IP Compania „Teleradio Moldova” a închis etapa de depunere a dosarelor pentru participarea în cadrul selecției naționale „Eurovision Song Contest”, ieri 16 ianuarie, ora 17.00. Așadar, în etapa Audițiilor Live vor concura 33 de piese și 32 de participanți/participante, relatează radiomoldova.md.
UPDATE: Două piese au fost descalificate din concursul Eurovision, etapa națională. Potrivit unui comunicat emis de Teleradio Moldova, s-a depistat că acestea încalcă regulamentul.
Este vorba despre piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA”, care încalcă prevederea din regulament conform căreia piesele înregistrate în concurs nu trebuie să fie publicate înainte de 1 septembrie 2022. Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a depistat că piesa „Squeeze Paradise” a fost publicată pe pagina de Youtube a lui Ruslan Ţăranu, membrul trupei „NÖRDIKA”, la data de 8 februarie 2012.
Totodată, trupa va evolua în cadrul audiţiilor live din 28 ianuarie 2023 cu cealaltă piesă cu care s-au înregistrat în concurs – „Damn and down”.
A doua piesă este interpretată de duetul Massimo Sinceri şi DA-MUSE. S-a depistat că au încălcat coraportul de 50 % al contribuţiei soliştilor cetăţeni ai altor state. Comitetul de Organizare a Selecţiei Naţionale a stabilit că aportul interpretului străin Massimo Sinceri depăşeşte considerabil cota de 50 % şi a descalificat piesa din concurs.
Știrea inițială
Piesele și participanții/participantele care au intrat în concurs sunt următoarele:
# Formația Vele – „Jocul neamului moldovenesc”;
# Corina Ivanov – „When Love’s Real”;
# NÖRDIKA – „Skueeze Paradise”;
# Nihilist & Lisa Nicky – „Final Destination”;
# NÖRDIKA – „Damn and down”;
# Victor Gulick – „Let’s Dance”;
# Donia – „Red Zone”;
# Surorile Osoianu – „Bade, bădișor, bădiță”
# OL – „Why You Play It Cool”;
# Adelina Iordachi – „Deja Vu”;
# Nikko T. – „Destiny”;
# Y-Limit – „Live in Harmony”;
# Crista – „Pădure verde pădure”;
# Sunstroke Project – „Yummy Mommy”
# NR 11 – „Adio”;
# VERA – „Vremea ta”;
# Massimo Sinceri – „In Questo Domani”;
# Sasha Bognibov – „My Favourite Schoolgirl”;
# Rise – „Don’t trumble”;
# Lisa Volk – „Scrisoare către țară”;
# ADA DEEA – „Mystic Rose”;
# COSMINA – „Indestructible”;
# Angel Kiss – „Now I Know”;
# Gesica Sîrbu – „I’m in love”;
# Aliona Moon – „Du-mă”;
# Tania Pitușcan – „Miorița”;
# Pasha Parfeni – „Soarele și luna”;
# Ricky Ardezianu – „Una rosa rossa”;
# Harmony Scuffle – „Favourite One”;
# Valeria Condrea – „We’re now different”;
# LOLA – „Temperatura”;
# Diana Elmas – „Miracle”;
# Nino – „It would be nice”.
Piesele înscrise în Concurs pot fi audiate online, pe site-ul www.eurovision.md.
Etapa Audițiilor Live va fi organizată pe 28 ianuarie, ora 14.00, în studioul mare al Televiziunii Publice. Audițiile vor fi transmise în direct la postul de televiziune Moldova 2 și pe site-ul acestuia, precum și pe www.eurovision.md.
Punctajul va fi acordat în proporție de 100 % de către juriu. Componența echipei de jurizare va fi făcută publică doar în ziua etapei respective. Juriul va fi format dintr-un număr impar de membri (trei sau cinci) și va fi diferit de cel din Finala Națională.
La fel, pe 28 ianuarie, la ora 19.30, la postul de televiziune Moldova 1 va avea loc o ediție specială despre audițiile live cu participarea specialiștilor din domeniu și a membrilor juriului. În cadrul acestei ediții va fi anunțată lista finaliștilor. În conformitate cu prevederile Regulamentului, primii 10 concurenți, care vor acumula cel mai mare punctaj în audițiile live, vor concura în Finala Națională.
Piesele care vor evolua, pot fi ascultate aici.
Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an, va fi a 68-a ediție a concursului și se va desfășura în Liverpool, Regatul Unit. Decizia a fost confirmată de către EBU. Potrivit acestora, concursul nu va fi organizat în țara câștigătoare, Ucraina, din motive de siguranță și securitate.
Decizia a fost confirmată de către EBU. Potrivit acestora, concursul nu va fi organizat în țara câștigătoare, Ucraina, din motive de siguranță și securitate.
Amintim că, în iunie, EBU a anunțat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiției din 2022, să înlocuiască Ucraina, care a câștigat în acest an concursul Eurovision în calitate de gazdă a ediției din 2023.
În același timp, Ucraina a denunțat decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia.
Menționăm că artistul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naționale la Torino, însă trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.
De asemenea, subliniem că Republica Moldova, reprezentată de către formația Zdob și Zdub și de Frații Advahov, a ocupat poziția 7 la ediția din 2022 a Eurovision Song Contest. Conform voturilor publicului, țara noastră s-a clasat pe locul 2 în competiție.
Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.