(video) Echipa de salvatori din Moldova va ajunge în Turcia în dimineața zilei de 8 februarie

igsu
Foto: IGSU

Echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană își continuă drumul spre Turcia. Conform IGSU, salvatorii din Moldova vor ajunge la locul dezastrului în dimineața zilei de 8 februarie.

Aceștia au misiunea de a acorda sprijin și asistență oamenilor aflați în dificultate, dar și autorităților turce, pentru recuperarea victimelor în urma tragicului seism, care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei.

„Echipajul format din 55 de salvatori cu 12 unități de tehnică grea, dar și doi câini de căutare au trecut în primele ore ale dimineții frontiera României, iar către orele amiezii urmează să ajungă la punctul de trecere a frontierei Ruse din Bulgaria”, informează IGSU.

Estimativ, echipa de salvatori a Republicii Moldova va ajunge la locul dezastrului în dimineața zilei de 8 februarie.

La fața locului, angajații Inspectoratului vor face conexiunea cu Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD), iar sub egida acesteia va interveni în zona de risc.

Echipa de salvatori a țării noastre va efectua activități de evaluare tehnică, căutarea sinistraților, deblocare, dar și misiuni de recuperare a victimelor.

Prioritatea în misiunea salvatorilor moldoveni este și prezența tehnicii de intervenție grea cu care s-au echipat și a mecanismelor de deblocare de sub dărâmături, care va fi pe larg utilizată în acțiunile de salvare.

Mai mult, misiunea specialiștilor din Republica Moldova va fi organizată și prin intermediul a doi câini pregătiți pentru intervenție de căutare-salvare.


Amintim, că echipa de salvatori specializată în căutare-salvare urbană a pornit pe cale terestră în sera zilei de 6 februarie, după ce au obținut aprobarea autorităților din Turcia, pentru acordarea asistenței în lichidarea consecințelor și salvarea persoanelor care au avut de suferit în urma seismului. Salvatorii moldoveni urmează să activeze cel puțin șapte zile în zona afectată din Turcia.

Pe 6 februarie, un cutremur puternic a lovit o zonă largă în sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, ucigând mii de oameni și prinzând în capcană multe altele. Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 4.17 la o adâncime de 17,9 km în apropierea orașului Gaziantep.

De asemenea, autoritatea de urgență din Turcia și Serviciul Geologic al Statelor Unite au raportat un al doilea cutremur în sud-estul Turciei. Acesta ar fi avut magnitudinea de cel puțin 7,5 pe scara Richter.

Responsabilii de la secția consulară a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova informează că sunt pregătiți să acorde asistență de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii moldoveni pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetățeni ai Republicii Moldova din zonele afectate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente