Așa-numitul Ministru al Afacerilor Externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, a spus că Republica Moldova și regiunea transnistreană trebuie să semneze un tratat de pace, care să asigure neagresiunea reciprocă.
„Consider că astăzi ne aflăm într-o situație în care conducerea Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, să conștientizeze aceste realități, să se așeze la masa de negocieri cu conducerea regiunii transnistrene și să semnăm un tratat final de pace cuprinzător, care să asigure neagresiunea reciprocă”, spune așa-numitul Ministru de Externe de la Tiraspol pentru Interfax.
Vitalie Ignatiev susține că Republica Moldova însăși a creat temeiul legal pentru existența unei regiuni transnistrene independente: „punctul de neîntoarcere a fost pe 17 septembrie 2006, când oamenii din regiunea transnistreană au votat la referendum construirea unui stat independent”.
Azi, 27 aprilie, așa-numitul Minister de Interne de la Tiraspol anunță că în satul Cobasna, regiunea Râbnița, au fost trase focuri de arme din Ucraina.
Amintim că ieri, 26 aprilie, Maia Sandu, a făcut declarații de presă după ce a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat în contextul evenimentelor ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Șefa statului a menționat că ceea ce se întâmplă acolo reprezintă o escaladare a tensiunilor.
Liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, prin intermediul unui comunicat oficial, că atacurile asupra regiunii transnistrene ar fi fost făcute de persoane din Ucraina.
De cealaltă parte, Maia Sandu a declarat că atacurile din regiunea transnistreană au fost făcute de grupări interne prorăzboi: „Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.
Oficiali din Ucraina au declarat încă de ieri că ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană sunt provocări din partea Rusiei. Federația Rusă încă nu a venit cu o poziție clară pe marginea acestor evenimente, declarând doar că „urmărește situația și se îngrijorează”.
Amintim că ieri, 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost anunțat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile. Acest lucru s-a întâmplat după ce în dimineața de ieri, au avut loc explozii în localitatea Maiac din Stânga Nistrului, fiind afectate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60. Iar în data de 25 aprilie, în jurul orei 17.00, la Tiraspol au avut loc explozii la așa-zisul Minister al Securității de Stat. Conform informațiilor, focurile au fost trase din RPG-uri. Informația a fost confirmată de așa-zisele autorități din regiune.
Totodată amintim că, pe 22 aprilie, armata rusă a anunțat că trebuie să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud în timpul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale”, ceea ce îi va permite să iasă direct spre regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.
Ulterior, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că nu vede niciun risc pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană.