Cu toții știm, că micul dejun este cea mai importantă ingestie alimentară zilnică. O mare parte din noi însă, de regulă, sau nu are suficientă imaginație, sau se lasă dominată de somnolență la pregătirea unui dejun deosebit. Dacă credeți că copiii din diferite părți ale lumii se hrănesc doar cu fulgi de cereale, atunci poate și aveți dreptate, dar modul în care sunt pregătite și consumate, diferă.

Spre exemplu, copiii din Burkina Faso, țară din Africa, consumă la micul dejun terci de mei;  cei din Japonia – orez cu soia, cunoscut sub numele natto; copiii din Jamaica – terci făcut din banane, arahide sau făină de porumb.

În acest articol se expune meniul copiilor din diferite părți ale lumii. Unele din ele ne-au doborât prin originalitatea sa.

Saki Suzuki, aproximativ 3 ani, din Tokyo.

Meniu: orez alb, supă miso, dovleac kabocha în sos de soia, castravete murat, cel mai puțin preferă omleta de ou și somon la gratar.

 

Alimentația de dimineață. PC: nytimes.com

Alimentația de dimineață. PC: nytimes.com

Micul dejun . Saki Suzuki   PC: nytimes.com

Micul dejun . Saki Suzuki. PC: nytimes.com

Doga Gunce Gursoy, 8 ani, din Istanbul.

Meniu: Miere de albine cu frișcă întinsă pe pâine prăjită, măsline negre și olive, ouă prăjite cu salam picant, unt, ouă fierte tari, sirop de struguri cu tahini, brânzeturi de ovine și bovine, tartă din mure și gutui, roșie, castravete și ridiche albă, pastă de ardei roșu, halva de nuci, lapte și suc din portocale.

 

Doga Gunce Gursoy. PC: nytimes.com

Doga Gunce Gursoy. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Doga Gunce Gursoy la micul dejun. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Doga Gunce Gursoy la micul dejun. PC: nytimes.com

 

Nathanaël Witschi Picard, 6 ani, din Paris.

Meniu: Un kiwi, un sandwich, o baghetă cu unt și gem de coacăză neagră de la bunei, cereale cu lapte rece și suc de portocale.

 

Nathanaël Witschi Picard. PC: nytimes.com

Nathanaël Witschi Picard. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Nathanaël Witschi Picard la micul dejun. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Nathanaël Witschi Picard la micul dejun. PC: nytimes.com

 

Phillip și Shelleen Kamtengo, 4 ani, din Malawi.

Meniu: pâine de porumb dulce, cartofi fierți și ceai negru.

 

Phillip Kamtengo și Shelleen Kamtengo. PC:  nytimes.com

Phillip Kamtengo și Shelleen Kamtengo. PC: nytimes.com

Micul dejun a Phillip Kamtengo și Shelleen Kamtengo. PC: nytimes.com

Micul dejun a Phillip Kamtengo și Shelleen Kamtengo. PC: nytimes.com

 

Koki Hayashi,  4 ani, din Tokyo.

Meniu: ardei verde prăjit cu pește mic uscat, sos de soia și semințe de susan, orez fierbinte, stropit cu un ou crud și cu sos de soia, o farfurie de lotus și rădăcină de brusture și morcov, prăjit în ulei de susan, sos de soia și vin de orez dulce, supă miso, struguri, pere și lapte.

 

Koki Hayashi. PC: nytimes.com

Koki Hayashi. PC: nytimes.com

Alimentația diurnă al lui Koki Hayashi. PC: nytimes.com

Alimentația diurnă al lui Koki Hayashi. PC: nytimes.com

 

Viv Bourdrez, 5 ani, din Amsterdam.

Meniu: un pahar de lapte, pâine cu unt nesărat și, cel mai important, sandwich stropit cu bomboane decorative olandeze „hagelslag”.

 

Viv Bourdrez. PC: nytimes.com

Viv Bourdrez. PC: nytimes.com

Cum se aimentează Viv Bourdrez la micul dejun. PC: nytimes.com

Cum se aimentează Viv Bourdrez la micul dejun. PC: nytimes.com

 

Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3.5 ani, din Reykjavik, Islanda.

Meniu: micul dejun islandez  tradițional e din fulgi de ovăz. O lingură de ulei de pește servește drept sursă de vitamina D .

 

Birta Gudrun Brynjarsdottir. PC: nytimes.com

Birta Gudrun Brynjarsdottir. PC: nytimes.com

Cum se alimenteză Birta Gudrun Brynjarsdottir la micul dejun. PC: nytimes.com

Cum se alimenteză Birta Gudrun Brynjarsdottir la micul dejun. PC: nytimes.com

 

Aricia Domenica Ferreira, 4 ani, și Hakim Jorge Ferreira Gomes,  2 ani, din Sao Paulo, Brazilia.

Meniu: ciocolată cu lapte sau cafea cu lapte. Pentru părinții brazilieni, cafeaua la dejun este o tradiție culturală,deci aceștia obișnuiesc să servească și copiii. De asemenea, pâine cu unt, șuncă și brânză.

 

Aricia Domenica Ferreira și Hakim Jorge Ferreira Gomes. PC: nytimes.com

Aricia Domenica Ferreira și Hakim Jorge Ferreira Gomes. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Aricia Domenica Ferreira și Hakim Jorge Ferreira Gomes la micul dejun. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Aricia Domenica Ferreira și Hakim Jorge Ferreira Gomes la micul dejun. PC: nytimes.com

 

Emily Kathumba, 7 ani, din Malawi.

Meniu: terci din mălai numit Phala cu soia și făină de arahide, clătite din mălai, ceapă, usturoi, chili, cartof dulce fiert și dovleac, suc roșu din flori uscate de hibiscus cu zahăr.

 

Emily Kathumba. PC: nytimes.com

Emily Kathumba. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Emily Kathumba la micul dejun. PC: nytimes.com

Cum se alimentează Emily Kathumba la micul dejun. PC: nytimes.com

 

Oyku Ozarslan, 9 ani, din  Istanbul.

Meniu: pâine neagră cu măsline, Nutella, roșii, ou fiert tare, gem de căpșune, unt , miere și brânzeturi turcești.

 

Oyku Ozarslan. PC: nytimes.com

Oyku Ozarslan. PC: nytimes.com

Alimentația diurnă a Oyku Ozarslan. PC: nytimes.com

Alimentația diurnă a Oyku Ozarslan. PC: nytimes.com

 

Tiago Bueno Young, 3 ani, din São Paulo, Brazilia.

Meniu: cereale, tort de banane, pâine albă dulce (foarte popular în rândul copiilor din Brazilia) cu cremă de brânză moale.

 

Tiago Bueno Young. PC: nytimes.com

Tiago Bueno Young. PC: nytimes.com

Cum se alimentează dimineața Tiago Bueno Young. PC: nytimes.com

Cum se alimentează dimineața Tiago Bueno Young. PC: nytimes.com

 

Autor: Demeneț Cornel