Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară din Zaporijjea a fost deconectată de la rețeaua electrică. Cele mai importante evenimente din a 183-a zi de război

razboi
Foto: UNIAN

Astăzi este a 183-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 95 de străzi, bulevarde și piețe din Kiev, ale căror nume erau asociate cu Rusia și cu trecutul sovietic, au fost redenumite. Acest lucru a fost anunțat de primarul capitalei ucrainene, Vitali Klâciko.

🟣 Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară din Zaporijjea a fost complet deconectată de la rețeaua electrică, a anunațat Energoatom.

Din cauza incendiilor de la haldele de cenuşă ale CNE Zaporijjea, a patra linie de comunicaţie a CNE Zaporojjea cu sistemul energetic al Ucrainei a fost deconectată de două ori. Alte trei linii de comunicație au fost anterior avariate de armata rusă.

Drept urmare, cele două unități de alimentare ale stației au fost deconectate de la rețea, iar în prezent se lucrează pentru a o reconecta pe una dintre ele la rețea.

Totodată, locuitorii din Enerhodar sunt rugați să nu bea încă iod, deoarece fondul de radiații din oraș este în limitele normale.

🟣 Locuitorii din Melitopolul ocupat refuză să primească pașapoarte rusești, a anunțat primarul orașului. Potrivit lui, mai puțin de 1 000 de oameni au fost de acord să devină cetățeni ai Rusiei.

El a subliniat că majoritatea celor care doresc să obțină un pașaport rusesc sunt vârstnici care nu au acces la informații obiective sau care sunt intimidați de lipsa pensiilor.

🟣 Armata rusă a dat foc unei păduri din vecinătatea Enerhodarului. În urma incendiului, orașul a rămas fără curent și apă.

🟣 Numărul victimelor atacului asupra stației „Ceaplâne” din Dnivropetrovsk a crescut la 25 de persoane, dintre care doi copii. Potrivit lui Oleksi Arestovâci, Ucraina va răspunde atacului în decurs de două zile.

Ieri, 24 august, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, despre o lovitură a invadatorilor ruși la o gară din regiunea Dnipropetrovsk și despre cel puțin 15 morți. El a mai spus că aproximativ 50 de persoane au fost rănite din cauza unui alt atac terorist al invadatorilor ruși.

Totodată, Ministerului Apărării al Rusiei susține că lovitura cu rachetă asupra gării din Ceaplâne, în regiunea Dnipropetrovsk, a ucis peste 200 de militari ucraineni și a distrus 10 unități de echipamente.

🟣 Peste 300 de milioane de hrivne, aproximativ 8 milioane de euro, ale lui Oleksandr Ianukovâci, fiului fostului președinte al Ucrainei Viktor Ianukovâci, au fost confiscate și donate pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat Procuratura Ucrainei.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente