Echipa „The Moldova Project” va repartiza ajutor umanitar pentru 1 000 de familii de refugiați din Ucraina 

Moldova Project (2)
Foto: The Moldova Project

Criza fără precedent din Ucraina a forțat milioane de oameni să-și abandoneze casele, a destrămat familii, a distrus visuri şi speranţe. După criza pandemică, războiul este un nou test de solidaritate pentru cetăţenii noştri, un test al bunăvoinței şi toleranţei. În prezent, Republica Moldova găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi ucraineni din regiune, raportat la numărul de locuitori. Suntem un popor primitor, darnic, iar odată ce ne unim forţele, putem fi şi mai eficienţi, mai puternici în dezideratul de a face bine şi de a promova pacea.

Realitatea economică şi socială din ţară denotă complexitatea gestionării crizei refugiaţilor. O bună parte din familiile venite din Ucraina, formate în mare parte din femei, persoane în etate şi copii, au fost găzduite cu căldură de cetăţenii noştri din mediul rural. Deseori, este vorba despre pensionari, oameni singuratici, care au condiţii modeste de trai. Situaţia devine şi mai dramatică când aflăm că refugiaţii nu dispun de resurse financiare pentru a acoperi necesităţile de zi cu zi.

Echipa „The Moldova Project” a recepționat produse în valoare totală de 900 000 de lei, care vor fi repartizate celor 1 000 de familii beneficiare. Este vorba despre produse alimentare și de igienă destinate familiilor de refugiați ucraineni, cazați în satele din raioanele Cimișlia, Călărași, Hâncești, Anenii Noi, Dubăsari şi Criuleni.

„Mai bine de 14 ani lucrăm cu familiile vulnerabile și copiii din Moldova rurală. De la începutul conflictului militar din Ucraina, ne-am adaptat activitatea pentru a oferi ajutor și refugiaților care vin în țara noastră, oferind transport de la granițe, donații de alimente, îmbrăcăminte și articole de igienă, ajutor în identificarea cazării, activități terapeutice pentru copii și alte tipuri de sprijin. În timpul vizitelor ce le făceam frecvent veneau solicitări de a oferi sprijin şi refugiaților cazați în familiile moldovenilor. Această necesitate devine tot mai stringentă, iar oamenii sunt foarte îngrijorați de viitorul lor și de problema acoperirii necesităților de bază”, a menţionat preşedinta Asociației Obștești „The Moldova Project”, Victoria Morozov.

Asociația „The Moldova Project” a fost fondată în Marea Britanie în 2008 și înregistrată în Republica Moldova în 2020. Misiunea sa este să ajute familiile cele mai vulnerabile din Republica Moldova să depășească starea de vulnerabilitate și să-și construiască o viață sigură și independentă, prevenind astfel abandonul și neglijarea copiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente