Experiența liderilor comunitari care au învățat să devină cetățeni globali prin inițiative locale împreună cu refugiații din Ucraina

tineri
Foto: Y-PEER Moldova

În perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal (Y-PEER Moldova) a derulat proiectul „Educație pentru cetățenie globală”. Scopul proiectului a fost facilitarea integrării a peste 100 de refugiați în comunități incluzive, sigure și durabile, prin formarea a 60 de lideri comunitari ca cetățeni globali. De asemenea, în cadrul acestui proiect au fost distribuit 53 de vouchere pentru articole vestimentare, destinate copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina care locuiesc în Moldova.

Pe parcursul proiectului „Educație pentru cetățenie globală”, s-au implicat activ și au devenit lideri comunitari peste 20 de profesori și 40 de tineri din 20 de instituții de învățământ din întreaga țară. Aceștia au dezvoltat planuri de acțiune pentru integrarea refugiaților din comunitatea lor. Șase echipe din proiect au primit granturi în valoare de 20 000 de lei pentru implementarea planului de advocacy.

Experiențe din cadrul proiectului

Echipele au povestit despre experiența lor în cadrul proiectului și despre ce înseamnă pentru ei cetățenia globală.

De exemplu, una dintre cele șase echipe este din gimnaziul Cașunca, raionul Florești. Aceștia au devenit un model activ de cetățeni globali prin amenajarea unui teren de joacă la centrul de plasament temporar pentru refugiați din comuna Ștefănești, Florești. Echipă a reușit să implice activ și comunitatea, care a contribuit și cu donații.

Liderele comunitare Cercel Bianca, Stropșa Denisa și Colța Rita, au povestit despre experiența și rezultatele obținute în cadrul proiectului. „Grație planului de advocacy s-a urmărit asigurarea infrastructurii, logisticii și resurselor necesare amenajării unui teren de joacă, care poate invoca creativitate și dezvoltare fizică pentru 17 copii refugiați, din centrul de plasament temporar pentru refugiați, situat în comuna Ștefănești”, spun liderele comunitare din Cașunca.

O altă echipă din Mereni povestește că în cadrul proiectului „Educație pentru cetățenie globală” și-au propus să identifice o problemă din comunitatea lor, care îi afectează atât pe ei, cât și pe refugiați. „Unul dintre scopurile noastre a fost să implicăm refugiații din localitatea în activitatea noastră, astfel încât vocile lor să fie auzite și să poată contribui și ei la crearea unei societăți mai incluzive, unde fiecare se poate manifesta și poate oferi valoare”, precizează Iana Deleu, o lideră comunitară din Mereni.

În același sens, la Edineț, Dondușeni și Budești, liderii comunitari au amenajat un spațiu sigur și prietenos tinerilor, aici tinerii din comunitate pot să socializeze și să petreacă timpul frumos, interesant și confortabil alături de semenii lor.

Potrivit Dariei Nagherneac, lideră comunitară a echipei de la Edineț, comunitatea este mulțumită de faptul că acum tinerii, inclusiv refugiații, au un spațiu sigur și echipamente necesare pentru comunicarea live prin intermediul dansului și muzicii.

„Acum suntem la etapa finală de implementare planului de acțiune. Am achiziționat tehnica și materiale necesare pentru implementarea planului, am organizat o petrecere internațională pentru semenii noștri, cu concursuri, premii, dansuri și muzică. Iar acum tinerii doresc că petrecerile internaționale să devină o tradiție bună în comunitatea noastră”, spune tânăra.

În același context, Șendrea Mirela și Craciun Aurelia, lidere comunitare, împreună cu Cîrja Natalia, profesoară și lideră comunitară, din Budești au povestit că în cadrul proiectului echipa lor a creat „Clubul Tinerilor”, iar această experiență a fost importantă, căci le-a provocat să aducă oamenii din comunitate în jurul unei probleme.

„Datorită acestei experiențe am acumulat cunoștințe și abilități în identificarea unei probleme comunitare, elaborarea și implementarea unei campanii de advocacy, cât și definirea unor termeni necunoscuți, a fost un pas spre implicarea activă în problemele comunității și rezolvarea acestora, de asemenea am avut posibilitatea, să contactăm și să socializăm cu refugiații din comunitate și cel mai important că acum acești oameni știu că nu sunt singuri și oricând vor fi tratați ca membri deplini în Budești.”

Aproximativ același lucru s-a întâmplat și la Dondușeni, unde echipa liderilor comunitari au creat un spațiu recreativ pentru semenii lor, dar și tinerii refugiați din comunitate.

„Această experiență a însemnat pentru noi, elevii, un pas nou spre a fi mai aproape de o comunitate integră. Pe lângă planificarea și implementarea planului de acțiune, a fost nevoie  să avem curajul de a vorbi în fața consilierilor locali și de a-i convinge în a ne ajuta. Totodată, am comunicat și cu alți elevi din școala noastră și am îmbunătățit relațiile cu unii profesori. O experiență nouă a fost interacțiunea și colaborarea cu refugiații”, spune Irina Guțu despre experiența în cadrul proiectului „Educație pentru cetățenie globală”.

Echipa de la Soroca a implementat planul de advocacy, creând hub-ul „Tinerii POT”. Potrivit liderelor comunitare, Oliviei Fiodorciuc și Varvarei Pereteatcu, în implementarea planului de acțiune, au fost implicați refugiații din comunitate, care s-au integrat ușor și au devenit parte a inițiativei de creare a Hub-ului „Tinerii POT”.

„Am creat un Hub «Tinerii POT», cu implicarea activă a elevilor din instituție și a refugiaților. În urma implicării actorilor locali, am identificat 10 elevi refugiați din comunitate care ar dori să vină la activitățile Hub-ului. Desfășurând prima activitate de comunicare și interacțiune dintre tineri, refugiații și-au manifestat interesul de a se cunoaște mai bine și de a-și face prieteni noi. Astfel, planificăm să desfășurăm mai multe activități în cadrul Hub-ului pentru elevii instituției și refugiați, în scopul integrării prin implicare și dezvoltarea relațiilor prietenoase dintre aceștia. Refugiații vor fi implicați în activități precum: dezbateri, ore informative, lectură, jocuri de societate, proiecții de film și alte activități conform nevoilor lor.”

Vouchere pentru refugiați

O altă inițiativă a proiectului a fost distribuirea voucherelor pentru un grup de 53 de refugiați din Ucraina.

„Inițiativa de a distribui vouchere refugiaților a apărut în urma necesității pe care am observat-o la tinerii refugiați participanți în alte proiecte ale organizației, dar și din feedback-ul primit de la liderii comunitari din diferite localități, unde trăiesc tineri din Ucraina alături de familiile lor. Așadar, în procesul de identificare a tinerilor refugiați care au nevoie în mod special de aceste vouchere, ne-au ajutat chiar liderii comunitari implicați în proiect. Dânșii au creat o listă cu refugiații din comunitățile lor, care au nevoie de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, apoi împreună am oferit vouchere, întâlnindu-ne chiar în spațiile create și amenajate în cadrul proiectului”, spune Galina Manole, coordonatoare de proiect.

Este foarte important, ca în contextul unei crize umanitare să avem grijă unii de alții și să ne ajutăm reciproc. A fi cetățean global înseamnă a acționa pentru binele comunităților și oamenilor care trăiesc nu doar în proximitatea ta.


Proiectul „Educație pentru cetățenia globală” este implementat de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) în  parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi  al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe, în perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023.


Y-PEER Moldova este ONG național înregistrat sub numele Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova din anul 2013 și activează pe tot teritoriul țării, având echipe active de voluntari în peste 100 de școli. Y-PEER Moldova organizează activități de informare, educare și comunicare cu scopul de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor. An de an, organizația lucrează cu peste 15 000 de tineri din țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente