituția are cel mai acut deficit de calculatoare, adică nu îndeplinește standardele de dotare cu TIC (OME nr. 581/2015);
3. în instituție învață minimum 200 de elevi, instituția este cu potențial de dezvoltare și nu va fi vizată de politica de optimizare a rețelei de școli în următorii trei ani;
4. școala este finanțată în conformitate cu noua formulă de finanțare a instituțiilor publice de învățământ (per cost de elev).

Potrivit unui studiu recent al Ministerului Educației, la nivel republican deficitul total de calculatoare în instituțiile de învățământ este de 13 000 de unități. Numărul computerelor lipsă diferă de la o școală la alta, în funcție de regiune și de capacitatea școlii. Majoritatea instituțiilor de învățământ au tehnică de calcul învechită sau într-un număr insuficient.

Pentru a îndeplini normele minime de dotare cu TIC a instituțiilor de învățământ, prevăzute în standardele elaborate de Ministerul Educației, școlile trebuie să dispună de câte un calculator pentru fiecare 20 de elevi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente