Fiecare student(ă) mai mult sau mai puțin aspiră la rezultate bune la absolvirea facultății. Ionela Tataru este una dintre absolvenții (absolventele) care au devenit șefi (șefe) de promoție în anul de studii 2021/2022 la câteva facultăți din România. Tânăra este din Chișinău și a devenit un exemplu clar al perseverenței, întrucât s-a remarcat și la absolvirea liceului, având 10 pe linie la bac. În continuare, vă invităm să o descoperiți.
# „Cei trei ani de licență au fost memorabili”
Ionela Tataru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea Contabilitate și Informatică de gestiune (linia engleză). La moment, își continuă studiile la aceeași facultate, nivel masterat, însă a decis să schimbe domeniul programului de studiu, alegând specializarea Econometrie și Statistică Aplicată. „FSEGA este cea mai mare facultate din România și cea mai bună instituție de învățământ superior în domeniile științelor economice. Pentru mine însă, în momentul în care am ales această facultate, a contat mai mult orașul în care se află, posibilitatea de a alege o specializare cu predare în limba engleză, dar și oportunitățile pe care mi le poate oferi atât în timpul studiilor, cât și după absolvirea lor”, afirmă Ionela.
Tânăra spune că cei trei ani de licență au fost memorabili, iar experiențele și trăirile din această perioadă i s-au întipărit adânc în suflet. Cel mai frumos a fost primul semestru și momentul în care a cunoscut la propriu termenul „studenție”, când a intrat în contact cu profesorii (profesoarele) și colegii (colegele), când s-a distrat mult, dar și când a simțit stresul primei sesiuni de examene. Următoarele semestre din viața de studentă a Ionelei s-au desfășurat preponderent online. În tot acest timp însă nu a simțit că a fost afectată calitatea predării. Ceea ce i-a lipsit cel mai mult tinerei a fost interacțiunea cu colegii (colegele) și profesorii (profesoarele). „Cei trei ani de licență au fost memorabili prin experiențele pe care le-am trăit și prin oamenii pe care i-am cunoscut”, spune tânăra.
# „Nu este ușor să devii șef(ă) de promoție”
Pentru Ionela titlul de „șefă de promoție” nu a fost un obiectiv, ci mai degrabă a venit ca o răsplată pentru munca depusă în ultimii trei ani. „Cu siguranță, nu este ușor să devii șef(ă) de promoție. Pentru mine a funcționat învățarea sistematică, prezența la ore, dar și dorința de a studia și de a afla mai multe. În același timp, la fel de mult contează să te pasioneze domeniul pe care l-ai ales. Atunci când înveți din plăcere, totul devine mai ușor”, explică Ionela. Tânăra recunoaște că atunci când a depus actele la facultate nu era foarte sigură dacă domeniul contabilității o să i se potrivească, însă în timp l-a îndrăgit și este încântată de parcursul academic de care a avut parte.
# „Nu pot compara viața de liceană cu perioada studenției”
Ionela Tataru a avut succese remarcabile la învățătură încă din anii de liceu. Tânăra a avut 10 pe linie la bac în 2019 și spune că studiile la liceu se deosebesc de anii de studenție: „Nu pot compara viața de liceană cu perioada studenției”.
Pentru Ionela cei trei ani de liceu au fost o perioadă foarte activă și frumoasă în care și-a cunoscut unii dintre cei mai apropiați prieteni. Studenția într-un oraș necunoscut, departe de cei dragi a fost o perioadă la fel de frumoasă. Cert este că fiecare etapă a venit în viața tinerei cu diverse provocări. După obținerea licenței, cu siguranță poate spune că proiectele și examenele la facultate sunt mai complexe decât examenele de bacalaureat.
# „Pune întrebări atunci când nu înțelegi ceva”
Am întrebat-o pe Ionela ce recomandări are pentru tinerii (tinerele) care asemenea ei și-ar dori să atingă performanțe deosebite la învățătură. Dânsa a spus că este foarte importantă setarea obiectivelor și gestionarea corectă a timpului. „Sfatul meu este ca tinerii (tinerele) să-și seteze drept obiectiv principal descoperirea cât mai multor lucruri noi, nu obținerea unui anumit titlu dat de niște note. De asemenea, să fie conștiincioși (conștiincioase), să-și dea interesul să facă mai mult decât se cere, să fie curioși (curioase) și să-și depășească propriile limite.” Ionela afirmă că cel mai important sfat pe care l-a primit ea este următorul: „Pune întrebări atunci când nu înțelegi ceva”.
# „Nu consider o idee bună să-ți concentrezi forțele doar în direcția studiilor”
Ionela ne-a spus că funcționează după principiul: cu cât mai multe activități are, cu atât mai eficient își gestionează timpul. Chiar din primul semestru de facultate a devenit membră în câteva organizații neguvernamentale din cadrul facultății și universității. Voluntariatul a reprezentat o cale de a cunoaște oameni cu aceleași pasiuni, de a se dezvolta nu doar personal, dar și profesional și de a petrece timpul frumos. În anul II, a început două programe de internship, unul din domeniul marketing, iar celălalt era legat de contabilitate și audit. La începutul anului terminal, a fost angajată part-time într-o companie multinațională pe poziția de junior în audit, reușind să combine facultatea cu jobul. Momentan, tânăra este angajată full-time. Astfel, Ionela consideră că nu este bine ca studenții (studentele) să își dedice timpul doar studiilor, ci este necesar un echilibru între studii, muncă și odihnă. „Nu consider o idee bună să-ți concentrezi forțele doar în direcția studiilor”, a punctat Ionela.