(foto) Pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău se aplică benzi dedicate transportului public

benzi (1)
Foto: Exdrupo

În această săptămână au început lucrările asupra marcării benzilor dedicate transportului public de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Un anunț în acest sens a fost făcut de autoritățile municipale.

Conform unui comunicat emis de primărie, a treia bandă din dreapta va fi delimitată printr-un marcaj longitudinal al carosabilului și va fi aplicată inscripția „BUS”. De asemenea, în perimetrul str. I. Creangă-str. Ciuflea, vor fi instalate noi indicatoare de organizare a circulației rutiere, inclusiv în intersecții.

Lucrările de marcare a benzilor sunt executate de muncitorii de la Î.M. Regia „EXDRUPO”, care au publicat și câteva fotografii din timpul procesului de muncă.

Exdrupo
Exdrupo
Exdrupo

Utilizarea „benzii dedicate” de către conducătorii auto din capitală este permisă la intersectarea benzii pentru virarea la dreapta, pentru intrare și ieșire din curți, dar este interzisă circulația pe ea.

Parcarea pe strada cu bandă dedicată este permisă doar în locurile special amenajate, din contul trotuarului. Orice alt tip de parcare, inclusiv la intrarea în curți, este neregulamentară și pasibilă de aplicarea amenzii.

Amintim că, în ultimul an în capitală, au apărut mai multe benzi dedicate transportului public. În octombrie 2021, primarul capitalei anunța că vor fi aplicate în regim de testare benzi dedicate transportului public pe următoarele coridoare:
# str. Alba Iulia – str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia;
# Calea Ieșilor – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iurie Gagarin — bd. Decebal;
# bd. Mircea cel Bătrân – str. Alecu Russo – str. Bogdan Voievod – bd. Renașterii Naționale;
# str. Vasile Alecsandri – șos. Hâncești – str. Gheorghe Asachi.

Deși mersul transportului privat pe benzile dedicate transportului public este interzis, acest lucru nu-i oprește pe unii șoferi să încalce legea. Poliția ne-a comunicat anterior că nu avem în Codul contravențional un articol dedicat circulației pe banda dedicată transportului public: „În același timp, noi nu putem spune câți șoferi au fost amendați până în prezent pe acest caz. Dar totuși, șoferii sunt amendați în baza articolului 240, aliniatul 1, ceea ce înseamnă că sunt sancționați cu aplicarea a teri puncte de penalizare și cu amendă de la 750 de lei până la 1 500 de lei”, ne-a comunicat ofițera de presă a poliției, Natalia Golovco.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente