BAC 2024 geografie: care sunt tipurile de migrații și consecințele acestora

BAC geografie

Examenul la geografie rămâne a fi în preferințele elevilor când e vorba de cel la solicitare. Pentru susținerea acestuia la nivelul așteptărilor, bacalaureatul la geografie include demonstrarea unui șir de cunoștințe teoretice din cei trei ani de liceu. Astfel, pentru o mai bună pregătire, îți reamintim despre migrația populației.

Prin definiție, migrațiile sunt cunoscute drept un proces prin care oamenii își schimbă locul de reședință în mod temporar sau definitiv. Din motive variabile – economice, politice, religioase sau familiale –, persoanele se clasifică în emigranți (cei care pleacă din țara în care au trăit) și imigranți (cei care vin într-o altă țară, decât în cea în care au trăit). În rezultat, apare un algoritm de clasificare a migrațiilor în baza mai multor criterii.

#1. După aria geografică:
— interne (schimbarea locului de trai dintr-o localitate în alta, în interiorul aceleiași țări);
— internaționale (schimbarea locului de trai dintr-un stat într-altul).

#2. După modul de desfășurare:
— spontane (apărute la inițiativa persoanelor; sunt cele mai frecvente);
— organizate (deplasarea unor persoane sau grupuri de persoane, la inițiativa istorică, de regulă, a puterilor coloniale);
— forțate (deportările).

#3. După durată:
— definitive (schimbarea definitivă a locului de trai);
— temporare: sezoniere, zilnice, de cart (serviciu de patru ore, executat permanent de membrii echipajului, la bordul unei nave).

În rezultat, procesul migratoriu al populației duce la un șir de schimbări în diverse domenii: economic, cultural, precum și social. Acțiunea majoră a unora rămâne a fi prezentă o perioadă îndelungată. Migrațiile, însoțite de factorul istoric, au dus astăzi la:
#1. diferențierea structurii naționale (variația structurii rasiale și a celei lingvistice);
#2. formarea națiunii canadiene bilingve (vorbirea cotidiană atât a limbii engleze, cât și a limbii franceze în Canada);
#3. apariția noilor grupe rasiale (mulatri, metiși, zambos), în urma migrației populației africane din țările în curs de dezvoltare;
#4. exodul de intelecte, a lucrătorilor înalt calificați, din țările în curs de dezvoltare și mediu dezvoltate, în cele cu potențial economic;
#5. depopularea teritorială în țările cu număr mare al emigranților sau suprapopularea teritorială în țările cu număr mare al imigranților.

Migrația populației este o temă studiată, conform programei școlare, în materialul clasei a XI-a. Astfel, pentru mai multe detalii poți consulta manualul online, precum și accesa tagul #BAC2024, unde vei putea găsi mai multe articole referitoare la examenele de bacalaureat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente