UPDATE: toți consumatorii din rețeaua RED Nord și peste 90 % din consumatorii din rețeaua Premier Energy sunt conectați la energia electrică

energie electrica
Foto: Unsplash/ Johannes Plenio

Au loc întreruperi masive de energie electrică în toată Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.

UPDATE: Viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că la această oră, toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90 % din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution sunt conectați la energia electrică. În orele următoare se vor conecta toți consumatorii. Echipele distribuitorilor sunt în teren.

UPDATE: Poliția de Frontieră informează că și-a sistat activitatea PTF Briceni-Rosoșani. Motivul este lipsa energiei electrice pe partea ucraineană. Șase puncte de trecere a frontierei rămân a fi nefuncționale.

UPDATE: Premier Energy Distribution SA informează că începând cu ora 18.32, IS Moldelectrica a permis reconectarea fiderelor de plecare, astfel că dispeceratul şi echipele operatorului de distribuție împreună cu cel al IS Moldelectrica continuă reconectarea la reţeaua de medie tensiune a consumatorilor finali.

UPDATE: 31 de raioane din țară au fost deja conectate la energie electrică, din acestea 13 sunt conectate parțial. La moment, municipiile Chișinău și Bălți sunt conectate parțial. Despre aceasta a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Republica Moldova. Totodată, MAI precizează că în doar patru inspectorate de poliție din țară nu este încă energie electrică, iar autoritățile lucrează la soluționarea problemei.

UPDATE: Moldelectrica anunță că rețelele de transport sunt realimentate. În curând operatorii sistemelor de distribuție vor începe conectarea consumatorilor.

UPDATE: Poliția de Frontieră informează că PTF Cișmichioi-Dolinscoe și-a sistat activitatea. Astfel, la această oră, din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, nu funcționează cinci puncte de trecere a frontierei.

UPDATE: Andrei Spînu a anunțat că a discutat la telefon cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie, Virgil Popescu, ministrul energiei din România și German Galushenko, ministrul energiei din Ucraina: „Am discutat despre deconectările masive de energie electrică din țara noastră și Ucraina. Condamnăm atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Rusia trebuie să oprească acest război nedrept și ilegal”.

UPDATE: Moldelectrica anunță că a sincronizat CET-2. Acum se purcede la reconectarea consumatorilor.

De asemenea, Moldelectrica a venit cu un mesaj către consumatori: „Stimați consumatori! Vă rugăm să utilizați energia electrică econom. La reconectarea energiei electrice nu Vă grăbiți să conectați consumatori puternici de energie. Astfel, nu utilizați reșouri electrice, plite electrice cu inducție, mașini de spălat, cuptoare electrice, etc. Acest lucru ne va permite reconectarea unui număr mai mare de consumatori. Vă mulțumim pentru răbdare”.

UPDATE: Moldelectrica anunță că la momentul de față avem tensiune pe rețelele de transport de înaltă tensiune. CET-Nord s-a sincronizat deja cu rețeaua de înaltă tensiune.

„Se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chișinău, pentru ca apoi să conectăm porționat consumatorii locali”, anunță Moldelectrica.

UPDATE: MAI informează că punctele de trecere a frontierei Mirnoe, Vulcănești, Giurgiulești-Reni și-au sistat activitatea. Motivul este lipsa energiei electrice pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE: În unele regiuni ale țării și sectoare ale Capitalei s-a aprins lumina. Ministerul Afacerilor Interne anunță că începe reconectarea raioanelor, parțial fiind deja conectate Anenii Noi, Criuleni, Ialoveni și Ștefan-Vodă.

UPDATE: În urma deconectărilor de energie electrică, rețelele de telefonie mobilă Orange și Moldcell au căzut parțial. Detalii puteți vedea aici.

UPDATE: În contextul deconectărilor masive a energiei electrice în toată țara, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să-și păstreze calmul și să țină cont de câteva recomandări. Recomandările poliției le puteți citi aici.

UPDATE: Parlamentul European a adoptat astăzi rezoluția prin care recunoaște Rusia drept stat sponsor al terorismului.

UPDATE: Pe întreg teritoriul Ucrainei a fost anunțată alertă de atac aerian. Mai multe orașe sunt bombardate și deconectate de la energia electrică.

UPDATE: Poliția de Frontieră informează că din cauza unei pane de curent în mai multe subdiviziuni de frontieră a fost deconectată energia electrică. În fapt, au fost puse în funcțiune generatoarele de energie electrică pentru buna organizare a activității. La frontieră, programul de lucru nu a fost întrerupt, se lucrează în regim obișnuit.

UPDATE: Toate troleibuzele din Chișinău staționează din cauza lipsei de energie electrică. Detalii, aici.

UPDATE: ÎCS „Premier Energy Distribution” SA informează că astăzi, 23 noiembrie, la ora 14.23 s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc.

„Operatorul de transport și operatorii de distribuție lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, și îi asigurăm totodată că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, scrie Premier Energy.

Știrea inițială

Reacția lui Andrei Spînu: „Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată”.

Acesta a precizat că Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

E de menționat că, la momentul actual, au loc bombardamente masive în Ucraina.

Este de remarcat faptul că Moldova primește energie electrică din România prin linia de transport electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care trece prin centrala electrică Cuciurgan. Astfel, traseul energiei electrice din România spre Moldova este următorul: traversează Isaccea (România), apoi ajunge în Vulcănești (Moldova), după care trece prin sudul Ucrainei până ajunge la Cuciurgan (regiunea transnistreană), abia de acolo există infrastructura necesară pentru a transporta electricitatea în Republica Moldova.

Amintim că, pe 15 noiembrie, în mai multe localități din țară a fost deconectată lumina în urma bombardamentelor masive asupra Ucrainei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente