Ce-a vrut să zică autorul? #3. „7 octombrie” de Husky, în contextul împlinirii a 22 de ani de când Putin a devenit președintele Rusiei

FotoJet (3)
Foto:colaj #diez; foto: captură ecran

Astăzi președintele rus Vladimir Putin intră în cel de-al șaptelea deceniu din viața sa. Cu această ocazie, am decis să analizăm o creație muzicală și vizuală a lui Husky – unul dintre cei mai vocali artiști din Rusia, care își exprimă viziunile politice prin prisma artei.

Creația este intitulată Седьмое октября (7 octombrie) și este oarecum o „dedicație muzicală” pentru președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu ocazia zilei sale de naștere (7 octombrie 1952). Pe lângă faptul că astăzi se fac 70 de ani de la nașterea sa, la 7 mai 2022, s-au împlinit și 22 de ani de când Putin își menține locul în fotoliul de președinte, iar deoarece în legătură cu ultimele evenimente, numele lui răsună pretutindeni, ne-am gândit că acesta ar fi momentul potrivit pentru a vă prezenta analiza acestei creații.

E de menționat că o bună parte dintre cele expuse în cadrul acestei analize sunt opinii subiective, bazate pe propria viziune asupra creației în cauză, dar și pe evenimentele, operele de artă și simbolurile incluse în aceasta, care își au propriile dovezi și semnificații.

În edițiile recente ale rubricii „Ce-a vrut să zică autorul”, am analizat o altă creație muzicală realizată de Husky, iar dacă vreți să faceți cunoștință cu autorul și cu ceea ce translează în legătură cu alte subiecte de interes social, accesați linkul de aici.

Cine este Husky?

Dmitri Kuznețov (Husky) este un rapper și activist de 29 de ani originar din Ulan-Ude. Fiind absolvent al Facultății de Jurnalism, rapperul și-a căpătat faima datorită textelor sale foarte bine gândite, bazate pe aliterații și metafore subtile, dar precise și datorită subiectelor delicate pe care le abordează.

Rapperul este considerat drept una dintre cele mai misterioase personalități din domeniul artei contemporane din Rusia și a fost supranumit poetul rapului rusesc.

Husky a debutat în anul 2011, când, în ajunul zilei de naștere a lui Vladimir Putin (7 octombrie 1952), a lansat o piesă dedicată lui, intitulată Седьмое октября (7 octombrie). Piesa a fost relansată în anul 2019, iar aceasta este varianta pe care o vom analiza în cadrul acestui articol.

Hrușceovka și portretul președintelui pe perete – întruchiparea Rusiei postsovietice

Primul lucru pe care îl vedem atunci când dăm click pe clipul muzical este cadrul în continuă apropiere a unui bloc de locuit de tip hrușceovka, care, în mod evident, este într-o stare degradată, cu pereții murdari și deteriorați, și o ambianță plină de haos, sărăcie și întuneric. Autorul a asociat Rusia cu o hrușceovkă ce simbolizează starea financiară a majorității populației ruse, iar în cazul dat, aceasta denotă nivelul de dezvoltare și situația din interiorul țării, în opinia autorului.

De la bun început, în prim-plan este prezentat portretul președintelui anexat pe peretele din fața camerei. Simbolul președintelui, ca figură „boemă” în mentalitatea poporului rus, este accentuat de faptul că, în întreaga imagine vizuală, portretul este unicul detaliu iluminat în întunericul încăperii, care stă la locul de cinste, necătând la dezastrul din jurul acestuia. De asemenea, putem observa că anumite cuvinte sau inscripții din jurul portretului au fost acoperite cu vopsea, ceea ce denotă atât faptul că poporul nu este mulțumit de conducere, cât și cenzura la care sunt supuse orice fel de proteste sau tentative de liberă exprimare.

Odată ce videoclipul progresează, putem observa în stânga portretului o hartă a URSS anexată pe perete, care vine să accentueze ideea propagandistă care insuflă populației mândria de a face parte din „cel mai mare stat din lume”, dar face și referință la ambițiile teritoriale și la nostalgia administrației ruse în raport cu timpurile URSS-ului.

Pe măsură ce imaginea se apropie de portretul președintelui, putem observa cum trăsăturile acestuia îmbătrânesc. Mișcarea camerei și înaintarea în vârstă a portretului, în combinație cu anturajul care rămâne neschimbat, sugerează faptul că, odată cu trecerea timpului, unicul lucru care se schimbă în interiorul țării este vârsta președintelui care rămâne în aceeași funcție preț de mult timp. De asemenea, aici putem sesiza o referință la opera „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, fiindcă acel Dorian Gray nu îmbătrânea fizic, însă portretul său se schimba în funcție de atrocitățile pe care acesta le făcea.

captură de ecran

După această scenă, vedem mișcarea de rotație a camerei, care ne arată faptul că harta de pe perete arde, făcând aluzie la faptul că, în opinia autorului, URSS-ul nu mai există nici teritorial, nici conceptual, iar datorită cadrului mai apropiat, putem observa că pe hartă sunt localizate uzinele și fabricile existente atunci. Acest lucru vine să arate că, în opinia autorului, țara a stagnat la acest capitol. Același lucru îl denotă și firele tăiate pe care le putem observa în ambianța haotică din cameră, care arată izolarea informațională prin prisma Runet-ului.

La un moment dat, pe ecrane apare Husky, care, conform rotației camerei, este poziționat în fața portretului de pe perete și putem deduce că el este cel care a dat foc hărții. De asemenea, vedem două țevi instalate deasupra cărora este un cearșaf cu imprimeu de maritim. Acestea sunt țevile gazului rusesc, care trec prin ruinele rămase în hrușceovkă.

Astfel, Husky preia rolul cetățeanului rebel sau al activistului rus care vrea să facă o schimbare și care, după mult timp de stagnare, înțelege că ceva nu este în regulă cu lumea în care trăiește și își manifestă nemulțumirea în fața „puterii statului”. De menționat este că și președintele îl privește pe Husky și, până într-un moment, interacționează verbal cu el, ceea ce sugerează faptul că autoritățile sunt mereu „cu ochii pe popor”, idee confirmată și în textul piesei.

După acest protest în fața președintelui, camera mai face o rotație și ne arată cealaltă parte a camerei, în colțul căreia vedem drapelul întors al Rusiei, ceea ce semnifică faptul că „în țară este un mare necaz”.

captură de ecran

Și sfârșitul videoclipului este unul pe cât de sugestiv, pe atât de trist. Protagonistul își face curaj și scoate portretul îmbătrânit al președintelui de pe peretele său, iar printr-o mică gaură vede un peisaj însorit cu o cascadă, fapt care îl lasă uimit și oarecum emoționat. Cu această scenă, autorul a vrut să zică mai multe lucruri concomitent. În primul rând, că actuala conducere a Rusiei poate fi înlăturată numai cu mâna cetățenilor.

În al doilea rând, autorul sugerează faptul că Rusia a devenit un stat izolat de lumea progresivă, iar din cauza propagandei și a propriei cutii postsovietice în care trăiește nu își imaginează că există o altă lume în afara țării.

Și, desigur, autorul reflectă speranța cetățeanului că, după ce conducerea actuală va pleca sau va fi deturnată, în Rusia va începe o cu totul altă viață, diferită de realitățile actuale, cu noi orizonturi și oportunități.

captură de ecran

Despre text

În ceea ce ține de text, nici aici Husky nu a ezitat să își creeze opera pe baza simbolurilor și a evenimentelor politice. Pe mine m-au distrat, fiindcă au fost incluse și combinate foarte iscusit și „la temă”, chiar dacă piesa și-a avut premiera în 2019, iată că unele lucruri rămân neschimbate, ba chiar, după cum scriu ascultătorii, „pe an ce trece, ți-e din ce în ce mai frică s-o revezi”.

Menționez că artistul a inclus referințe la evenimente scandaloase legate de actualul regim politic practic în fiecare vers, de aceea le voi menționa pe cele mai importante pe scurt, însă voi anexa sursele din care veți putea citi investigațiile depline ale acestora.

Могила, на могиле эпитафия:
«Я умер, но бессмертна мафия»

Ok, începutul e promițător, dar și destul de direct, sugerând că deși conducătorul mafiei a murit, mafia în sine este nemuritoare. Mai deosebit e faptul că această aserțiune este sculptată pe piatra funerară a antrenorului de judo al președintelui, Leonid Ivanovici Usveanțov, numele căruia apare și în cartea autobiografică a președintelui rus. (La vremea sa, Putin activa într-un club de judo, de unde și-a făcut prieteni pe viață, care astăzi ocupă funcții publice sau se regăsesc în listele celor mai bogați oameni din Rusia.)

Autorul consideră că întreaga elită politică a Rusiei actuale provine din cercurile de gangsteri care existau în Rusia în anii ’90.

В кубышке капитала ГБУ
Потные подмышки капитана ГРУ
Новые дворяне при погонах ФСБ (ФСБ)
Сопли кокаина на казённых ДСП (ДСП)
Фото пожелтело, будто фантик «Каракум»
На нем Михал Иваныч, рядом — Антиквар и Кум

Петербург и два числа на обороте
Прячу фотку в пятерню и растворяюсь в переходе

Expresia держать в кубышке este echivalentă expresiei „a ține la ciorap”, adică a avea bani, dar a nu-i utiliza, iar ГБУ este instituția bugetului de stat. Astfel, autorul dă de înțeles că banii din bugetul de stat trec în alte mâini în loc să fie utilizați spre binele țării.

Rândurile următoare indică organizația în care președintele și-a început cariera – Direcția Principală de Informații sau ФСБ. Interpretul îi numește pe ofițerii FSB „noua nobilime”, sugerând subordonarea lor necondiționată față de președinte, puterea aproape nelimitată pe care o dețin și supremația în raport cu „muritorii de rând”.

Rândurile următoare indică legătura lui Putin (potrivit unor surse, prietenii lui apropiați îi spuneau Mihail Ivanâci) din anii ’90 cu cele două mari autorități criminale ale țării, cunoscute cu poreclele „Antikvar” și „Kum”, ambii miliardari în prezent. Versurile despre fotografia comună a celor trei prieteni, făcută la Sankt Petersburg, care „a îngălbenit”, ceea ce denotă că prietenia celor trei este îndelungată, iar fotografia a fost făcută cu mult timp în urmă.

Личка из гэбисткой тусовки (тусовки)
Нычки в колумбийской тушёнке (тушёнке)
Сотни филиалов Кущёвки (Кущёвки)
Сахар в подвале хрущёвки (хрущёвки)

ГБ (из гэбисткой) în traducere este Securitatea de Stat, dar iată că referința cu adevărat curioasă poate fi regăsită în cel de-al doilea vers din această secvență. Колумбийская тушёнка se referă la scandalul cu 400 kg de cocaină găsite de către lucrătorii vamali în luna iunie a anului 2019, în portul maritim din Sankt Petersburg, care erau ascunse în conserve de pește din Ecuador.

În noiembrie 2010, în satul Kușceov, Krasnodar, 12 persoane au fost ucise de un grup criminal condus de omul de afaceri local Serghei Țapok. Ancheta a decis că gruparea responsabilă pentru o serie de infracțiuni grave a funcționat de conivență cu forțele de securitate locale. Astfel, în versul Сотни филиалов Кущёвки, Husky se referă la faptul că în Rusia există sute de astfel de crime coordonate cu autoritățile.

Următorul vers se referă la povestea exploziilor din clădirile rezidențiale din Moscova, Buinaksk și Volgodonsk. În septembrie 1999, un localnic din Reazan a observat niște persoane necunoscute care transportau saci cu zahăr în subsolul unei clădiri rezidențiale și a raportat acest lucru poliției.

Saci similari ar fi fost folosiți de teroriști pentru a bombarda case din Moscova, dar, deși examinarea inițială a arătat că în saci erau explozibili, reanalizarea acestora nu a găsit urme de explozibil. În septembrie 1999 la Reazan, explozia prevenită a unei clădiri rezidențiale a fost declarată exercițiu organizat de FSB. Incidentul a fost precedat de patru atacuri teroriste majore în clădiri rezidențiale din Buinaksk, Moscova și Volgodonsk, în care, conform datelor oficiale, au fost implicați luptători ceceni, se arată în raportul emis de Caucazian Knot.

Забившись под узкие шконки
Мы читаем рэп для Сеульской сестрёнки
Для гостей бронированной яхты
Солнечный зайчик в кишечнике шахты
Я скольжу, как водомерка

Seoul Sister este numele unui blog despre care se presupune că era condus de fiica lui Vladimir Putin, Katerina Tihonova, când trăia și studia în Coreea de Sud. Când jurnaliștii l-au găsit și i-au identificat autorul, blogul a dispărut. Astfel, Сеульская сестрёнка (Seoul Sister) este cea pentru care Husky creează, dar și pentru „oaspeții iahturilor protejate”, adică prieteniii apropiați ai lui Putin.

По улице Кадырова, к проспекту Ротенберга
Далекий и ничей, как Сургутнефтегаз (нефтегаз)
То там, то тут я торчу, как третий глаз (третий глаз)
Эмигрирую на съёмную однушку
Онанирую на бывшую подружку
В полумраке полумесяц в полумаске
Следит как я готовлю себе кофе по-лубянски

обычный день, обычный день, обычный день

Husky mai subliniază că până și străzile din țară poartă numele prietenilor lui Putin – Kadârov și Rotenberg.

Al doilea vers însă se referă la Сургутнефтегаз, compania rusă care nu are un proprietar oficial, iar structura administrativă a acesteia este una foarte încurcată. În 2008, Aleksei Navalnâi a făcut o investigație și a declarat că majoritatea surselor obținute în cadrul companiei ajung printr-o schemă la un prieten apropiat al lui Putin.

Versurile următoare denotă că prin съёмная однушка autorul face referință la Crimeea, anexată în 2014, unde „emigrează”, iar prin бывшая подружка – la Ucraina, față de care are o atracție deosebită, atestată prin faptul că, de la persoana întâi, Husky zice că „masturbează văzând-o”.

În ultima parte, Husky face referire la scandalul legat de otrăvirea unui fost colonel KGB, Aleksandr Litvinov, care a fost otrăvit cu poloniu în Londra, în timpul „băutului ceaiului”. Potrivit investigațiilor, angajații din FSB ar fi organizat otrăvirea, iar dacă vă întrebați ce legătură are asta cu cafeaua по-лубянски, iată că oficiul central al FSB se află în Piața Lubianka din Moscova.

La sfârșitul pistei, cuvintele „o zi obișnuită” se repetă de 37 de ori. Cu ajutorul acestei tehnici, rapperul sugerează că toate scandalurile politice de mare profil, corupția și crimele nu sunt utopie, ci viața de zi cu zi a Rusiei. Toate aceste evenimente, potrivit lui Husky, au încetat de mult să surprindă oamenii și sunt percepute de ei ca o normă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente