În patru zile va începe școala! Majoritatea școlilor și grădinițelor sunt pregătite pentru noul an de studii

Programul-Coltul-Verde-din-Scoala-Mea1
Foto: rvs.yo.md

Majoritatea grădinițelor, școlilor primare, gimnaziilor și liceelor sunt pregătite pentru a-și primi învățăceii la 1 septembrie. În anul școlar 2016-2017, în cele 1321 de instituții de învățământ general din Republica Moldova își vor face studiile circa 340 000 de copii.

Conform informațiilor pe care le deține Ministerul Educației, până la momentul actual în instituțiile de învățământ din întreaga republică au fost efectuate reparații capitale în sumă de 313 mln. lei și reparații curente în sumă de circa 42 mln. lei.

De asemenea, în cadrul Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova”, realizat de Ministerul Educației, cu suportul financiar al Băncii Mondiale, sunt pe ultima sută de metri lucrările primei etape de renovare a Liceului Teoretic ”M. Manole” din satul Sălcuța, r-nul Căușeni și a Gimnaziului ”Alexandru cel Bun” din satul Vărzărești, r-nul Nisporeni.

În total au fost reparate capital sau se află în proces de finalizare a reparațiilor 638 de instituţii de învăţământ secundar-general.

Potrivit datelor prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDI), în toate școlile și grădinițele, în linii mari, au fost finalizate în termen reparaţiile curente. Reparaţiile capitale se desfășoară conform programelor stabilite, însă există și situații de întârziere a lucrărilor, din cauza procedurii îndelungate de achiziții publice sau din cauza asigurării tardive cu materialele necesare. La aceste instituții de învățământ lucrările de reparații vor continua și pe parcursul lunii septembrie, dar fără a perturba procesul educațional.

Referitor la necesarul de cadre didactice pentru anul de studii 2016-2017, în urma repartizării absolvenţilor de la specializările pedagogice, au fost acoperite 719 locuri vacante. Celelalte locuri vacante au fost suplinite de către profesorii pensionari și de către profesori cu șarje didactice mărite în volumul maxim admis de cadrul normativ.

Similar anilor precedenți, în 2016-2017 vor fi alimentați gratuit elevii claselor I-IV, cei din familiile socialmente vulnerabile şi elevii claselor V-XII ale instituţiilor preuniversitare din raioanele de est ale Republicii Moldova şi municipiul Bender, din subordinea Ministerului Educaţiei.

Transportul elevilor (17.000 persoane) către instituțiile de învățământ se va realiza cu 285 autobuze școlare. Până la sfârșitul anului curent Guvernul României va dona Republicii Moldova încă 100 de microbuze școlare, inclusiv unități de transport adaptate pentru persoanele cu necesități speciale.

În contextul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.484 din 05.07.2011 cu privire la Planul național de acțiuni pentru implementarea reformei structurale în educație, conform prognozei prezentate de OLSDI, pentru anul 2016 autoritățile publice locale au preconizat restructurarea a 76 de instituții de învățământ general, dintre care 58 vor fi reorganizate și 18 vor fi optimizate.

În anul școlar 2016-2017, în cele 1321 de instituții de învățământ general din Republica Moldova își vor face studiile circa 340 000 de copii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente