O subcultură din anii ’80 ia amploare în Moldova. Cum se distrează tinerii la rave-uri

rave2
Foto: CRAVE CREW/telegram

Rave. Este foarte probabil că nu ați auzit acest cuvânt până acum, dar vă spunem că are o importanță atât de mare, încât a devenit subiect pentru teză de licență la o universitate din Cehia. Este o subcultură ale cărei elemente de bază sunt: muzica techno, petreceri ce durează toată noaptea, stilul unic și experiența extatică. A marcat mai multe generații de tineri, în special în perioada anilor ’80, și acum își capătă popularitatea în rândul publicului din Republica Moldova.

Istorie

Cuvântul rave a fost folosit în cultura tinerilor de la începutul anilor 1960 ca modalitate de a descrie orice petrecere sălbatică în general. Potrivit cercetătorului Roman Kuběna, în 1987, Paul Oakenfold, fascinat de petrecerile de pe insula Ibiza, a încercat să mute această atmosferă unică la Londra. Oakenfold a reușit să convingă un proprietar al unui club mic din Londra să-l lase să înceapă un eveniment ilegal în afara programului. Când oaspeții obișnuiți părăseau clubul, proprietarul deschidea ușile pentru Oakenfold, care organiza rave-uri. Tinerii de la petreceri se deosebeau printr-un stil aparte: pantaloni largi, bandane caisley, salopete, adidași Converse All-Stars.

Sursă foto: David Swindells/PYMCA

După orele de închidere a cluburilor, în loc să danseze pe străzi, oamenii căutau spații îndepărtate, depozite, uneori locuri deschise pentru a continua distracția. Acolo a fost raportată prima apariție majoră de ecstasy și LSD. Din 1988, drogurile au devenit o parte a culturii.

Tomorrowland – cel mai mare festival de muzică electronică

Astăzi, petrecerile cu muzică electronică au dimensiuni mult mai mari și nu mai sunt asociate cu evenimentele ilegale din perioada anilor ’80. Desfășurat în Belgia, Tomorrowland este probabil unul dintre cele mai adorate festivaluri de muzică electronică din lume.

Sursă foto: tommorowland.com
Sursă foto: tommorowland.com

A fost fondat de frații Manu și Michiel Beers în 2005. Ediția din 2019, prezentată drept cea mai scumpă ca producție, a avut 400 000 de vizitatori în două weekenduri și a prezentat 1 000 de artiști.

Peste două milioane de persoane s-au înregistrat pentru bilete din fiecare țară din lume (inclusiv Coreea de Nord, Afganistan și Siria) și „doar” 400 000 de norocoși au avut ocazia să cumpere biletele. Tomorrowland creează un mediu de dragoste și acceptare, ajutând oameni din întreaga lume să se unească în ciuda diferențelor. În 2015, secretarul general al ONU de atunci, Ban Ki-moon, a vizitat Tomorrowland și a spus: „Tinerii de astăzi cresc într-o lume plină de schimbare. Tomorrowland demonstrează că este posibil: zeci de mii de oameni se unesc în pace și respect unii pentru alții pentru a împărți un weekend”.

Sursă foto: tommorowland.com

Rave-urile în Republica Moldova

Vadim Surugiu este programator și DJ. Nu demult s-a îndrăgostit de muzica techno și a decis să creeze un spațiu pentru tinerii care îi împart pasiunea. „Iarna asta, am fost la un eveniment techno, la un bar din Chișinău, și mi-a plăcut energia pe care unul dintre DJ o dădea publicului. Am dorit și eu să fac asta, să creez un spațiu în care oamenii să se deschidă. Așa am ajuns să fac împreună cu prietenii mei Techno Aquarium, un proiect bazat pe entuziasm, nu pe profit. Anterior, mă ocupam cu rapul, mai cu seamă cu beaturi în stil C.R.E.A.M. De atunci am căpătat experiență. Știam cum trebuie să fac un instrumental, cum să lucrez cu frecvențele muzicale, cum să le folosesc – tot ce este legat de muzică.”

Sursă foto: Telegram/CRAVE CREW

Tânărul DJ descrie rave-ul drept un eveniment muzical ce dă vibe de libertate, care de multe ori e organizat în locuri ascunse. Este un mediu plin de căldură, în care oamenii sunt deschiși pentru discuții și în care nu se judecă. „Noaptea, creierul nostru, din cauza deficienței de somn, este mai deschis pentru conversații calde cu alți oameni. Te trezești la patru dimineața că ai cunoscut pe cineva și i te deschizi așa de parcă îți este cel mai bun prieten. Chiar și eu am avut experiențe când la patru dimineața ne adunam; puteam să facem un cerc de terapie și după asta plecam la dans.”

Pentru rave-urile din țara noastră la fel este specifică muzica electronică. Sunt utilizate basurile repetitive, adânci, cu sunet de lovitură, zgomote industriale cum ar fi, sirenele, vocile, efecte de sunet spațiale și sintezatore curgătoare.

Sursă foto: Facebook/CRAVE CREW

Cei care vin la petreceri de muzică techno des au un șir de valori comune și își dau întâlnire din dorința de a scăpa de rutină, de a trăi aici și acum.

„Muzica techno este foarte simplă și oamenii care vin la rave-uri au o viziune foarte simplă asupra vieții. Mulți sunt empatici, preferă să nu-și facă griji, sunt relaxați, adoră să trăiască momentul, sunt toleranți față de diferite comunități și nu emană agresivitate”, spune Vadim Surugiu.

Petrecerile, distracția în comunitatea raver-ilor își lasă amprenta asupra personalității. Vadim nu este o excepție, spune că s-a izbăvit parțial de obiceiul de a judeca. „Am devenit mai deschis pentru lucrurile noi. Înainte, eram mai conservativ și obișnuiam să judec. Mai ales în țările noastre, post-URSS, unde am avut o educație mai strictă, ne gândim la ce cred alții despre noi. După ce am mers la rave-uri și am vorbit cu oamenii, am înțeles că niciodată nu ar trebui să judec, pentru că în spatele fiecăruia se poate ascunde o traumă serioasă. Am învățat că este mai bine să nu dau atenție persoanelor care nu îmi plac decât să le răspund cu emoții negative.”

Sursă foto: Telegram/CRAVE CREW/

Petrecerile techno din străinătate sunt un vis pentru tinerii care adoră să se distreze și un nivel avansat la care tind DJ-i și organizatorii. Vadim Surugiu a povestit că în Republica Moldova rave-urile nu sunt destul de populare printre tineri. „În comparație cu alte țări, în Republica Moldova rave-ul încă nu a ajuns la nivelul de subcultură vizibilă, probabil pentru că încă există foarte mulți oameni care judecă și mulți care nu cunosc despre evenimente. În alte țări, sunetul este mai puternic, bugetul este mai mare, artiștii sunt mai profesioniști și din acest motiv atmosfera este mai intensă.”

Potrivit tânărului, chiar dacă în străinătate rave-urile au dimensiuni mai mari, deseori artiștii din țara noastră oferă o calitate mai bună a produselor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care, până în prezent, în proiectul Techno Aquarium au fost implicați tineri profesioniști doar din Moldova. Organizatorii petrecerilor spun că artiștii nu își cunosc prețul și nu sunt apreciați la justa valoare.

Sursă foto: Facebook/CRAVE CREW

Orice rave implică repetiții și mai multe etape de pregătire. Vadim Surugiu menționează că organizarea unui rave la Chișinău este o adevărată provocare, în mare măsură din cauza lipsei de deschidere din partea autorităților și a dificultății de a închiria o locație potrivită. „Locația la noi este foarte greu de găsit. Mi-aș dori ca autoritățile să facă procesul de creare a evenimentelor mai simplu, să dea libertate și atunci artiștii o să se deschidă și o să creeze.”

Un impediment în dezvoltarea culturii rave-urilor în țara noastră ar putea fi și scepticismul oamenilor, dat fiind faptul că, de la bun început, drogurile au fost elemente inseparabile ale petrecerilor. Totuși, Vadim spune că nu încurajează consumul de droguri și ar dori ca oamenii să se distreze fără a fi influențați de substanțe „Noi facem totul legal. Condamnăm consumul de droguri. Aș dori să nu se consume în general, dar asta nu poate fi sub controlul meu. Scopul nostru este ca oamenii să se simtă cât mai liberi.”

Consumul de droguri dăunează grav sănătății și este pedepsit prin lege. Potrivit articolului 2 din legea nr. 382 (1999), pe teritoriul Republicii Moldova se stabilesc restricții asupra circulației substanțelor stupefiante și psihotrope și a precursorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente