Proiectul culinar de pe #diez continuă cu o ediţie specială de sărbătoare. Cu acest prilej, Demeneţ Cornel va crea reţete deosebite şi festive. Urmăriţi cu atenţie rubrica de culinărie, oferiţi idei originale şi împărtăşiţi cu noi reţetele pe care doriţi să le pregătiţi de Crăciun.
Salut, prieteni. Este prima zi de iarnă. Iar împreună cu iarna vin și sărbătorile, care sunt importante pentru noi și care ne aduc fericire, zăpadă și mult miracol. Împreună cu toate acestea, am decis sa pregătesc dulciuri tematice și anume ruladă cu cacao, presărată cu topping de ciocolată și fulgi de cocos.
Acest desert s-ar potrivi în ajun de Crăciun. Nu știu cum v-ați purtat anul acesta, pentru că nu sunt Moș Crăciun, dar un astfel de cadou pregătit de voi înșivă, îl meritați. Nu ezitați să pregătiți acest desert, pentru că este ușor de preparat și nu vă costă, practic, nimic.
Ingrediente:
Pentru blat:
a. 4 ouă de găină;
b. 4 linguri de făină;
c. 4 linguri de zahăr;
d. Esență de vanilie 10 – 15 g.
Pentru cremă:
a. Unt din lapte – 200 g;
b. Zahăr pudră – 150 – 180 g;
c. Cacao – 3 sau 4 linguri;
d. Esență de vanilie.
Pentru topping de ciocolată:
a. Ciocolată cu o concentrație minimă de 72%;
b. Unt din lapte – 10 g;
c. Zahăr (în dependență de nivelul de zahăr din ciocolată).
Modul de preparare:
Blat
1. Separăm albușurile de gălbenușuri.
2. Batem albușurile și adăugăm sare.
3. Atunci când conținutul devine mai dur, adaugăm treptat câte o lingură de zahăr, mixând
încontinuu.
4. Adăugăm gălbenușurile pe rând, amestecând cu telul și apoi esența de vanilie/zahăr
vanilat.
5. Adăugăm făina câte o lingură, în ploaie. Lingurile de făină nu trebuie să fie nici cu vârf,
nici rase, ci potrivite, pentru ca rulada să nu iasă foarte densă și să nu se rupă la rulare.
6. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt (eu am tapetat tava cu hârtie de
format A4) și nivelăm bine cu lingura.
7. Aprindem cuptorul la 150 de grade Celsius și plasăm aluatul în cuptor pentru maximum
10-15 min. Recomand să verificați aluatul la fiecare 5 min.
Sfat util: Aluatul are cea mai mare importanță. Aveți grijă să fie flexibil.
Crema
În timp ce se coace aluatul, pregătim crema.
1. Presăm untul (untul trebuie să fie la temperatura camerei);
2. Adăugăm treptat zahăr pudră și mixăm conținutul din vas;
3. Adăugăm cacao împreună cu vanilia și iarăși mixăm, până devine o masă uniformă.
Dacă ați respectat aceste condiții, umplutura este gata.
Topping de ciocolată
Pentru a pregăti toppingul de ciocolată, scufundăm vasul cu unt, zahăr și ciocolată într-o
cratiță cu apă fiartă și amestecăm până se topesc și se formează o compoziție uniformă.
Pașii de pregătire:
#1. Scoatem aluatul din cuptor și îl așternem peste un prosop umed, apoi îl înfășurăm.
#2. Așteptăm aproximativ 10 min. pentru ca aluatul să capete umezeala și forma de la prosop.
#3. Această procedură se efectuează pentru ca aluatul să devină mai flexibil, datorită umidității
prosopului.
#4. După ce trec 10 min., dezvelim aluatul și aplicăm pe el toppingul de ciocolată și apoi crema.
#5. Îl rotim în formă de ruladă și îl lăsăm, la loc rece, pentru 2 ore.
#6. Presărăm apoi rulada cu topping de ciocolată și talașul de cocos.
Serviți cu plăcere!