De la „NU înseamnă NU” la educație sexuală în școli. Evoluția tematicilor Marșului Feminist în Moldova

xr:d:DAF7pyp5hms:58,j:143410339034329816,t:24030817
Foto: #diez

Marșul Feminist din Moldova a devenit un eveniment esențial pentru mișcarea feministă din țară, reflectând schimbările sociale și provocările politice actuale. Începând cu anul 2015, tradițional, de 8 Martie, la Chișinău se adună susținătorii mișcării feministe din țară și manifestează pentru drepturi egale în societate. Și în acest acest an pe străzile din capitală vor răsuna vocile celor care luptă pentru feminism. Marșul, ajuns la a XI-a ediție, va aduna activiști, susținători ai drepturilor femeilor și cetățeni dornici de schimbare. Despre cum au evoluat tematicile marșului de-a lungul anilor am discutat cu Nata Andreev, feministă.

Nata Andreev este una dintre activistele care a participat la Marșul Feminist din Moldova încă de la primele ediții. Unul dintre primele marșuri feministe din Moldova a avut loc în 2015, cu un mesaj simplu, dar puternic: „Feminismul te iubește”.

„Era un subiect aproape inexistent în dezbaterea publică de atunci, dar a fost un punct de pornire excelent. Apoi, într-un context social marcat de sexism, în 2016, am spus răspicat: «Sexismul ne fură șansele»”, își amintește Nata.

Anul 2017 a însemnat o etapă importantă pentru activistele din Moldova, prin lansarea Festivalului Feminist, eveniment care a devenit o tradiție anuală. Tema acelei ediții a fost „Revendicarea Consimțământului”, iar sloganul marșului – NU înseamnă NU.

Marșul din 2017 a avut în prim-plan cazul revoltător al violatorului Stanislav Florea, care a ieșit liber din sala de judecată”, susține Nata.

În 2018, sute de femei și bărbați au ieșit pe 8 Martie, în stradă pentru a participa la Marșul solidarității. Astfel, atât organizatorii, cât și participanții, și-au propus să atenționeze societatea asupra problemelor cu care se confruntau femeile din Republica Moldova. În acel an, participanții au promovat ideea că solidaritatea între femei nu este un mit: „Nu vrem flori, vrem egalitate”.

Anul 2019 a fost despre egalitate de gen la locul de muncă, iar participanții la marș au manifestat cu lozinca: „Șefu, fă-ți o cafea cu mâna ta”.

Marșul din 2023 a fost dedicat războiului din Ucraina. De aceea, pe lozincile participanților s-a putut citi „Femei între pace și război”.

Anul 2024 a fost dedicat fenomenului violenței sexuale. Așadar, tema marșului a fost „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”.

Sloganul ediției din acest an este „Educația sexuală e vitală, nu opțională!” Participanții și participantele se vor aduna în fața Centrului Comercial UNIC, de unde vor porni pe un traseu bine stabilit, făcând opriri în fața instituțiilor-cheie ale statului: Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, Primăria Municipiului Chișinău, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova, dar și Ambasada Rusiei. Marșul se va încheia în scuarul de la intrarea în Parcul Dendrarium.

Ediția din 2025 pune accent pe necesitatea introducerii educației sexuale în școli. Organizatorii vor ca această materie să devină parte a programei școlare, care va oferi elevilor informații despre relații sănătoase, identitate de gen, sănătate reproductivă, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și protecția împotriva abuzurilor.

Echipa #diez va participa la Marșul Feminist din acest an. Pe Instagram veți putea urmări cum are loc evenimentul. De asemenea, reamintim despre #sexplicații, un proiect despre educația sexuală marca #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente