UPDATE: un oficial al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău a fost declarat persona non grata și trebuie să părăsească țara

ambasada rusiei in moldova
Foto: moldova.mid.ru

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată după ședința Guvernului Republicii Moldova din data de 19 aprilie 2023, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a informat despre unele decizii ale autorităților noastre în referire cu cazul legat de președintele Tatarstanului.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a anunțat că a declarat drept persona non grata pe teritoriul țării noastre un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor, acesta a fost numit persona non grata pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961). Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Știre inițială. Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

„Anunțul premierului în contextul retragerii de la doi funcționari ai Ambasadei Federației Ruse a cartelelor de acreditare se referă la faptul că aceștia au avut un comportament necorespunzător în cazul legat de președintele Tatarstanului. Premierul a evidențiat că comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari străini în raport cu autorititățile noastre nu este tolerat, respectiv anunțul se referă la faptul că acestor funcționari ai Ambasadei Federației Ruse urmează să li se retragă cardurile de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău”, a menționat Daniel Vodă în cadrul conferinței.

La fel, prim-ministrul Dorin Receana a indicat despre necesitatea examinării de declarare ca persona non grata a unui oficial de la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău, ca urmare a unui comportament necorespunzător.

„MAEIE convoacă astăzi pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a-l informa despre decizia autorităților noastre pe cazurile prenotate și a aduce la cunoștință încă o dată despre inadmisibilitatea unui astfel de comportament în adresa autorităților noastre”, a specificat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conferința de presă integrală o puteți urmări aici.


Amintim că, în aprilie 2023, președintele Republicii Tatarstan, teritoriu subiect federal al Federației Ruse, Rustam Minnihanov, a primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta urma să participe la congresul internațional de diplomație populară „Prietenia popoarelor – 2023” în UTA Găgăuzia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente