Ultimul BOP (Barometrul Opiniei Publice din noiembrie 2022) plasează #diez printre cele 10 site-uri de știri pe care oamenii le aleg ca surse principale de informare. Peste 60 % dintre cititori au vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani. Majoritatea dintre ei trăiesc în orașe, iar în timp ce cei mai mulți ne citesc din Chișinău și din centrul Moldovei, prezența noastră în regiuni e în creștere și continuă să fie un obiectiv important pentru noi în anul viitor. Încep cu aceste date pentru că atunci când creăm conținut, cunoaștem pentru cine îl creăm și știm diferența pe care vrem să o facem pe piața media. Recunoaștem public atunci când greșim și oferim un model corect de jurnalism pentru toți tinerii și toate tinerele din Moldova. Mai mult ca niciodată, anul acesta, agenda noastră de conținut a fost dată peste cap de evenimentele din regiune, însă, cu toate acestea, am reușit să facem loc pentru materiale interesante, proiecte educative, cu alte cuvinte „conținut în stil #diez”. Am întrebat reporterii și reporterele noastre care sunt proiectele și materialele din anul 2022 la care țin cel mai mult și împărtășim și cu voi lista noastră.
Cum Petru Beșleaga a descoperit secretul pâinii de 1 leu din magazinele sociale „Merișor”
Pentru Petru a fost anul mai multor responsabilități. În 2022, lui Petru i-a plăcut să divulge „secrete”: ale politicienilor, ale start-upurilor sau ale tinerilor cu succese în diverse domenii.
Pâine la preț de 1 leu. Care e „secretul” lui Șor
Citește și alte articole ale lui Petru aici, aici și aici.
Cum a contribuit Ana-Maria Sîrcu la zecile de comenzi ale unei afaceri locale
Ana-Maria a venit la noi în perioada cea mai zbuciumată a anului, în momentul când trăiam cu toții șocul începutului războiului din Ucraina. Pe parcursul anului, a scris materiale de impact, atât asupra sa ca tânără profesionistă, cât și pentru personajele din materialele sale. Iată topul ei!
(foto) Istorii urbane. Arheologii au găsit beciurile casei Mitropolitului G. Bănulescu-Bodoni
Descoperă și ale articole ale Anei-Maria aici și aici.
Ana Mărgineau a ghidat sute de studenți basarabeni prin orașele din România
Ana a realizat unul dintre proiectele plănuite de mult timp la #diez, acelea de a realiza o serie de ghiduri pentru studenții din Republica Moldova care urmează să studieze în diverse orașe din România. Iată topul materialelor sale.
Ghiduri pentru studenții din 11 orașe românești
(audio) Printre rânduri. Lena Chilari: „Eu am venit în poezie ca să îmi spun povestea”
Articolul e parte a unui proiect în care Ana intervievează tineri poeți și tinere poete din Moldova. Urmărește proiectul aici.
Descoperă și alte articole ale Anei aici și aici.
Djein Vacari ne-a convins să citim articole de 45 minute lungime
Elena Baranov ne-a ajutat să navigăm prin lumea educației din Moldova: bacalaureat, admitere, olimpiade și experimente științifice
Elena este pasionată de subiectele din domeniul educației și se ocupă de cea mai mare parte din conținutul util prin care vrem să ajutăm tinerii și tinerele din țară să treacă mai ușor prin examene, admitere și alte procese legate de studii.
(foto) Cum ajung studenții din Moldova mai aproape de lumea afacerilor datorită ERASMUS+
(foto) Țara care mi-a devenit a doua casă. Cum se implică Moldova în ajutorul refugiaților ucraineni
O cercetare amplă despre bacalaureat poți să citești aici. Iar aici poți să vezi o analiză interesantă despre Moldova. O serie de cercetări despre universitățile din Moldova poți găsi aici, aici și aici.
Cum a devenit „noroc” cel mai popular cuvânt de pe rețelele sociale #diez. Valeria Batereanu și videoclipul de aproape 900 000 de vizualizări pe TikTok
Valeria crează conținut pentru rețelele sociale #diez, în special pentru Instagram și TikTok, dar și este autoarea mai multor proiecte la #diez. Îți arătăm și topul activităților sale.
Live-uri educaționale pe Instagram
Discutăm în ele despre examenele de limbă străină, despre provocările examenelor, tezelor. Urmărește aici și aici câteva exemple.
În cadrul proiectului afli poveștile mai multor studenți și studente din Moldova care își fac studiile în Țările de Jos. Mai mult, proiectul a inclus și organizarea stagiilor de practică în companii din Moldova pentru patru studente selectate.
Videoclipuri interactive cu urmăritorii de pe TikTok
Pentru că pe Instagram și TikTok facem conținut diferit față de ce se publică pe site, partea noastră preferată e să interacționăm cu urmăritorii noștri. Acest videoclip a adunat un număr record de vizualizări (891 000), iar acesta a adunat cele mai multe comentarii (4 800). În echipa Valeriei a intrat recent și liceanul Ion Ozun.
Citește aici un material scris de Valeria despre cum podcastul Sexplicații a devenit subiect de cercetare a unei teze de masterat internațional.
Prin obiectivul lui Constantin Topală
Constantin este ochiul redacției. Filmează și editează videoclipuri, iar când are inspirație, scrie articole și se implică în generarea de idei pentru TikTok-uri.
Proiect prin care discutăm cu tineri și tinere din Moldova care au realizat teze de licență sau masterat ce ar putea avea o aplicare practică și utilă în societatea moldovenească. Proiectul este realizat împreună cu Alina-Maria Țurcanu.
Cele mai puternice echipe de fotbal cu care s-au confruntat cluburile din Moldova în cupele europene
Tinerii din Moldova lansează afaceri sociale
Vitalina Simerețchii ne-a ajutat să înțelegem în sfârșit ce a vrut să zică autorul
Vitalinei îi place să scrie articole lungi analitice, să cerceteze subiecte îndrăznețe și să traseze fire logice între diverse fenomene sociale și psihologice.
Ce-a vrut să zică autorul? #3. „7 octombrie” de Husky, în contextul împlinirii a 22 de ani de când Putin a devenit președintele Rusiei
Materialul a fost realizat în colaborare cu Valeria Batereanu.
Liubomir Guțu a fost ghidul nostru prin orașul Bălți
Deși era fizic la Chișinău, Liubomir a fost mereu cu sufletul la Bălți. Dragostea față de orașul natal l-a făcut să ne arate în articolele sale orașul Bălți din mai multe perspective.
Antonela Baractari ne ghidează prin subculturile din Chișinău
Antonelei îi place să descopere lumi noi despre care se scrie puțin în media din Moldova. Își ia mult timp pentru cercetare – totul pentru a documenta din cât mai multe perspective un material.
O subcultură din anii ’80 ia amploare în Moldova. Cum se distrează tinerii la rave-uri
(foto) Cum erau utilizate peliculele de la Roentgen pentru a asculta muzică interzisă în URSS
Antonelei îi place să scrie și actualitate. Citește un exemplu aici.
Debutul Cristinei Plataș, al Nicoletei Botnaru și al lui Maxim Pistrui
Cristina, Nicoleta și Maxim au venit în echipă chiar la final de an. Totuși, au reușit să scrie materiale la care o să se uite cu nostalgie anul viitor.
Cristina Plataș
Nicoleta Botnaru
# Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost descoperite la Herson, Ucraina
Maxim Pistrui
# (foto) ImpAct – primul joc de masă realizat de o organizație reprezentativă de tineret din Moldova
Ne-am extins interesele cu ajutorul colaboratoarelor #diez din liceu și facultate: Alina Zibrițchi, Nicoleta Lisevici și Alina-Maria Țurcanu
Alina-Maria Țurcanu
Alina-Maria ne aduce jurnalele studenților de peste hotare la Universitatea #diez, dar și găsește cele mai interesante teze academice în cadrul proiectului „Teza de licență”.
Nicoleta Lisevici
# Recomandări de lectură. Ce cărți să citești în vacanță, în concediu sau pe litoralul mării
Alina Zibrițchi
ru.diez.md – Lily Zdibneac și Djein Vacari ne-au ajutat să ajungem și la vorbitorii de rusă din țară
(фото) Десять туристических вилл и гостевых домов Молдовы, где можно отдохнуть этим летом
Из Краснодара в Кишинев. История врача из России, который переехал в Молдову
Солист украинской группы «Без обмежень» Сергей Танчинец об европейском пути Украины, “Азовстали” и молдавской национальной кухне
Corespondez din liceu – proiectul comun care ne motivează să fim prima sursă de informare pentru tinerii și tinerele din Moldova
Proiectul cu care am finalizat anul și care ne va aduce roade și în 2023 este „Corespondez din liceu”. Din peste 80 de dosare primite de la tineri și tinere din toată Moldova, 30 de corespondenți și corespondente au fost selectați și selectate pentru a urma programul de instruire #diez cu scopul de crea conținut în română și în rusă din comunitățile lor. Timp de patru săptămâni, tinerii și tinerele, ghidați de membrii și membrele echipei #diez (Elena Baranov, Lily Zdibneac, Valeria Batereanu și Constantin Topală), au învățat să scrie știri, să producă conținut pentru social media și să filmeze videoclipuri jurnalistice. Până în februarie, vom culege roadele instruirilor într-o serie de articole și produse media pe care corespondenții și corespondentele noastre le realizează din liceele și localitățile lor. Vedeți mai jos doar câteva publicate deja.
# (foto) File de poveste. Află mai multe din culisele Academiei lui Moș Crăciun
#(фото) Чишмикиойские овраги — окно в прошлое. Чем важен природный памятник на юге страны
Despre proiect o să vă mai povestim. Între timp, urmăriți activitatea corespondenților și corespondentelor în română și în rusă.
În 2023, vom încerca să ridicăm semitonul și mai sus, vom descoperi tineri interesanți și vom face proiecte educaționale utile pentru tinerii și tinerele din țară. Mulțumim că ne urmăriți!