Țara noastră s-a clasat pe locul 80 în clasamentul dezvoltării umane realizat de Organizația Națiunilor Unite

piata centrala (2)

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a realizat un raport privind indicele de dezvoltare umană în întreaga lume. Potrivit studiului, Republica Moldova se află pe locul 80 din numărul total de 191 de țări incluse.

Raportul relevă faptul că, în ultimii doi ani, nouă din 10 țări au înregistrat rezultate mai proaste la capitolul indicele de dezvoltare umană. Motivele principale sunt pandemia, schimbările climatice, războiul din Ucraina. Totuși, în comparație cu anul precedent, țara noastră s-a ridicat cu o poziție în acest clasament, fiind în acest an pe locul 80 și împărțind același loc cu Republica Dominicană și Palau.

Potrivit rezultatelor raportului, țările au fost clasificate în patru categorii: dezvoltare umană foarte înaltă, dezvoltară umană înaltă, dezvoltare umană medie și dezvoltare umană joasă. Țara noastră a intrat în cea de a doua categorie. La realizarea raportului s-a ținut cont de următoarele aspecte: speranța de viață, educație, venituri, egalitatea de gen, situația politică, servicii medicale, dezvoltarea comunicațiilor, decalajul dintre persoane bogate și persoane sărace.

Țara noastră vecină România se află pe locul 53, fiind în grupul cu o dezvoltare umană foarte înaltă, iar Ucraina pe locul 77.

În acest an, în fruntea clasamentului se află Elveția, fiind urmată de Norvegia și Islanda. De cealaltă parte, la coada clasamentului se află Sudanul de Sud, Ciad și Niger.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente