Fiecare om iubește ceva în această lume. Unii sunt pasionați de sport, alții au o dragoste aparte pentru cănuțe, iar cineva privește din nou și din nou serialele ori filmele preferate. Desigur că în această lume plină de posibilități există și cei care au o atracție specială față de „două coperte lipite ce cuprind paginile aceluiași destin”.
Într-o serie de materiale cu popularul hashtag #citescdecisuntsexy*, am hotărât să vă facem cunoștință cu deosebite colecții de cărți și cu istorii speciale ale tinerilor și tinerelor din Republica Moldova. Astfel, în această ediție vă povestim despre cea de-a treia protagonistă a proiectului, Mirela Pînzaru, fondatoarea blogului „Iubitori de carte” sau cum îi mai zice ea – „Biblioteca Mirelei”.
Rămâneți în continuare cu noi și aflați istoria ei.
– Trei ani în urmă –
Acum 10 ani, Mirela Pînzaru a terminat universitatea și a devenit licențiată în finanțe și bănci în limba engleză. Pe lângă asta, în tot acest timp a absolvit și diferite cursuri de fotografie, unghii, make-up și extensii de gene. Totuși, abia cu trei ani în urmă și-a găsit vocația adevărată, cea de book blogger.
De Ziua Internațională a Cărții și-a pornit ideea, iar de atunci doar asta și face – citește. Pasiunea o avea de mică, însă doar fiind adultă și-a zis să o facă publică. Am vorbit cu Mirela Pînzaru despre cărțile din biblioteca ei de acasă, în special despre cele de psihologie, psihosomatică și parenting.
Am aflat de la Mirela că odată cu blogul a început să citească și literatură de dezvoltare personală. Până atunci iubea cel mai mult romanele.
„În comunitatea blogurilor pe care îi urmăresc, am început să observ tot mai multă literatură psihologică și a început să-mi fie foarte interesant acest domeniu, mai ales cărțile de literatură personală. Până la blog, eram sceptică față de acestea. Nu înțelegeam rostul cărților psihologice și de dezvoltare personală. Citeam, dar parcă învățăm ceva pe de rost. Nu treceam informația prin prisma experienței mele.”
– De la romane la cărți de psihologie –
Prima carte care i-a captat atenția a fost „Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman.
„Este foarte greu de la romane să treci la dezvoltare personală. Când citești psihologie, creierul tău este puțin încordat, fiindcă aceste cărți necesită mai multă concentrare și gândire. În cazul romanelor, tu doar trăiești istoria. Este o formă de relaxare unde îți trebuie doar imaginația.”
În perioada când iubea mai mult romanele, era și ea mai visătoare. Acum însă s-a echilibrat, căci totuși „trăim pe pământ printre oameni, în societate”.
„Dacă să iau și să pun pe o balanță, cred că mai mult totul se înclină spre ceea ce simt. Nu ce știu, nu ce trebuie să fac, dar ceea ce simt în interior, doar atunci sunt în armonie cu capul meu și cu tot. Eu nu o să mă mai supăr pe mine, pentru că am făcut cum am simțit.”
Potrivit Mirelei, atunci când mergi după tiparele minții, este posibil ca sufletul tău să se supere pe tine, căci l-ai neglijat. 🥺
Din romanele pe care cândva le plăcea mai mult, Mirela a evidențiat cartea „Micul Prinț”.
„Este cartea mea de suflet, deoarece noi toți am fost cândva copii și încă mai suntem. Noi trăim în lumea cifrelor și uităm să trăim aici și acum. Stranietățile omului mare, asta pe mine mă fascinează. Modul cum noi vedem lucrurile cu capul, dar nu cu sufletul. Noi facem cum trebuie, dar nu cum simțim din interior, așa cum făcea Micul Prinț.”
Zice că fiecare carte în parte a modelat-o.
„M-au făcut să fiu ceea ce sunt acum, să gândesc ceea ce gândesc și să simt ceea ce simt. Fiecare carte m-a făcut să mă cunosc pe mine și mai mult.”
– Cărțile de parenting –
Când fetița i-a apărut în viață, Mirela a început să studieze cărți de parenting.
„Voiam să fiu un părinte mai bun și să nu fac greșelile părinților mei. Am început să citesc și am avut multe «aha»-uri.”
Astfel, a început să pună în practică toate informațiile noi acumulate.
„Am văzut că este rezultat și așa am început să înțeleg cum funcționează totul.”
Cărțile de parenting, consideră ea, au la bază psihologie, doar că sunt îndreptate spre copil.
„Cărțile de parenting, cred, sunt ca părintele să se educe mai întâi pe el, apoi copilul.”
În opinia Mirelei, în primul rând, cărțile de parenting sunt lucru cu sinele nostru.
„Citind cărțile de psihologie și parenting aplicam diferite tehnici. Am experimentat pe mine și am observat că iese mult mai bine să înțeleg totul atunci când căpșorul meu pune în practică ori găsește asociații cu cazuri din viața mea.”
Astfel, cărțile de parenting îi oferă idei pe care ea încearcă să le materializeze.
– Misterioasa lume a psihosomaticii –
Prin cărți a făcut cunoștință și cu psihosomatica – știința care este mai mult îndreptată spre „lucrul cu subconștientul și cu sufletul tău”. Mirela ne-a spus că psihosomatica vede omul ca pe un tot întreg – fizic, mental și psihic. Ea zice că la început aceste cărți o oboseau, însă acum sunt o parte din viața ei.
„Este o muncă, o concentrare și un efort lucrul cu sinele. Dorința de a ști și de a cunoaște mai mult m-a făcut să continui.”
Când abia a început să o intereseze acest tip de carte, ceilalți ezitau să-i recomande ceva, din motiv că totul este individual.
„Când am început să studiez acest domeniu, nu prea mi se recomandau cărți din această literatură, pentru că de foarte multe ori totul nu este exact ca în carte. Fiecare operă este scrisă din experiența vieții autorului sau a altor oameni, însă pentru noi poate să nu funcționeze, deoarece noi toți suntem individuali.”
La întrebarea de ce este necesar să citești astfel de cărți, Mirela a răspuns în felul următor.
„Este minunat să citești, mai ales psihologie și psihosomatică, fiindcă te cunoști mai bine pe tine și studiezi mai mult corpul tău. Fiecare om este individual și nu întotdeauna ceea ce e scris în carte o să coincidă cu realitatea sau adevărul tău, așa că înveți ceea ce-i mai bine pentru tine.”
Astfel, ea a mai precizat că este important să lecturăm, dar să nu luăm totul ca pe un șablon exact. Mai bine preluăm informația ca pe un exemplu de cauză-efect și medităm asupra propriei situații.
„Observația asupra modului în care noi funcționăm devine instrumentul de bază, iar cărțile – doar un poștaș al informațiilor.”
– Citatele preferate ale Mirelei –
# „Cărțile sunt ca și oamenii, vor apărea în viața ta exact când vei avea cea mai mare nevoie de ele” – Emma Thompson.
# „Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să le schimb pe cele pe care le pot schimba și înțelepciunea să le deosebesc între ele.”
# „Dacă pot schimba, schimb. Dacă nu pot schimba, plec. Dacă nu pot schimba sau pleca, îmbrățișez” – Carlos L’Abbate.
– Bonus pentru cei mai răbdători –
Pentru cei care au rezistat până la finalul acestei istorii, Mirela le-a pregătit o listă cu cărți care ar putea deveni un început frumos în descoperirea lumii psihosomaticii. Recomandările sunt:
#1. „Corpul meu, trauma mea, eul meu” de Franz Ruppert și Harald Banzhaf;
#2 „Când corpul spune nu” de Gabor Maté;
#3. „Cum poate mintea să vindece corpul” de Dr. David R. Hamilton;
#4. „Poți să-ți vindeci viața” de Louise L. Hay;
#5. „Traumă și memorie” de Dr. Peter A. Levine;
#6. „Emoțiile negative” de Latifa Gallo;
#7. „Vindecarea copilului interior” de Stefanie Stahl;
#8. „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor” de Jacques Martel;
#9. „Noile legi biologice și sexul feminin” de Gabriel Mărgărit;
#10. „Secretele întregii vieți” vol. 1 și vol. 2 de Elena Iuliana Neagu;
#11. „De ce eu, de ce așa, de ce acum?” de Robin Norwood.
* Hashtagul a fost împrumutat, acesta se află în formă liberă de utilizare pentru toți doritorii.
Dacă și voi aveți în biblioteca de acasă colecții de cărți interesante sau cunoașteți pe cineva care ar deține astfel de colecții, scrieți-ne un comentariu sau lăsați-ne un mesaj în privat despre istoria voastră. 😉