A fost aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka. Cele mai importante evenimente a 468-a zi de război

Ucraina
Foto: Unian.net

Astăzi este a 468-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În această noapte a fost aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka amplasată de-a lungul Niprului. Faptul exploziei este confirmat în comanda operațională „Sud”.

Unități ale Poliției Naționale și ale Serviciului de Stat pentru Urgență din regiunea Herson au început evacuarea populației civile din zonele potențiale inundabile de pe malul drept al râului Nipru. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, zonele inundabile sunt Mâkolaivka, Olhivka, Lvove, Teahânka, Poneativka, Ivanivka, Tokarivka, Prâdniprovske, Sadove, dar și o parte a orașului Herson – insula Korabel.

Evacuarea este complicată de faptul că unele drumuri sunt spălate. Acest lucru face imposibilă deplasarea către anumite așezări. Grupurile de evacuare caută alte căi. La ora 10.00, 742 de persoane au fost evacuate. Aproximativ 40 000 de oameni trebuie evacuați din așezările care au fost inundate. Majoritatea acestor persoane se află pe teritoriile ocupate de armata rusă. „În teritoriul controlat de Ucraina, peste 17 000 de persoane sunt supuse evacuării. În plus, în teritoriul necontrolat de Ucraina ar trebui evacuați aproximativ 25 000 de oameni”, transmite Procuratura Generală din Ucraina.

Pe marginea cazului a fost declanșată o anchetă preliminară în procesul penal privind faptele de ecocid și încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Vorbim despre articolul 441 partea 1 din art. 438 din Codul penal al Ucrainei,  a raportat Procuratura Generală a Ucrainei. Potrivit anchetei, pe 6 iunie 2023, în jurul orei 3.0, armata rusă a aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson. Drept urmare, linia de apă se ridică și așezările din apropierea râului Nipru sunt inundate.

Orașul Nova Kahovka este puternic inundat. Potrivit autorităților locale, începând cu ora 6.30, au fost deja înregistrate inundații la grădina zoologică Fairy Oak Forest și la teatrul de vară. Animalele de la grădina zoologică nu au fost salvate. De asemenea, apa s-a apropiat de monumentul lui Șevcenko, de cafenele, de un loc de joacă, de o stație de bărci și de un club de iaht.

🟣 În Herson, doi polițiști au primit răni de schije în timpul implementării măsurilor de evacuare în oraș. Acest lucru a fost raportat de Ministerul de Interne. „În timp ce încercăm să salvăm, rușii continuă să bombardeze Hersonul. Doi polițiști din Herson au primit răni de schije în timpul activităților de evacuare din oraș”, se arată în raport. Ministerul Afacerilor Interne a remarcat faptul că, în timpul evacuării populației, rușii au efectuat bombardamente cu artilerie.

🟣 În urma exploziei hidrocentralei, 150 de tone de ulei au ajuns în râul Nipru. Potrivit Biroului Președintelui Ucrainei, astfel de informații au fost făcute publice în cadrul unei ședințe de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare. Există riscul unor scurgeri ulterioare de peste 300 de tone.

🟣 Ucraina vrea să convoace o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU.
„În urma ședinței Consiliului de Securitate și Apărare Națională din dimineața zilei de 6 iunie, s-a convenit asupra listei de acțiuni ale Ministerului de Externe ucrainean în contextul răspunsului propus de ministrul de externe Dmâtro Kuleba, care, în special, include convocarea unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU de către Ucraina și aducerea problemei atacului terorist rusesc la ședința Consiliului guvernatorilor AIEA, precum și activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina. Autoritățile ucrainene au cerut țărilor G7 și Uniunii Europene să ia în considerare urgent impunerea de noi sancțiuni de amploare asupra Rusiei, în special asupra industriei de rachete și a industriei nucleare.

🟣 După ce rușii au aruncat în aer hidrocentrala Kahovka, autoritățile din regiunea Dnipropetrovsk organizează de urgență o ședință pentru a discuta modalitățile de asigurare a regiunii cu apă. Șeful Consiliului de Apărare al orașului Krâvâi Rih a scris pe Telegram că „situația este foarte complicată”. În Krâvâi Rih, infrastructura importantă, transportul public, instituțiile sociale și medicale funcționează stabil. Potrivit presei din Ucraina problema cu apa potabilă persistă și în Crimeea.

🟣 În urma unui atac cu rachete asupra regiunii Kiev, pe care soldații ruși l-au efectuat în noaptea de marți, 6 iunie, o clădire înaltă și șapte clădiri rezidențiale au fost avariate. Din cauza armatei ruse, au fost de asemenea lovite spații de birouri și mai multe infrastructuri civile. Nu s-au înregistrat victime sau morți, a declarat generalul șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Kiev pentru Telegram. Potrivit acestuia, în cursul zilei, poliția din regiune a primit peste 50 de sesizări despre descoperirea unor fragmente de rachete.

🟣 În timpul zilei, apărătorii ucraineni au respins peste 40 de atacuri din partea armatei ruse în mai multe direcții, deși înainte de aceasta, pentru o lungă perioadă, au fost mai puțin de 30. Acest lucru se afirmă în rezumatul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente