UPDATE. În majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică

lumina electricitate
Foto: depositphotos.com

Mai multe localități din țară, inclusiv o parte din Chișinău a rămas fără lumină. Potrivit datelor furnizate de Moldelectrica, la momentul de față Moldova nu primește energie electrică din România din cauza deconectării automate a unei linii electrice care asigura transportul de electricitate în Moldova.

Este de remarcat faptul că Moldova primește energie electrică din România prin linia de transport electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care trece prin centrala electrică Cuciurgan. Astfel, traseul energiei electrice din România spre Moldova este următorul: traversează Isaccea (România), apoi ajunge în Vulcănești (Moldova), după care trece prin sudul Ucrainei până ajunge la Cuciurgan (regiunea transnistreană), abia de acolo există infrastructura necesară pentru a transporta electricitatea în Republica Moldova.

UPDATE. Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică.

UPDATE. Localitățile din țară încep să fie reconectate la energie electrică.

UPDATE. Viceprim-ministru Andrei Spînu a venit cu o reacție referitor la deconectările masive de energie din țară. Potrivit oficialului, acest lucru s-a întâmplat în urma bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.” Mai multe detalii citiți în acest articol.

UPDATE. ICS „Premier Energy Distribution” SA informează că la ora 16.37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport opera de IS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori.

„Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice”, menționează Premier Energy.

Știrea inițială

Încetarea furnizării a avut loc în jurul orei 17.00.

Autoritățile naționale nu au venit încă cu o reacție față de acest incident.

sursa: moldelectrica

Din cauza întreruperilor de energie electrică, mai multe troleibuze înregistrează întârzieri, unele semafoare și magazine nu funcționează.

E de menționat că după un atac asupra Ucrainei de astăzi, mai multe localități din țara vecină, inclusiv Kievul nu are energie electrică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente