Ce joburi caută generația Z. Vorbim cu Ilinca Gherța despre piața muncii din Moldova

Copertă podcast

La vârsta de 20 și ceva de ani, una dintre preocupările tinerilor este primul job, fiindcă cu toții ne dorim să câștigăm bani de buzunar, dar și să ne dezvoltăm o carieră stabilă. Așa cum primele locuri de muncă rămân cu siguranță memorabile, într-o ediție specială a podcastului „Urmează stația”, ne vom concentra pe orientarea în carieră și vom oferi studenților o perspectivă mai clară asupra posturilor de muncă care există în Republica Moldova. În primul episod am vorbit cu Ilinca Gherța, manageră de proiect la delucru.md, despre piața de muncă autohtonă. În acest articol îți spunem care sunt cele mai atractive industrii pentru tineri, ce așteptări salariale au aceștia, dar și cum te pregătești corect pentru un interviu de angajare.

Ilinca face parte din echipa delucru.md de nouă ani, iar în această perioadă, alături de colegii săi, a reușit să dezvolte mai multe proiecte pentru piața locală. De exemplu, Top Angajatori întrunește o listă cu circa 60 de companii naționale care sunt cu adevărat cele mai bune, pentru că au un brand de angajator puternic, au beneficii interesante pentru angajați și o cultură organizațională sănătoasă. 

delucru.md gestionează și un canal de TikTok, acolo unde poți găsi informații utile despre drepturile angajaților la locul de muncă, cum să-ți găsești un job, cum să-ți redactezi CV-ul sau cum să te pregătești pentru interviul de angajare. „Pentru a ajunge la cât mai multă lume și pentru a le spune cum s-a schimbat piața muncii, ne-am gândit să facem webinare. Recent, am avut unul pentru cei care sunt în căutarea unui job, despre cum să-și facă o strategie clară care să-i ajute.”

În IT, piața de muncă a devenit a angajatorilor

Despre schimbările care s-au produs pe piața muncii am discutat și în cadrul episodului de podcast. Ilinca recunoaște că pandemia, războiul de la hotar, criza economică și dezvoltarea inteligenței artificiale au stat la baza mai multor modificări, fiind și principalii factori care au influențat câmpul de muncă, comportamentul angajatorilor și al candidaților. „Din cauza acestor premise, companiile mari au rămas fără resurse financiare și acum se focusează pe a economisi bani și pe a fi cât mai eficiente. Ele caută să angajeze oameni care vor da rezultate pe rolurile pe care sunt angajați cât mai repede. De asemenea, foarte mult s-a schimbat industria IT. În acest domeniu, piața a devenit a angajatorilor. Avem mai puține oferte de muncă și mai mulți candidați.”

Cu toate că numărul tinerilor care vor să se angajeze în IT a crescut în ultimii ani, Ilinca spune că pozițiile vacante oricum nu se suplinesc. Principala cauză – criza acută de competențe. „Cu progresul tehnologic atât de avansat, e nevoie și de alte competențe pe care sistemul educațional, din păcate, nu reușește să le formeze. Oamenii din piața muncii sunt cumva pe cont propriu și trebuie să-și dezvolte de sine stătător aceste abilități. Alfabetizarea digitală trebuie să fie mult mai extinsă. Nu e suficient să știi Excel-ul, Word-ul și să navighezi pe internet. Acum e nevoie să folosești mai multe aplicații, instrumente, să utilizezi inteligența artificială și să o aplici eficient în business pentru a rezolva problema angajatorului.”

Pe lângă IT, multe oferte de muncă există și în retail, în finanțe și bănci, în construcție. Fie că vorbim despre domeniile menționate, fie despre alte joburi care există în câmpul de muncă, potrivit Ilincăi angajatorii sunt atenți la câteva principii pe care le solicită din partea viitorilor angajați. „Unul dintre cele mai importante este obsesia pentru client. Te costă foarte mult să aduci un client în companie și te costă la fel de mult să-l pierzi. Angajatorii vor ca toți oamenii pe care îi angajează să facă tot posibilul astfel încât clienții să rămână mulțumiți. Un alt principiu foarte căutat este ownership-ul, ceea ce presupune să-ți faci lucrul ca și cum afacerea este a ta. Un alt principiu ține de deciziile pe care le iei, care ar trebui să fie corecte, deoarece orice decizie greșită costă mult compania. De asemenea, dacă se întâmplă ca ceilalți colegi să nu fie de acord cu soluția ta, ar trebui să-i susții, fără să le sabotezi activitatea.”

Joburile din Moldova pentru tinerii generației Z

În afară de cerințele față de lucrători, angajatorii trebuie să înțeleagă că în piață există tot mai mulți candidați care fac parte din generația Z, iar când vorbim despre muncă, ei au un alt set de valori, respectiv și metodele de popularizare a ofertelor de muncă ar trebui să fie orientate către această generație. „Este important să ai un brand de angajator puternic pe care să-l promovezi. În cazul în care ai niște joburi clasice, care nu au suferit modificări în ultima perioadă, ai putea să folosești platformele cu joburi, pentru că ele sunt foarte eficiente când vorbim despre un job clasic. În cazul în care vrei să promovezi joburi specifice, care au apărut acum cinci ani sau sunt mai complicate, foarte eficient este LinkedIn-ul.”

De asemenea, Ilinca recomandă angajaților să utilizeze rețelele de socializare, să realizeze un anunț de angajare corect din toate punctele de vedere, să fie transparenți și să le transmită clar mesajul candidaților despre ce așteptări au. 

Cu toate că managera de proiect precizase anterior că bugetul mai multor companii a avut de suferit în ultima perioadă, acestea neavând posibilitatea să angajeze mulți tineri, totuși există angajatori deschiși, gata să primească în echipa lor tineri pe care să-i formeze. „Din păcate, există mai puține astfel de companii, fiindcă le costă mai puțin să folosească un instrument AI care să facă munca unui junior decât să angajeze mai mulți juniori. Locuri de muncă pentru tineri sunt foarte multe în finanțe și bănci, în medicină, în sport, în educație, în retail.” Industria IT rămâne în continuare una dintre cele mai atractive pentru tineri. „Angajatorii de acolo sunt foarte buni, sunt companii moderne care lucrează la proiecte internaționale interesante. Oamenii care își caută un loc de muncă, în special generația Z, se orientează către această industrie și, cred eu, fac tot posibilul să obțină un job acolo.”

Dincolo de domeniile care se regăsesc în preferințele tinerilor angajați, profilul acestora cuprinde și alte caracteristici. De exemplu, ei își doresc salarii cu 20 % mai mari, joburi la distanță. „Nu recomand un job remote în cazul primului job. Ai nevoie de context și nu poți să faci asta în patru pereți sau în bucătărie. Trebuie să fii la job și să fii înconjurat de acești oameni de la care să înveți.” Totodată, Ilinca consideră că tinerii își doresc să lucreze în companii cu un brand de angajator puternic, care au proiecte internaționale interesante și ambițioase. Ei își doresc angajatori înțelegători, care să le respecte viața personală, un stil de management egalitar și mai multă flexibilitate.

Pentru a-ți crește șansele de angajare în companii stabile, cu angajatori care îți oferă condiții bune de muncă, Ilinca îți sugerează să investești continuu în dezvoltarea ta personală. „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești 20 de locuri de muncă pentru rolul tău, de la companii diferite, din industrii diferite. Toate responsabilitățile și cerințele le încadrezi într-un tabel. În rând cu fiecare responsabilitate, te autoevaluezi. Acolo unde indicatorul este sub șapte, înseamnă că trebuie să faci cursuri și să îți îmbunătățești acele abilități. Contează inclusiv activitățile extracurriculare în care te-ai implicat până la angajare. Poți să incluzi voluntariatul, stagiile de practică în CV și cu siguranță vei fi mult mai competitiv decât alți candidați.”

În cazul în care angajatorul tău va fi unul progresist, atunci și el la rândul lui va investi în dezvoltarea ta ca profesionist. „Angajatorii progresiști înțeleg că tinerii nu pot avea toate abilitățile cerute azi de piață. Ei cred cu certitudine că această investiție merită, pentru că tinerii sunt nativi digitali, învață foarte repede, sunt comozi cu tehnologia și pot duce afacerea la alt nivel.” Mai mult decât atât, Ilinca te îndeamnă să te orientezi către angajatorii care îți oferă viziune, predictibilitate și îți creează un context în care să crești ca specialist. „Alege angajatori care știu să te respecte, să te aprecieze, să te încurajeze, care te remunerează conform rezultatelor pe care le aduci și care nu încearcă să te subevalueze.”

Ce înseamnă un salariu mare în anul 2025

Odată cu dezvoltarea unor competențe, așteptările salariale în rândul tinerilor, de asemenea, cresc. Managera de proiect menționează că cele mai mari remunerări financiare rămân în IT, în finanțe și bănci, în construcții, în arhitectură, în inginerie, în dispatch. „Dacă de pe băncile facultății ai învățat să faci design și acum poți să faci proiecte de design, nu e neapărat să ai o diplomă. Deși eu nu recomand oamenilor să renunțe la studii și să facă mai mulți bani, pentru că nu acesta este scopul. Tu poți să faci bani fără facultate, dar dacă ai o facultate, pe termen lung o să câștigi mult mai mulți bani.”

IA ne fură joburile sau ne dezvoltă abilități?

Unul dintre factorii care au influențat schimbările de pe piața muncii a fost inclusiv progresul tehnologic. Ilinca precizează că la Forumul Economic din 2020 s-a discutat că, până în 2025, din piață o să dispară 85 de milioane de locuri de muncă și o să apară altele 97 de milioane. Tot ea adaugă că acest fenomen este unul normal, pe care trebuie să-l acceptăm și cu care ar trebui să ne adaptăm. „O întrebare destul de frecventă la interviurile de angajare este dacă știi să folosești Chat GPT, dacă știi să scrii prompt-uri, dacă ai făcut un curs în care să înveți să scrii prompt-uri. Cu siguranță, o să apară și alte abilități despre care poate astăzi încă nu știm.”

Ilinca este de părere că cel puțin în următorii trei ani nu vor exista joburi înlocuite în totalitate de AI. Acest instrument va deveni mai degrabă o mână de ajutor. „De exemplu, în lanțurile de magazine avem plata automată, putem să ne scanăm singuri produsele, respectiv pe acel rol nu mai este nevoie de un casier. Noi deja folosim chatboturi atunci când este vorba despre relația cu clienții.”

AI-ul reprezintă o adevărată provocare și pentru angajatori, fiindcă tot mai mulți candidați aleg să-și redacteze CV-ul sau scrisoarea de intenție cu ajutorul chatboturilor. 

Redactarea CV-ului și pregătirea pentru interviul de angajare

Dacă ești în căutarea unui job, Ilinca îți sugerează să ții cont de câteva aspecte în timp de redactezi CV-ul:
# asigură-te că respecți criteriile tehnice, astfel încât CV-ul să treacă de robotul recrutor;
# include informația care să-i comunice angajatorului că tu ești persoana potrivită pentru rol;
# ajustează CV-ul în funcție de poziția pentru care candidezi;
# la secțiunea „experiență profesională” scrie despre realizările profesionale, dar nu despre responsabilitățile pe care le-ai avut la joburile precedente;
# nu prezenta nivelul de cunoaștere a limbilor străine în format grafic, pentru că sistemele de recrutare nu știu să le citească;
# include doar experiența relevantă pentru jobul la care candidezi.

În cazul în care CV-ul tău a fost acceptat, Ilinca te îndeamnă să acorzi atenție și următoarei etape – interviul. „Cel mai des oamenii pică interviul, din motiv că nu au o descriere profesională pregătită. Înainte de interviu, ar fi indicat să studiezi profilul companiei, cultura organizațională, să înveți să răspunzi la întrebări, să-ți faci o descriere profesională.”

Ilinca recunoaște că procesul de căutare a unui loc de muncă poate fi provocator pe alocuri, mai ales pentru tinerii care nu au atât de multă experiență. „La început e mai greu să faci diferența dacă oferta e reală sau nu. Totodată, în multe companii procesul de recrutare este destul de defectuos, nimeni nu revine cu feedback, ceea ce poate fi descurajator pentru un tânăr specialist. E greu să găsești un loc de muncă care să-ți placă, care să te satisfacă din toate punctele de vedere. Dacă aplici o strategie corectă, ești sistemic și organizat în procesul de căutare a unui loc de muncă, probabilitatea că o să găsești un job în această realitate e destul de mare.”

Episodul integral de podcast îl poți urmări mai jos.


Proiectul de Orientare în carieră se întâmplă cu ajutorul celor care cred în alegeri bune pentru viitor: Kaufland Cariere – partener principal, Victoriabank – partener general.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente